Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
13/06/2007

Απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας για τα προϊόντα βιολογικής γεωργίας

Δημ. Παπαδημούλης: "Υπερίσχυσαν οι κανόνες του εμπορίου εις βάρος της προστασίας της υγείας και του περιβάλλοντος"

"Προσοχή! Τα βιολογικά προϊόντα βλάπτουν σοβαρά την υγεία!" Κάπως έτσι θα μπορούσε να παραφραστεί η χθεσινή απόφαση των Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία είναι ανεκτή η "τυχαία και τεχνικώς αναπόφευκτη" παρουσία των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στα βιολογικά προϊόντα.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημ. Παπαδημούλης, αναφερόμενος στην απόφαση του Συμβουλίου των Υπουργών, δήλωσε σχετικά:

"Για μια ακόμα φορά, οι κανόνες του εμπορίου υπερίσχυσαν εις βάρος της προστασίας της υγείας και του περιβάλλοντος, κακοποιώντας και την ίδια την έννοια του "βιολογικού προϊόντος".

Η απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας δεν ανταποκρίνεται στην έννοια της βιολογικής παραγωγής ούτε στον τρόπο που αντιλαμβάνονται οι καταναλωτές τα βιολογικά προϊόντα. Ακόμα πρόκειται για ένα κακό σημάδι για την βιολογική καλλιέργεια η οποία τώρα αρχίζει να εξελίσσεται. Το Συμβούλιο αγνόησε πλήρως την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εκφράστηκε κατά πλειοψηφία κατά της παρουσίας γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στα βιολογικά προϊόντα.

Το ευρωπαϊκό σήμα ποιότητας για τα βιολογικά προϊόντα οφείλει να διασφαλίζει τον καταναλωτή και όχι να τον γεμίζει αμφιβολίες.

Η  συγκεκριμένη απόφαση έχει ιδιαίτερη σημασία και για την χώρα μας η οποία έρχεται τρίτη στην Ευρώπη των 25 στην παραγωγή βιολογικών προϊόντων, μετά την Αυστρία και την Ιταλία, με τον κλάδο να αναπτύσσεται δυναμικά. Με την απόφαση αυτή εξάλλου δε θα μπορέσει να διαφοροποιηθεί η βιολογική γεωργία και σε ό,τι αφορά την τυχαία μόλυνση από μεταλλαγμένους οργανισμούς, που είναι ανεκτή για την συμβατική γεωργία."

To Γραφείο Τύπου