Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
18/06/2007

Eισήγηση του Στ.Μπαγεώργου για τις "πολιτικές - προγραμματικές κατευθύνσεις της Ανανεωτικής Πτέρυγας" στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη

Με τη συμμετοχή 400 εκπροσώπων, από όλη σχεδόν την Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Ανανεωτικής Πτέρυγας του ΣΥΝ. Οι εργασίες της Συνδιάσκεψης άνοιξαν με εισήγηση του Στ.Μπαγεώργου για τις «πολιτικές – προγραμματικές κατευθύνσεις της Ανανεωτικής Πτέρυγας», ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής:

«Συγκροτούμε την Ανανεωτική Πτέρυγα γιατί επιδιώκουμε ο ΣΥΝ να αποτελεί τον φορέα που θα εκφράζει τη σύγχρονη Αριστερά.

- Μια Αριστερά της «θέσης» και όχι της άρνησης.

- Μια Αριστερά ριζοσπαστική ΄και ταυτόχρονα μεταρρυθμιστική, που δεν θα περιορίζεται μόνο στην περιγραφή της πραγματικότητας αλλά θα προσδιορίζει με ποιους και πως θα την αλλάξει.

- Μια Αριστερά που μαζί με το Οικολογικό Κίνημα, θα συνθέτει το καινούργιο όραμα για τον κόσμο και τις σύγχρονες κοινωνίες.

- Μια Αριστερά με σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό».

Αναφερόμενος, εξάλλου, στην πρόταση για εκλογική συνεργασία με τους Οικολόγους – Πράσινους, είπε τα εξής:

«Με δεδομένες τις αποφάσεις του Διαρκούς Συνεδρίου, σε μια προσπάθεια διεύρυνσης του ακροατηρίου και ενίσχυσης της εκλογικής επιρροής, προτείναμε - από τις 16 Απριλίου – την εκλογική συνεργασία με τους Οικολόγους-Πράσινους. Θεωρούσαμε και θεωρούμε λογικό το προαπαιτούμενο για την πλήρη αποτύπωση στον τίτλο της συνεργασίας της ονομασίας του κόμματός τους.

Γίναμε μάρτυρες εξ αρχής μιας παρελκυστικής τακτικής, που ουσιαστικά αποσκοπούσε στην απόρριψη της πρότασης και στη μετάθεση της ευθύνης για την αποτυχία. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα επικράτησης της ιδεοληψίας επί της πολιτικής. Στο όνομα της «καθαρότητας», ουσιαστικά απορρίφθηκε μία πρόταση που μόνο προσθετικά μπορούσε να λειτουργήσει στις επόμενες εκλογές, χωρίς να υπολογίζεται το εκλογικό κόστος μιας πιθανής αυτόνομης καθόδου των Οικολόγων-Πράσινων».

Τα θέματα που κυριάρχησαν στις ομιλίες ήταν:

- Η αγωνία για το μέλλον και την φυσιογνωμία του κόμματος.

- Η διάθεση συμμετοχής στην προσπάθεια για την συγκρότηση και παρουσία της Ανανεωτικής Πτέρυγας, εντός του κόμματος αλλά και δημοσία.

- Η περαιτέρω επεξεργασία, ενίσχυση και προώθηση των ανανεωτικών, προγραμματικών προτάσεων και των φυσιογνωμικών χαρακτηριστικών που συγκροτούν τη σύγχρονη ανανεωτική, οικολογική και ευρωπαϊκή ταυτότητα του ΣΥΝ.

- Η στράτευση όλων για τη μεγαλύτερη δυνατή εκλογική επιτυχία του ΣΥΝ.

Στους άξονες αυτούς κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις βασικών στελεχών όπως οι: Φ.Κουβέλη, Σπ.Λυκούδης, Α.Μανταδάκης, Θ.Μαργαρίτης, Γ.Μπαλάφας, Σ.Παναρέτου, Μ.Παπαγιαννάκης, Δ.Παπαδημούλης, Μ.Σαμπατακάκης και Δ.Χατζησωκράτης.