Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
14/06/2007

Συνέντευξη Τύπου του Προέδρου του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνου κατά την επίσκεψή του στην Καβάλα

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλ. Αλαβάνος πραγματοποιεί σήμερα περιοδεία στην Καβάλα. Συγκεκριμένα, επισκέφθηκε τη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων και συναντήθηκε με το Σωματείο εργαζομένων. Στη συνέχεια έκανε περιοδεία  στην περιοχή ΒΑΣΟΒΑ όπου σχεδιάζεται η εγκατάσταση δεξαμενών πετρελαίου και συζήτησε με την συντονιστική επιτροπή αγώνα κατά της εγκατάστασης. Τέλος είχε συνάντηση με συμβασιούχους και Σωματεία της περιοχής.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ στο ξενοδοχείο Ωκεανίς, ανέφερε μεταξύ άλλων:

Για την πορεία της υγείας του κ. Χριστόδουλου

Το πρώτο που θέλω να πω είναι ότι και εκ μέρους του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς και προσωπικά θέλω να ευχηθώ από την καρδιά μου την γρήγορη και πλήρη ανάρρωση του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.

Για την επίσκεψη του Αλ Γκορ στην Αθήνα

Θα θελα να πω ότι το θέμα του περιβάλλοντος δεν είναι ένα θέμα που αντιμετωπίζεται με ευχές ή με κοινωνικές συναντήσεις, όπως είδαμε ότι το αντιμετωπίζει ο Πρωθυπουργός. Η επίσκεψη του κ Γκορ στην Αθήνα, ο οποίος είναι σε μεγάλο βαθμό ταυτισμένος με την προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου και της αύξησης της θερμοκρασίας, θα έπρεπε να κάνει τον έλληνα Πρωθυπουργό να νιώθει τουλάχιστον άβολα. Θα θελα να αναφέρω εδώ ότι η Ελλάδα είναι η χώρα η οποία έχει τις περισσότερες παραβιάσεις περιβαλλοντικής νομοθεσίας στην Ε.Ε. Η  Ελλάδα είναι η χώρα η οποία έχει τις πιο ρυπογόνες βιομηχανίες λιγνίτη στην Ε.Ε., ενώ θα μπορούσε να προχωρήσει σε μέτρα προωθημένης αντιρυπαντικής τεχνολογίας στην καύση του λιγνίτη, όπως έχει κάνει, για παράδειγμα, η Γερμανία. Η Ελλάδα είναι η χώρα εκείνη η οποία δεν εφαρμόζει την Οδηγία της Ε.Ε. «Ο ρυπαίνων πληρώνει». Και δεν μας φτάνανε όλα αυτά, αλλά έχουμε και τη συνταγματική μεταρρύθμιση η οποία προσπαθεί να ανατρέψει το άρθρο 24 του Συντάγματος και ουσιαστικά να πλήξει τις δασικές εκτάσεις και τα δάση τα οποία τίθενται υπό προστασία. Έχουμε, επίσης, και την πρόσφατη ρύθμιση της κυβέρνησης σχετικά με την ουσιαστική αναγνώριση αυθαιρέτων κατασκευών σε δασικές εκτάσεις, που πολύ σωστά κατήγγειλε το Τεχνικό Επιμελητήριο, ο ΔΣΑ, και πολλοί άλλοι κεντρικοί και τοπικοί φορείς ότι ανατρέπουν κάθε προσπάθεια να δημιουργηθεί μία ζώνη προστασίας, να προκριθεί το δασοκομικό μητρώο κ.λπ.

Εμείς ως ΣΥΝ θα παρέμβουμε και σ΄ αυτό το ζήτημα και στο χώρο της Ε.Ε.

Για την απόφαση του Αρείου Πάγου για τους συμβασιούχους

Υπάρχουν κι εδώ στην Καβάλα εργαζόμενοι οι οποίοι λειτουργούν χωρίς την προστασία που τους δίνει η Οδηγία 70/1999 της Ε.Ε., που αναγνωρίζει ότι κάθε εργαζόμενος ο οποίος καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες, δεν μπορεί να καλύπτεται από επαναλαμβανόμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, αλλά θα πρέπει να έχει σχέσεις σταθερές σχέσεις αορίστου χρόνου,  ανεξάρτητα με το πότε και σε ποια διαστήματα έχει εργαστεί αυτός ο εργαζόμενος.

Έχουμε μια παλιά και μια νέα γενιά συμβασιούχων που δεν καλύπτεται από τα νομοθετικά μέτρα της κυβέρνησης, όπου τα δικαστήρια τους στήριζαν. Είχαμε εκατοντάδες θετικές αποφάσεις των δικαστηρίων. Και δυστυχώς έρχεται η προ ολίγων ημερών απόφαση του Αρείου Πάγου, υπό την Προεδρία του κ. Κεδίκογλου, η οποία ανατρέπει αυτό το καθεστώς. Αποδείχτηκε ότι ήταν μια παράνομη απόφαση, η οποία δεν στηριζόταν ούτε καν στις στοιχειώδεις δικονομικές απαιτήσεις σχετικά με την σύνθεση και τη λειτουργία του Αρείου Πάγου.

Εμείς ζητάμε άμεσα πειθαρχικά μέτρα ενάντια στον κ. Κεδίκογλου Και θέλω να ελπίζω ότι τα δικαστήρια, στα οποία θα υπάρξουν προσφυγές τις επόμενες μέρες, να κρίνουν αυτή την απόφαση ανυπόστατη.

Σχετικά με τα προβλήματα της περιοχής, τόνισε τα εξής:

Η κρίση που εμφανίστηκε στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων σε μία χώρα η οποία έχει εκτεταμένη αγροτική παραγωγή και μεγάλη εσωτερική αγορά, έχει σχέση με τις γενικότερες πολιτικές κατευθύνσεις στην οικονομική ζωή που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια και που είχε ως αποτέλεσμα την πλήρη περιφρόνηση της μεταποιητικής αυτής δραστηριότητας και φυσικά την αδιαφορία για τις θέσεις απασχόλησης για εκατοντάδες ανθρώπους στη Θεσσαλονίκη και την Καβάλα.

Συναντήσαμε στην ΒΦΛ τη διοίκηση. Συναντήσαμε επίσης το σωματείο των εργαζομένων. Ενημερωθήκαμε για το σχέδιο και τις υποσχέσεις που υπάρχουν Στο σωματείο των εργαζομένων σε μία γωνία είδαμε ακουμπισμένες δεκάδες μαύρες σημαίες. Τους είπαμε, κρατήστε τις μαύρες σημαίες. Διότι ξέρουμε ότι είμαστε σε προεκλογική περίοδο Ξέρουμε και από άλλες περιπτώσεις ότι οι υποσχέσεις δίνονται και ξεχνιούνται.

Εμείς θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια να σταθεί η Βιομηχανία Λιπασμάτων. Δεν μπορεί η Ελλάδα να μην έχει ούτε ένα εργοστάσιο, ούτε μία Βιομηχανία Λιπασμάτων και θα στηρίξουμε τους αγώνες των εργαζομένων. Την ίδια στιγμή πρέπει να επαγρυπνούμε.  Και θέλω να τονίσω ότι είναι σημαντικό, τα μηνύματα που θα βγουν απ΄ αυτές τις εκλογές να είναι μηνύματα ενάντια στους ανέμους που έχουν εξαπολύσει τόσο η αξιωματική αντιπολίτευση όσο και η σημερινή κυβέρνηση σχετικά με την ιδιωτικοποίηση βιομηχανιών και  τραπεζών, που σημαίνει ότι η πολιτεία και η κοινωνία στερείται τον χρηματοπιστωτικό τομέα ορισμένων δηλαδή θεσμών που μπορούν να στηρίξουν την ανάπτυξη.

Για την Βάσοβα

Είχαμε μια συνάντηση με την Επιτροπή Αγώνα στη Βάσοβα με τους ψαράδες της περιοχής. Χάρηκα ειλικρινά όταν είπαν ότι είμαι ο πρώτος πολιτικός αρχηγός ο οποίος επισκέπτεται την περιοχή τους, το κέντρο αυτό της ιχθυοκαλλιέργειας στις λιμνοθάλασσες της Βάσοβα. Επίσης πιστεύουμε ότι είναι ένα έγκλημα απέναντι στο περιβάλλον αυτό που γίνεται, όχι μόνο με την εγκατάλειψη του σχεδίου για ένα εθνικό πάρκο Ανατολ. Μακεδονίας και Θράκης που θα ενοποιούσε διάφορους βιοτόπους, αλλά και με τον περιορισμό του προστευόμενου χώρου στην περιοχή του Δέλτα του Νέστου –και μάλιστα στο δυτικό σημείο του-  και τους σχεδιασμούς που υπάρχουν σε σχέση με την εγκατάσταση δεξαμενών πετρελαίου στην περιοχή.

Χαιρετίζουμε τους κατοίκους της Βασόβα, χαιρετίζουμε την επιτροπή συντονισμού για τους αγώνες που έχουν δώσει Πρέπει να συνεχιστούν αυτοί οι αγώνες. Τα σχέδια τα οποία ουσιαστικά καλύπτει και στηρίζει η κυβέρνηση και με έγκριση των μελετών και με έγκριση απαράδεκτων περιβαλλοντικών μελετών έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, με τη Συνθήκη RAMSAR, με την προστασία των βιοτόπων.

Έχουμε θέσει από το 2002, αν δεν κάνω λάθος, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το ζήτημα αυ το και μετά την κινητοποίηση του ΣΥΝ ξεκίνησε μια διαδικασία παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Θα επανέλθουμε. Επανήλθαμε και θα επανέλθουμε για τρίτη φορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πιστεύουμε ότι πρέπει να κλείσει αυτό το θέμα και είναι ανάγκη ο φορέας διαχείρισης που υπάρχει να αποκτήσει κάποιο ρόλο και να παρουσιάσει μια μελέτη για την αξιοποίηση του χώρου αυτού. Θεωρούμε ότι η πολιτική της κυβέρνησης σ΄ αυτό το ζήτημα, όχι μόνο προσβάλει το περιβάλλον και τα οικολογικά συστήματα,  αλλά δημιουργεί ένα τεράστιο εμπόδιο στην μεγάλη προσπάθεια ανάπτυξης του νομού Καβάλας, που βασική συνιστώσα της είναι η ήπια ανάπτυξη, η ανάδειξη των γεωφυσικών χαρισμάτων που έχει, η τουριστική ανάπτυξη. Κι όλα αυτά δέχονται σήμερα μια βόμβα και στον τομέα του τουρισμού και της ανάπτυξης αλλά και στον τομέα της απασχόλησης.

Για το λιμάνι της Νέας Περάμου

Το τρίτο σημείο που θα θελα να θέσω σε σχέση με την επίσκεψή μου αυτή, σχετίζεται με τη βραδινή μας επίσκεψη στο λιμάνι της Νέας Περάμου, που κάποιοι θέλουν να μετατρέψουν σε νατοϊκό λιμάνι γιατί θεωρούμε ότι είναι λάθος η Βαλκανική να γίνει μία ζώνη αμερικάνικης επικυριαρχίας. Βλέπουμε ότι χώρες της περιοχής δέχονται να παίξουν αυτό το ρόλο είτε είναι η Αλβανία, είτε είναι η Βουλγαρία. Δεν νομίζω ότι θα έπρεπε να το κάνει αυτό η Ελλάδα. Υπάρχει και κίνδυνος να εμπλακούμε σε περιπέτειες τις οποίες έχουν ξεκινήσει οι ΗΠΑ σε όλη την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής..

Μ΄ αυτή την έννοια στηρίζουμε τους αγώνες όλων των φορέων και των πολιτών της περιοχής αλλά και ευρύτερα του νομού Καβάλας ώστε να μην γίνει αυτός ο Νατοϊκός ναύσταθμος.

Και με αυτή την ευκαιρία να τονίσω ότι σε άλλη κατεύθυνση θα έπρεπε να κινηθεί η ελληνική κυβέρνηση. Δηλαδή, όχι στο να αυξήσει, αλλά στο να μειώσει την αμερικανο-νατοϊκή παρουσία στη χώρα μας. Και να επαναλάβω, για άλλη μια φορά,  ότι ένα από τα σημαντικά ζητήματα για μας, το οποίο το θέτουμε και εν όψει των εκλογών που έρχονται, είναι να κλείσει η αμερικάνικη βάση στη Σούδα.

To Γραφείο Τύπου