Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
18/06/2007

Δ.Παπαδημούλης: Πώς τοποθετείται το Συμβούλιο της ΕΕ απέναντι στην επιχειρούμενη επέμβαση της Τουρκίας στο Β. Ιράκ;

Προεδρία ΕΕ: «Το Συμβούλιο δεν είναι αρμόδιο (!) να λάβει θέση επί δημοσίων δηλώσεων» άλλωστε «δεν έχει εκδώσει ακόμη επίσημη γνώμη» (!)

Ενώ συγκεντρώνονται τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα επιχειρώντας να επέμβουν στο Β. Ιράκ με ότι αυτό συνεπάγεται για την ειρήνη και την ασφάλεια στην ήδη φλεγόμενη περιοχή της Μ. Ανατολής, το Συμβούλιο της ΕΕ σε μια μνημειώδη απάντησή του στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη δηλώνει, δύο μήνες μετά την σχετική ερώτηση του Έλληνα ευρωβουλευτή, αναρμόδιο να λάβει θέση(!) σημειώνοντας ότι «δεν έχει ακόμη εκδώσει επίσημη θέση».

Ο Δ.Παπαδημούλης, στην ερώτησή του έκανε λόγο για τις δηλώσεις τόσο του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας όσο και του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων που δήλωσε ότι μια τέτοια επίθεση στο Β.Ιράκ είναι «αναπόφευκτη» και ζητούσε την τοποθέτηση του Συμβουλίου.

Η γερμανική Προεδρία, στην παντελώς απαράδεκτη απάντησή της, που είναι απολύτως δηλωτική της ανύπαρκτης κοινής εξωτερικής πολιτικής που (δεν) ασκεί πλέον η Ευρωπαϊκή Ένωση απάντησε ως εξής: «Το Συμβούλιο δεν είναι αρμόδιο να λάβει θέση επί δημοσίων δηλώσεων αυτού του είδους. Το Συμβούλιο παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις στο ζήτημα στο οποίο αναφέρεται ο κύριος βουλευτής, αλλά δεν έχει εκδώσει ακόμη επίσημη γνώμη.»

Και ενώ είναι ήδη γνωστό ότι τουρκικά στρατεύματα κάνουν επιχειρήσεις στο Β.Ιράκ, η γερμανική Προεδρία του Συμβουλίου, στη συνέχεια της απάντησή της, περιορίζεται στις γενικόλογες τετριμμένες θέσεις περί «σχέσεων καλής γειτονίας» και στις «βραχυπρόθεσμες προτεραιότητες στην εταιρική σχέση προσχώρησης με την Τουρκία».

Πιο συγκεκριμένα αναφέρει: «Πρέπει, ωστόσο, να επισημανθεί ότι η Τουρκία, ως υποψήφια χώρα η οποία διεξάγει διαπραγματεύσεις προσχώρησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να συμφωνεί με τις αξίες και τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κατοχυρώνονται στις Συνθήκες. Στο πλαίσιο αυτό η Τουρκία καλείται να επιδείξει την αναμφισβήτητη δέσμευσή της τόσο στην ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας όσο και στην επίλυση εκκρεμών συνοριακών διαφορών σύμφωνα με την αρχή της ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών που προβλέπεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.Οι αρχές αυτές είναι κατοχυρωμένες στο πλαίσιο διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων προσχώρησης με την Τουρκία. Η ειρηνική διευθέτηση συνοριακών διαφορών προβλέπεται επίσης ως μία από τις βραχυπρόθεσμες προτεραιότητες στην εταιρική σχέση προσχώρησης με την Τουρκία που ενέκρινε το Συμβούλιο στις 23 Ιανουαρίου 2006. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει συστηματικά με την Τουρκία τα ζητήματα αυτά.»

To Γραφείο Τύπου