Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
15/06/2007

Ανακοίνωση του Τμήματος Υγείας του ΣΥΝ σχετικά με τους θανατους στο «ΑΓΛΑΪΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ»

Το περιστατικό στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», αμέσως μάλιστα μετά τα όσα συνέβησαν και στο «Αττικό Νοσοκομείο», προχθές, πρέπει επιτέλους να θέσουν σε εγρήγορση το Υπουργείο Υγείας πριν είναι πολύ αργά.

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό για να μείνουμε στην απαξίωση, υποβάθμιση και υποστελέχωση του δημόσιου τομέα υγείας, στοιχεία που βεβαίως έχουν το ρόλο τους σε τέτοια περιστατικά. Όπως επίσης τι είδους επικοινωνιακά παιχνίδια απόκρυψης παίζονται ή παίχτηκαν.

Τα τελευταία περιστατικά θέτουν ενώπιον των ευθυνών τους όχι μόνον το Υπουργείο Υγείας, αλλά ολόκληρη την κυβέρνηση, την επιστημονική κοινότητα και όλους τους υγειονομικούς.

Οι επιδόσεις της χώρας μας στον τομέα των νοσοκομειακών λοιμώξεων είναι απογοητευτικές και μας εκθέτουν διεθνώς. Η ΕΕ, αξιολογώντας πολύ ψηλά την προϊούσα ανάπτυξη ανθεκτικών στελεχών μικροβίων, εφαρμόζει συγκεκριμένη πολιτική. Η επιστημονική κοινότητα της χώρας μας έχει κατ΄ επανάληψη χτυπήσει το «καμπανάκι» χωρίς να εισακουστεί.

Στο μεταξύ δεν υπάρχει καμιά πολιτική αντιμετώπισης της αλόγιστης χρήσης των αντιβιοτικών, ενώ οι επιτροπές νοσοκομειακών λοιμώξεων υπολειτουργούν.

Το φαινόμενο των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων είναι σίγουρο ότι θα επεκταθεί, αν δε ληφθούν ΑΜΕΣΑ μέτρα εφαρμογής των επιστημονικών προτάσεων που υπάρχουν και δεν εφαρμοστεί υπεύθυνη συνολική διατομεακή πολιτική. ΑΜΕΣΑ!

Τμήμα Υγείας