Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
13/06/2007

Τεράστιες θυσίες στο «μινώταυρο» του μιλιταρισμού

Δήλωση Π. Τριγάζη με αφορμή την Ετήσια Έκθεση του SIPRI για τις παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες

Με αφορμή την Ετήσια Έκθεση του SIPRI (Swedish.International Peace Research Institute) για τις παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες, ο υπεύθυνος του ΣΥΝ για τις διεθνείς σχέσεις και την εξωτερική πολιτική Πάνος Τριγάζης, δήλωσε:

 «Τεράστιες θυσίες στο «μινώταυρο» του μιλιταρισμού αποτυπώνει η έκθεση του SIPRI. Αποτελεί πρόκληση το γεγονός ότι οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες ξεπέρασαν το 2006 τα 1200 δισεκατομμύρια δολάρια, όταν μόλις το 4% του ποσού αυτού θα αρκούσε για την υλοποίηση των «στόχων της χιλιετίας» του ΟΗΕ. Ανθεί το διεθνές εμπόριο των εξοπλισμών, με το 63% να αναλογεί σε αμερικανικές εταιρείες.

Σημειώνει έξαρση ο μιλιταρισμός, που φθάνει σε επίπεδα ψυχρού πολέμου και όλα δείχνουν ότι αυτή η τάση θα ενισχυθεί με τα σχέδια Μπους για την αντιπυραυλική ασπίδα. Πιέζονται από τις ΗΠΑ να μπουν στο χορό νέων στρατιωτικών δαπανών και οι ευρωπαϊκές χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ, μεταξύ αυτών και η χώρα μας που ήδη διαθέτει υπερδιπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου ποσοστό του ΑΕΠ στον τομέα της άμυνας.

Είναι η ώρα κύριο συστατικό στη μάχη για την ειρήνη σε διεθνές επίπεδο να αποτελέσει ο περιορισμός και η μείωση των στρατιωτικών δαπανών. Να συνδεθεί το ζήτημα αυτό  με τον αγώνα για κοινωνική Ευρώπη.

Στις συνθήκες αυτές, αποκτά μεγαλύτερη αξία η προώθηση της πρότασης του ΣΥΝ για την αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών και στρατιωτικών δαπανών Ελλάδας - Τουρκίας. Είναι μια πρόταση ειρήνης επί της ουσίας, πρόταση ζωής για τους δύο λαούς».

To Γραφείο Τύπου