Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
12/06/2007

Συνέπειες ψεκασμών με εντομοκτόνα

Επίκαιρη ερώτηση του Θανάση Λεβέντη προς τους Υπουργούς ΕΣΔΔΑ, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Μετά από την προσβολή πάρα πολλών πεύκων στην Αττική από την αρρώστια βαμβακίαση, ξεκίνησε ένα ευρύ πρόγραμμα ψεκασμών. Οι συνέπειες τους στα πεύκα είναι ακόμα ακαθόριστες, καθώς τα μικρόβια βρίσκουν τρόπους να επιβιώνουν, ακόμα και από τους πιο εντατικούς ψεκασμούς. Οι συνέπειές τους όμως στους ανθρώπους είναι πάρα πολύ επίφοβες.

Σύμφωνα με όλες τις οδηγίες που κουβαλάνε υποχρεωτικά τα εντομοκτόνα, και σύμφωνα και με την κείμενη νομοθεσία, δεν πρέπει να γίνονται ψεκασμοί με εντομοκτόνα σε κατοικημένους χώρους. Σε κάθε περίπτωση, η κοινή λογική λέει ότι δεν πρέπει να ψεκάζονται σχολεία και παιδικές χαρές με εντομοκτόνα, καθώς οι επιπτώσεις στα παιδιά μπορούν και να αποδειχτούν φρικιαστικές.

Φέτος αρκετοί δήμοι της Αττικής ψέκασαν τα πεύκα τους με εντομοκτόνα, σε κάποιες περιπτώσεις και με νεόκοπα εντομοκτόνα, για τα οποία υπάρχουν αυξημένες ενδείξεις επικινδυνότητας (Insegar και Triona). Το Υπουργείο επέτρεψε μεν τη χρήση τους για φέτος, αλλά προειδοποιεί ότι σε περίπτωση εμφάνισης βλαβών στην υγεία, οι υπεύθυνοι θα διωχτούν ποινικά. Οι ειδικοί, σε κάθε περίπτωση, προειδοποιούν πως εντομοκτόνα με βάση τη δραστική ουσία φενοξικάρμπ πιθανόν να είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για τον άνθρωπο και δεν είναι καν ιδιαίτερα αποτελεσματικά.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί, τι μέτρα προτίθενται να πάρουν ώστε:

- Να εξασφαλιστεί η υγεία των κατοίκων της Αττικής από τη χρήση εντομοκτόνων για ψεκασμούς σε κατοικημένες περιοχές;

- Μπορούν να διαβεβαιώσουν τους κατοίκους της Αττικής ότι τα εντομοκτόνα που χρησιμοποιούνται δεν είναι επικίνδυνα;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ