Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
13/06/2007

Κομισιόν: «Η Επιτροπή υποστηρίζει την αρχή της απόλυτης προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών»

Δ. Παπαδημούλη: «Δυστυχώς η Κομισιόν άλλα λέει και άλλα κάνει»

Με ερώτησή του προς την Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημ. Παπαδημούλης αναφερόταν στα συμπεράσματα της ερευνητικής ομάδας CHALLENGE, τα προγράμματα της οποίας συγχρηματοδοτούνται από την Επιτροπή. Η ερευνητική ομάδα υπογράμμιζε στις προτάσεις της ότι η αρχή της ελευθερίας είναι κεντρική ιδέα για το μέλλον της Ευρώπης και ότι η ασφάλεια αποτελεί ένα εργαλείο προς όφελος της ελευθερίας και πρέπει να υπόκειται στους κανόνες του κράτους δικαίου, σε συνέπεια με τις ευρωπαϊκές και διεθνείς υποχρεώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής ζητούσε από την Επιτροπή να πληροφορηθεί «Πώς προτίθεται να αξιοποιήσει την έκθεση της ερευνητικής ομάδας CHALLENGE; Πώς θεωρεί ότι μπορεί να συνδυαστεί η ενίσχυση των πολιτικών ασφάλειας με την προστασία των ελευθεριών και των δικαιωμάτων των πολιτών; Πώς μπορεί να ενισχυθεί η διαφάνεια και να ξεκαθαρίσει το θεσμικό πλαίσιο δράσης της FRONTEX» .

Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν κ. Φράνκο Φραττίνι στην απάντησή του υπογραμμίζει ότι «Η Επιτροπή αναγνωρίζει την ανάγκη διαφύλαξης της ασφάλειας. Η Επιτροπή, επίσης, υποστηρίζει την αρχή της απόλυτης προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Εναπόκειται στα κράτη μέλη και στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διασφαλίσουν ότι αυτό επιτυγχάνεται εντός των νομικών πλαισίων που θεσπίστηκαν για την προστασία της κοινωνίας και των ατόμων.»

Στη συνέχεια ο αρμόδιος Ιταλός Επίτροπος σημειώνει ότι σε ό,τι αφορά τη διαφάνεια στη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα των κρατών μελών της ΕΕ (FRONTEX): «ο οργανισμός διαβιβάζει κάθε έτος τη γενική έκθεση δραστηριοτήτων του οργανισμού για το προηγούμενο έτος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και το Ελεγκτικό Συνέδριο. Η γενική έκθεση δημοσιοποιείται». Ακόμα, «ο οργανισμός εγκρίνει κάθε έτος το πρόγραμμα εργασίας για το επόμενο έτος και το διαβιβάζει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Επιτροπή. Επιπλέον, σύμφωνα με το άρθρο 28 παράγραφος 2 του προαναφερθέντος κανονισμού, ο οργανισμός εξασφαλίζει, εκτός από την δημοσίευση της γενικής έκθεσης, την ταχεία, αντικειμενική, αξιόπιστη και εύληπτη ενημέρωση του κοινού και κάθε ενδιαφερομένου σχετικά με το έργο του.»

Ο κ. Φραττίνι, αναγνωρίζοντας έμμεσα και γενικόλογα την ύπαρξη προβλήματος καταλήγει: «Η Επιτροπή θα επανέλθει στο θέμα σύμφωνα με την αξιολόγηση του οργανισμού που προβλέπεται από το πρόγραμμα της Χάγης καθώς και σύμφωνα με τη ρήτρα αξιολόγησης που προβλέπεται από τη βασική πράξη της Frontex.[1] Η αξιολόγηση αυτή θα είναι έτοιμη προς παρουσίαση το Μάρτιο του 2008.»

Σημειώνεται ότι η τροποποίηση του Κανονισμού σχετικά με την  Frontex, σε ό,τι αφορά την σύσταση Μηχανισμού για τη δημιουργία Διασυνοριακών Ομάδων Ταχείας Επέμβασης συμπεριλαμβάνεται στην ατζέντα του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών στο Λουξεμβούργο, που ολοκληρώνει σήμερα τις εργασίες του.

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε:

«Δυστυχώς η Κομισιόν αλλα  λέει και άλλα κάνει. Χέρι-χέρι με το Συμβούλιο των Υπουργών παρά τις πλατωνικές τους διακηρύξεις, επιμένουν να αγνοούν τις υποδείξεις τόσο των ειδικών επιστημών όσο και τις περισσότερες σχετικές προτάσεις του Ευρωκοινοβουλίου. Στο όνομα της ασφάλειας τα τελευταία χρόνια έχουμε συρρίκνωση δικαιωμάτων, ελευθεριών και τελικά της ίδιας της δημοκρατίας.»

[1] Κανονισμός (ΕΚ) του Συμβουλίου αριθ. 2007/2004, της 26ης Οκτωβρίου 2004 σχετικά με τη σύσταση Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΕΕ L 349, της 25.11.2004.

To Γραφείο Τύπου