Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
15/06/2007

Συζήτηση επίκαιτης ερώτησης του Φώτη Κουβέλη με θέμα "Ομαδικές απολύσεις στο Ναυπηγία Σκαραμαγκά"

Την ερώτηση του κ. Κουβέλη θα την απαντήσει ο Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Γιακουμάτος.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ (Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας): Κύριε Πρόεδρε, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά από το 2004 με τη νέα διακυβέρνηση δεν έχουν επιχορηγηθεί ούτε με ένα ευρώ από τον ΟΑΕΔ. Είμαστε κατηγορηματικοί σ' αυτό. Υλοποιούνται όμως προγράμματα τα οποία αφορούν 686 εργαζόμενους, που δεν θα χαρακτηρίσω τη σύμβαση που έγινε το 2002, όπου τότε η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. έκανε μία σύμβαση η οποία ήταν πραγματικά χαριστική –θα έλεγα- στην εργοδοσία των Ναυπηγείων, όμως αυτό που καλείται αυτή η Κυβέρνηση όπως για μύρια τόσα άλλα, είναι να κληρονομήσει το χρέος του χθες, το οποίο μετακινήθηκε στο αύριο.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ πλήρωσε 8.000.000 ευρώ για τους 686 εργαζόμενους που ήταν στο ειδικό καθεστώς επιδότησης ανεργίας με το ν.2941, το 2003 6.000.000 ευρώ και ερχόμαστε εμείς και δώσαμε το 2004 στους εργαζόμενους 4.682.000 ευρώ, το 2005 2.850.000 ευρώ και το 2006 δώσαμε 1.859.000 ευρώ. Έχουν παραμείνει για να φθάσουν στο συνταξιοδοτικό καθεστώς 252 από τους 686 εργαζόμενους. Αυτή είναι η μόνη επιχορήγηση που έχουν οι εργαζόμενοι βάσει της σύμβασης που έγινε τότε επί Διαμαντοπούλου στο ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Το δεύτερο: Η εργατική νομοθεσία, κύριε Κουβέλη, τηρείται απόλυτα. Αυτή η Κυβέρνηση έχει και τη θέληση και την αποφασιστικότητα να είναι δίπλα στον εργαζόμενο και να μην επιτρέψει σε κανένα να κακοποιήσει την εργατική νομοθεσία.

Έχουμε δώδεκα απολύσεις. Έχει κληθεί και ο σύλλογος εργαζομένων και η εταιρεία μας έδωσε έναν κατάλογο. Οι δώδεκα αυτές απολύσεις δεν είναι ειδικού τεχνικού προσωπικού, είναι χειριστής φαξ, είναι χειριστής φωτοτυπικού, όμως γίνονται συγχρόνως και άλλες προσλήψεις, πάνω από τριάντα, σε ειδικότητες. Βέβαια βασικός άξονας που παρακολουθούμε από κοντά είναι ότι η σύμβαση παραχώρησης των ναυπηγείων Σκαραμαγκά προέβλεπε στη νέα εργοδοσία, στα ιδιωτικά, στους Γερμανούς 1.200 εργαζόμενους, κύριε Κουβέλη. Σήμερα είναι 1.274, άρα λοιπόν αυτό το όριο δεν το έχει καταστρατηγήσει η εταιρεία για να μπορώ να παρέμβω.

Εν πάση περιπτώσει, έχει σημασία αν είναι χειριστής φωτοτυπικού ή αν κουβαλάει την αλληλογραφία στην Αθήνα με λεωφορεία ή αν είναι ειδικές περιπτώσεις; Εμείς δεν θέλουμε ούτε μία απόλυση. Είμαστε σε μία λεπτή διαπραγμάτευση και με το εργοστάσιο, την εργοδοσία, αλλά και με το σύλλογο εργαζομένων και παρακολουθούμε το θέμα από κοντά.

Κύριε Κουβέλη, το ζήτημα είναι το εξής: Έχουμε πραγματικά ενδιαφέρον για τον άνεργο και για να μην απολυθεί κανένας ή έχουμε το ενδιαφέρον να κάνουμε συνδικαλιστική και κομματική «γυμναστική»; Το λέω αυτό γιατί έχω τα στοιχεία στη διάθεσή σας όποτε θέλετε.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Ολοκληρώστε, κύριε Υπουργέ, έχετε και δευτερολογία.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ (Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας): Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.

Το θέμα είναι να είμαστε πραγματικά αντικειμενικοί αφού αφορά την αγορά εργασίας. Έχει δικαίωμα η εταιρεία και οποιαδήποτε εταιρεία σε μία φιλελεύθερη ευρωπαϊκή δημοκρατία να κάνει και απολύσεις.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.

Ο κ. Κουβέλης έχει το λόγο.

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Εγώ, κύριε Υπουργέ, δεν περίμενα να μου θέσετε το ερώτημα αν το ενδιαφέρον μου έχει σχέση με κομματική ή συνδικαλιστική «γυμναστική» ή αν το ενδιαφέρον μου είναι γνήσιο και αφορά το να μην έχουμε αύξηση της ανεργίας. Είναι προφανές ότι εμείς σας ασκούμε κοινοβουλευτικό έλεγχο, όπως κάθε φορά, για να μην έχουμε αύξηση της ανεργίας, αντίθετα να έχουμε μείωση της ανεργίας για να μπορεί ο κόσμος να βρίσκει δουλειά και να εξασφαλίζει το δικαίωμα στην επιβίωση. Αυτό είναι το ενδιαφέρον μας. Οτιδήποτε άλλο λέτε δεν μας αφορά.

Εσείς δεν έχετε ακούσει ότι ετοιμάζονται απολύσεις από τη γερμανική αυτή εταιρεία; Βεβαίως δεν έχει σημασία αν κάποιος είναι χειριστής του φαξ ή ο άνθρωπος που διακινεί την αλληλογραφία. Εργαζόμενοι είναι αυτοί και αυτούς τους εργαζόμενους οφείλετε να τους προστατεύσετε για να μη βρεθούν στο χώρο της ανεργίας.

Κύριε Υπουργέ, μου κάνει εντύπωση το εξής: Δεν ξέρετε την οργή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κυρίου Μεϊμαράκη ο οποίος δημόσια δήλωσε ότι οι Γερμανοί εκβιάζουν προκειμένου να πάρουν χρήματα για να γίνουν εκεί, στο ναυπηγείο, διάφορες εργασίες για τα υποβρύχια; Δεν συνεννοείστε μεταξύ σας στην Κυβέρνηση; Δηλώσεις του κυρίου Μεϊμαράκη. Ο Υπουργός Άμυνας μίλησε για ωμό εκβιασμό από τον όμιλο «Φίσεν» με στόχο την άσκηση πίεσης για άμεση καταβολή 300 εκατομμυρίων ευρώ για τα προγράμματα υποβρυχίων του Ναυτικού που δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Την υπόθεση του Παπανικολή που γέρνει δεν την συνυπολογίζετε για να αξιολογήσετε τη στάση των Γερμανών για τις ετοιμαζόμενες περαιτέρω απολύσεις από τα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά; Εκεί είναι αναγκαία η παρέμβασή σας.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Ευχαριστούμε τον κύριο Κουβέλη.

Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ (Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας): Η κομματική και συνδικαλιστική «γυμναστική» δεν αφορά εσάς και το κόμμα σας. Είμαι απόλυτος σʼ αυτό.

Το δεύτερο: Χαίρομαι που είναι πραγματικό το ενδιαφέρον σας για τη μείωση της ανεργίας. Σας ενημερώνω ότι στα τριάμισι τελευταία χρόνια -σήμερα ανακοινώνουμε και την ανεργία του Μαΐου του 2007- είμαστε σε καλό δρόμο αλλά δεν επιχαίρουμε. Η ανεργία συνεχώς πέφτει και με το νομοσχέδιο που φέρνουμε τώρα που είναι καθʼ οδόν για τη Βουλή -όπου εφαρμόζουμε το ν. 1545 του Ανδρέα Παπανδρέου που έλεγε ότι αν δεν πας να κάνεις κατάθεση ή να βρεις δουλειά δεν επιδοτείσαι, δεν είσαι άνεργος- νομίζω ότι ακόμα θα έχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα γιατί θα στοχεύσουμε σε μία πολιτική που αφορά τον πραγματικά άνεργο και όχι τον άεργο.

Εγώ δεν μπορώ να δικάσω ή να μπω και να παρέμβω σε προθέσεις. Ετοιμάζουν –λέει- εκατό απολύσεις. Τι να κάνω εγώ; Να πάω να δω τις προθέσεις; Μίλησα με την εταιρεία, με διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει τέτοιο πράγμα και από κει και πέρα λήγει ο δικός μου ρόλος.

Εγώ δε ως Υπουργός Απασχόλησης έχω έναν και μόνο ρόλο, κύριε Κουβέλη, να προστατεύω την εργασία και τους εργαζόμενους, ούτε να δω αν το «Παπανικολής» έγειρε, ούτε αν μπάταρε, ούτε αν εκβιάζομαι. Εμένα δεν με εκβίασε κανένας.

Αυτό που έχει σημασία για μας στο Υπουργείο Απασχόλησης είναι πρώτον η διατήρηση και η αύξηση των θέσεων απασχόλησης, δεύτερο να βλέπουμε και να παρατηρούμε στην αγορά εργασίας αν τηρούνται οι νόμοι και τρίτον η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων. Αυτό το κάνουμε καθημερινά και είμαστε πάντα δίπλα στον εργαζόμενο.

Όσο για τα ναυπηγεία «Σκαραμαγκά» να είστε σίγουρος, κύριε Κουβέλη, όπως έχουμε κάνει εδώ και τριάμισι χρόνια, ότι θα είμαστε κοντά στους εργαζόμενους και αν τυχόν είναι στο όριο ο αριθμός των εργαζομένων και πέσει κάτω από 1.200 εργαζόμενους, έστω και έναν, είναι βασική παρατυπία, είναι βασική καταστρατήγηση της χαρισματικής σύμβασης που έγινε επί ΠΑ.ΣΟ.Κ.