Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
28/09/2006

Η σχέση Ευρώπης -«τρίτου κόσμου» κρίνεται και στους μετανάστες

Μιλώντας σήμερα σε Ημερίδα του EUROΝEΜ, με θέμα «Ευρώπη και Τρίτος κόσμος»το μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ Πάνος Τριγάζης τόνισε:

Το χάσμα Βορρά - Νότου διευρύνεται στις συνθήκες της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης υπό την ηγεμονία των ΗΠΑ, που δείχνει το πιο αποκρουστικό της πρόσωπο στη Μ.Ανατολή.

Μια νέα σχέση αλληλεγγύης της Ευρώπης με τον «τρίτο κόσμο» είναι το κλειδί για την ανάδειξη της σε πόλο ειρήνης και σταθερότητας για όλο τον κόσμο. Μια «Ευρώπη - φρούριο» δεν είναι προς όφελος ούτε του δικού της μέλλοντος.

Η σχέση αυτή δεν κρίνεται μόνο στο επίπεδο της κρατικής διπλωματίας. Πολλά μπορούν να κάνουν και οι φορείς της Αυτοδιοίκησης, μέσα από την Επιτροπή Περιφερειών της ΕΕ και από άλλες δομές συνεργασίας, όπως πχ η Ένωση Αδελφοποιημένων Πόλεων της Μεσογείου.

Η σχέση της Ευρώπης με τον τρίτο κόσμο δεν είναι μόνο σχέση εξωτερική, αλλά και εσωτερική. Ο τρίτος κόσμος υπάρχει και μέσα στις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Τον εκπροσωπούν τα εκατομμύρια των μεταναστών και προσφύγων με τους οποίους διατηρούνται χάσματα ξενοφοβίας και διακρίσεων που μπορούν να κλείσουν αν ενταχθούν με όλα τα δικαιώματα τους. Πρόκειται για μάχη πολυδιάστατη, ιδεολογική και πολιτική, που πρέπει να δίνεται καθημερινά τόσο στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο όσο και στο επίπεδο της Αυτοδιοίκησης. Σε ότι δε αφορά το δεύτερο επίπεδο, έχουμε προτείνει έναν «κώδικα συμπεριφοράς» συνοδευόμενο από σειρά δράσεων που συγκροτούν έναν Αντιρατσιστικό Χάρτη της Αυτοδιοίκησης. Επίσης, υποστηρίζουμε το δικαίωμα ψήφου των μεταναστών στις εκλογές της αυτοδιοίκησης. Και καλούμε όλες τις παρατάξεις να τοποθετηθούν στις προτάσεις αυτές.

To Γραφείο Τύπου