Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
14/06/2007

Δήλωση Γιάννη Τόλιου,μέλους της Π.Γ. του ΣΥΝ, υπεύθυνου σε θέματα πολιτικής Υγείας-Πρόνοιας για τις απεργιακές κινητοποιήσεις των υγειονομικών

«Η κυβέρνηση απαντά στις απεργιακές κινητοποιήσεις των υγειονομικών, με ωραιοποιήσεις και καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις, ενώ συνειδητά “βουλιάζει” το δημόσιο σύστημα υγείας. Ο λαός να δώσει “φύλλα πορείας” στην κυβέρνηση και την πολιτική της»

«Η κυβέρνηση και ο Υπουργός Υγείας μπροστά στις μεγαλειώδεις απεργιακές κινητοποιήσεις των υγειονομικών, καταφεύγει σε γνωστές ωραιοποιήσεις και ανέξοδες υποσχέσεις. Στα δίκαιο αιτήματα των υγειονομικών απαντά ότι «όλα έχουν ικανοποιηθεί». Στις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, ότι χιλιάδες υγειονομικοί βρίσκονται στο δρόμο με «φύλλο πορείας» για τα νοσοκομεία. Στη δημιουργία Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας, απαντά με σύσταση «εθνικού συμβουλίου πρόληψης», ενώ στην υποχρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας, ...απλώς δε λέει τίποτα.!

Στην ουσία η κυβέρνηση εμπαίζει τους χιλιάδες υγειονομικούς και μαζί τα εκατομμύρια των Ελλήνων πολιτών. Δυστυχώς η πολιτική της άρχισε ήδη να «παράγει» τους πρώτους νεκρούς. Στην ουσία για τον πρόσφατο θάνατο του νεογέννητου «ηθικός αυτουργός» είναι η κυβερνητική πολιτική. Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία με τη σημερινή συγκέντρωση της ΠΟΕΔΗΝ, είπαν ένα μεγάλο «φτάνει πια». Αυτή η πολιτική πρέπει να ανατραπεί. Ο λαός να δώσει «φύλλο πορείας» σ΄ αυτήν την πολιτική και στους διάφορους εκφραστές της. Το δρόμο σ΄ αυτήν την πολιτική άνοιξε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το ζήτημα δεν είναι αλλαγή «διαχειριστών», αλλά αλλαγή πολιτικής».

Τέλος, στη σημερινή συγκέντρωση των υγειονομικών, έξω από το Υπουργείο Υγείας, ο Γιάννης Τόλιος τόνισε ότι ο ΣΥΝ διεκδικεί σύγχρονο δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας, με ισότιμη πρόσβαση όλων. Λέει όχι στην ιδιωτικοποίηση και τα ΣΔΙΤ. Ζητάει συρρίκνωση αντί ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα. Αναβάθμιση του ΕΣΥ με δημιουργία ολοκληρωμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Διπλασιασμός δημοσίων δαπανών (5,5% ΑΕΠ). Ανθρώπινο ωράριο εργασίας, μισθολογική αναβάθμιση υγειονομικών και ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά. Άμεση κάλυψη κενών θέσεων προσωπικού, διαφάνεια στις προμήθειες νοσοκομειακού υλικού κά.

Κρίσιμος παράγοντας για την προώθηση αυτή της πολιτικής, είναι ο ενιαίος και συντονισμένος αγώνας των υγειονομικών και όλων των κοινωνικών οργανώσεων και πολιτών, που θέλουν την υγεία κοινωνικό δικαίωμα και όχι εμπόρευμα για αισχροκέρδεια των ιδιωτικών εταιριών.

To Γραφείο Τύπου