Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
14/06/2007

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Ν. ΒΟΥΤΣΗ ΣΤΟΝ 9.84 (Β. Πάϊκο)

-    Πώς εξηγείτε τη διαρκή επιθετικότητα του ΚΚΕ εναντίον σας;...

Προφανώς είναι ένδειξη πολιτικής αμηχανίας και νευρικότητας, αλλά, κατά τη γνώμη μου, δείχνει και στενούς ορίζοντες. Δηλαδή είναι έλλειψη ευρύτερης  ενόρασης και ευθύνης για την Αριστερά.

Προφανώς υπάρχει πίεση μέσα από τον ίδιο τον χώρο των οπαδών και των φίλων του ΚΚΕ, που θέτουν ερωτήματα που δεν μπορούν να βρουν απαντήσεις με βάση τον ορθό λόγο εδώ και χρόνια με επίκεντρο το ζήτημα της κοινής δράσης της Αριστεράς .

Εμείς δεν  θα παρακολουθήσουμε. Όλες οι εκδοχές της Αριστεράς δημόσια κάνουν πολιτική τόσα χρόνια. Η Αριστερά είναι στριμωγμένη ως σύνολο. Θα πρέπει ο καθένας να κινείται με μία ενόραση και με ευθύνη για όλη την Αριστερά. Υπάρχουν μεγάλα προβλήματα μπροστά μας, ενωτικές προκλήσεις και στην Ευρώπη και εδώ. Είναι πολύ μεγάλη κουταμάρα να αφήνουμε τη νεοφιλελεύθερη κυβερνητική πολιτική περίπου ανέπαφη ή το συναινετικό δικομματισμό να τον αντιμετωπίζουμε μεταφυσικά, σαν κάτι που δεν μπορούμε να το ανατρέψουμε και να τρωγόμαστε για επιμέρους, σοβαρά μεν, αλλά για επιμέρους ζητήματα.

Δεν χρειάζεται κάθε μέρα να μαλώνεις για το εάν η Ε.Ε. είναι πίσω απ΄ όλα τα κακά αυτού του τόπου ή αν, αντίθετα, θα έπρεπε να υπάρχουν ενωτικοί αγώνες μέσα στην Ε.Ε για να τραβήξει έναν άλλο δρόμο με άλλους συσχετισμούς. Το να το αναλωνόμαστε εμείς με αυτό το θέμα, είναι προφανές πως οδηγεί σε απαξίωση τα άλλα μέτωπα, τα κύρια.

-    Ενδεχομένως αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, εκλογικό ενδεχομένως αποτέλεσμα δυσμενές και για τα δύο κόμματα της Αριστεράς.. αν συνεχιστεί...

Η μιζέρια και ο εμφύλιος διαιρούν, η ενότητα και οι πρωτοβουλίες προσθέτουν και πολλαπλασιάζουν τη δυναμική. Εχουμε από την πλευρά μας στοχεύσει αλλού πια εδώ και καιρό. Δηλαδή, σε νέους ψηφοφόρους, σε ανθρώπους που έρχονται σε επαφή ξανά με την πολιτική, αποκτούν μία ελπίδα μέσα από τη δράση των κινημάτων, σε πολίτες που αποσπώνται από τα δύο μεγάλα κόμματα. Δεν μας ενδιαφέρει δηλαδή κυρίως ο εσωτερικός επανακαθορισμός ανάμεσα στο 10-11%. Προσδοκούμε να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ πόλος έμπνευσης και αναφοράς, αντίστασης και κινηματικής δράσης ενός ευρέως φάσματος πολιτικού με επίκεντρο την δραστήρια και κριτική νεολαία.

-    Είπατε χθες ότι «δεν θα εμπλακούμε στους μικροκομματιικούς καυγάδες ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα...»... αυτό που όλοι ονομάσαμε πολιτικό ξεκατίνιασμα... Έχετε το πολιτικό περιθώριο να το κάνετε αυτό;.. Μπορείτε εσείς να αλλάξετε την ατζέντα της δημόσιας συζήτησης; ...

Προσπαθούμε και κάποιες φορές, οριακά, μπορούμε να επιδράσουμε. Κάποιες άλλες φορές την διαμορφώνουμε. Π.χ. δείτε τώρα για το θέμα του περιβάλλοντος. Εμείς εδώ και ένα μήνα είχαμε πει πως ο Ιούνιος θα μπορούσε να ήταν ένας μήνας για το περιβάλλον, με αιχμή τις παραλίες, τα δάση, τις κλιματικές αλλαγές κι όλα αυτά που οδηγούν το περιβάλλον στο απόσπασμα. Ξεκινήσαμε, κάναμε πολλές εκδηλώσεις, βγάλαμε υλικό, φέραμε τα θέματα στη Βουλή, βοηθήσαμε για την παραλία του Ελληνικού και τώρα έρχονται και από άλλες πλευρές, βοηθούσας και της παρουσίας του Αλ Γκορ, και οι ηγεσίες των άλλων κομμάτων να επανατοποθετηθούν. Έρχεται το ΠΑΣΟΚ να κάνει κριτική στην κυβέρνηση που φέρνει αυτό τη δασοκτόνα τροπολογία. Δηλαδή το περιβάλλον ξαφνικά αναβαθμίζεται και με τη δικιά μας προσπάθεια σ΄ έναν πολύ δύσκολο καιρό. Το ίδιο είχε γίνει επί μήνες που βρεθήκαμε στο επίκεντρο με το άρθρο 16, με τα δικαιώματα, με την ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΟΛΗ στις δημοτικές κ.λ.π.

-    Βλέπετε όμως ότι η επικαιρότητα είναι ευμενής προκειμένου για ειδικά οριακά θέματα. Αυτή η ιστορία με τον Χρ. Κορτζίδη στο Ελληνικό βεβαίως σας έφερε και εσάς στη δημοσιότητα αλλά από σπόντα.. .

Ταυτόχρονα όμως ευαισθητοποίησε και πάρα πολλούς δήμους και ανέβασε αυτά τα αντανακλαστικά και μέσα στα μεγάλα κόμματα. Αλλιώς μην έχετε καμία αμφιβολία ότι αυτή η ν-τροπολογία, όπως την είπαν, της Ν.Δ. θα μπορούσε να περάσει μεσάνυχτα και να σφυρίζουν αδιάφορα. Ενώ τώρα αισθάνονται την ανάγκη να κινητοποιηθούν, να αντισταθεί ακόμα και το ΠΑΣΟΚ που έχει τις απίστευτες ευθύνες για τις τέσσερις γενιές των αυθαιρέτων. Ο δικομματισμός έχει θέσει στο απόσπασμα, για δεκαετίες το περιβάλλον γιατί καλλιεργεί εκτεταμένες πελατειακές σχέσεις με όσους το βιάζουν.

Όλη αυτή η προσπάθεια από την πλευρά μας να ξαναθέσουμε μια ατζέντα πραγματικών προβλημάτων και πραγματικών πολιτικών αντιπαραθέσεων έχει ως αποτέλεσμα το να μην είμαστε ουραγοί και όμηροι στην επικοινωνιακή ατζέντα του δικομματισμού.

-    Αρκεί να μπορείτε να το περάσετε λίγο αυτά.... Πέστε μου εσείς έχετε ανοίξει μέτωπο με τον ΛΑΟΣ του κ. Καρατζαφέρη;... Το λέω αυτό γιατί σαν να σνομπάρετε λίγο αυτή την ιστορία, ενώ είναι υπαρκτή ιστορία....

Ήμασταν παρόντες σ΄ αυτό το μέτωπο αντιπαράθεσης με την ακροδεξιά κάθε μέρα επί τρεισήμισι χρόνια. Θυμίζω, από τις «γαλάζιες στρατιές» και τους ομοφυλόφιλους και όλη τη σχετική συζήτηση που είχε γίνει για τους Εβραίους ή για το βιβλίο της Ιστορίας. Δηλαδή επί της ουσίας.. Ποιος δεν θυμάται την σκληρή σύγκρουση για την επίδειξη αυταρχισμού εναντίον της νεολαίας;

Θέλουμε όμως ο κόσμος να γυρίσει τα μάτια του στους κύριους υπεύθυνους για το ότι βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε πρώτη μοίρα επικοινωνίας και δημόσιας συζήτησης ο κ. Καρατζαφέρης και το κόμμα του. Έχουμε μια ιδιαίτερη άποψη πως ιδιαίτερα η Ν.Δ. και η κυβερνητική πολιτική διαμόρφωσε και έπαιξε πονηρά, αλλά καθόλου ευτυχώς και για την ίδια, όπως τώρα διαπιστώνει, ατζέντα Καρατζαφέρη...

Θυμηθείτε τη φάση που αυτό το κόμμα είχε τα κάτω του στις μετρήσεις. Ήταν ο ένας μήνας που γινόταν σοβαρή συζήτηση στη Βουλή για τα άρθρα 16 και 24. Δείτε όλες τις δημοσκοπήσεις. Όποτε γινόταν σοβαρή πολιτική συζήτηση ανάμεσα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, καθένας πηγαίνει στα μέτρα του. Κι αυτό το κόμμα πηγαίνει στα μέτρα του, στον ακραίο του λόγο κ.λπ. Όποτε όμως βγαίνουν μπροστά οι Πολύδωρες, η ατζέντα του βιβλίου, το Μακεδονικό, η εκκλησιαστική περιουσία, η αστυνομική ασυδοσία, οι κουμπάροι,  όλα αυτά τα οποία η Ν.Δ., πονηρά φερόμενη, κατά καιρούς φέρνει στην επιφάνεια, μόνο ο ΛΑΟΣ πιστώνεται. Και χάνει και η δημοκρατία. Αλλά δεν θα αισθανθούμε ενοχές και γι αυτό.

Εμείς επιμένουμε στην πρόσκληση για ενότητα, κοινή δράση, αλληλεγγύη, κινηματική πρακτική και πολιτικό πολιτισμό ανάμεσα σε όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς.

-    Ο κ. Σουφλιάς χθες...  μίλησε για κατάλυση των ορίων δεξιάς-αριστεράς, για το φιλελευθερισμό που έχει κυριαρχήσει...... Εσείς βεβαίως δεν αποδέχεστε τη λογική αυτή.. Πώς απαντάτε για να την ανατρέψετε;...

Προγραμματικά και κινηματικά. Διότι μόνο προγραμματικά θα ήταν απλώς μία επιφανειακή αντιπαράθεση που, όσο θα μας επέτρεπαν τα μίντια, θα έβγαινε στην κοινωνία, ενώ, όταν αντιπαρατίθεσαι και σε επίπεδο κοινωνίας και κινήματος, γίνονται κάποιοι νέοι συσχετισμοί που πιέζουν και ιδεολογικά ώστε να έρχονται στην επιφάνεια αυτές οι διαφοροποιήσεις.

Πιστεύω πως οι διαφοροποιήσεις αριστεράς – δεξιάς στη σύγχρονη εποχή είναι πιο ορατές από οποιαδήποτε άλλη περίοδο.

Ο ίδιος ο κ. Σουφλιάς, ο οποίος είναι συμπαθέστατος, ασκεί μία πολιτική βαρύτατα και βαθύτατα και ακραία νεοφιλελεύθερη. Όταν έχει συναινέσει στο τουριστικό νομοσχέδιο με τα δεκάδες γήπεδα γκολφ, φέρνει την οριογραμμή για τα ξενοδοχεία στα 20, 30 και 40 μέτρα, όταν δηλώνει σήμερα πως δεν ήξερε καν το πρόβλημα της Καισαριανής, που έχουν σκοτωθεί τόσοι άνθρωποι, που όλη η Αττική Οδός παροχετεύεται μέσω της κεντρικής λεωφόρου της Καισαριανής τόσους μήνες στο κέντρο, όταν.. όταν... θα μπορούσα να μιλάω επί ώρες για το τι έχει κάνει ο ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιάς ...

-    Επομένως λέτε, ιδού η διαφορά ...

Σαφέστατα. Εμείς θα κάναμε σε όλα αυτά τα ζητήματα άλλες πολιτικές. Εδώ ονομάσανε τον Κηφισό οχετό για να κλείσουν  τα μάτια και οι κουτόφραγκοι προ ετών, για να μπορέσουν να τον καλύψουν.

Η διαφοροποίηση Αριστεράς - Δεξιάς στην σύγχρονη εποχή αντιστοιχείται στις πολιτικές που αρνούνται τις πολιτικές και τη «μόνη σκέψη» του νεοφιλελευθερισμού από τη μια και τις πολιτικές που ασπάζονται τον πυρήνα αυτών των επιλογών ή δεν πιστεύουν ότι είναι ρεαλιστική η διεκδίκηση ενός διαφορετικού δρόμου.

To Γραφείο Τύπου