Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
18/06/2007

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος και ο Π. Τριγάζης, μέλος της ΠΓ και υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική του ΣΥΝ, συναντήθηκαν σήμερα με τον Πρέσβη του Ιράν Mehdi Mohtashami.

Μετά τη συνάντηση ο Αλ. Αλαβάνος έκανε την εξής δήλωση:

«Είχαμε μια λεπτομερή συζήτηση με τον κ. Πρέσβη  για την κατάσταση στη Μ. Ανατολή. Η αμερικάνικη πολιτική έχει οδηγήσει στο να γίνει το Ιράκ κόλαση, ο Λίβανος κόλαση, η Ιερουσαλήμ κόλαση, η Γάζα κόλαση και δεν πρέπει να προχωρήσει παραπέρα αυτή η κατάσταση με την εμπλοκή και του Ιράν. Νομίζω ότι είναι καιρός η Ευρώπη να βγει από την κρεβατοκάμαρα του Μπους, να αποκτήσει μια αυτόνομη και ενεργητική παρουσία, σε όλα τα μέτωπα. Για μια ειρηνική και διπλωματική λύση που είναι δυνατή στο θέμα της πυρηνικής ενέργειας και του Ιράν, για να μη γίνει μια επέμβαση των ισραηλινών στη Γάζα, να υπάρξει παρέμβαση για τη συμφιλίωση των παλαιστινίων και να σταματήσει άμεσα το εμπάργκο, για να λυθούν τα προβλήματα της περιοχής. Ανάμεσα σε αυτά νομίζουμε ότι θα έπρεπε να υπάρξει ειδική δραστηριοποίηση προκειμένου να απελευθερωθούν οι πέντε ιρανοί διπλωμάτες οι οποίο κρατούνται ουσιαστικά από τις αμερικάνικες αρχές.»

ΠΡΕΣΒΗΣ ΙΡΑΝ: «Χαίρομαι πολύ που συναντώ ξανά τον κύριο Αλαβάνο, που πάντα έχουμε τακτικές συναντήσεις όπως και με τους αρχηγούς άλλων πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα, με βάση τις καλές σχέσεις που έχουμε σαν χώρες, αλλά και με άλλες πολιτικές ομάδες. Όπως είπε και ο Πρόεδρος συζητήσαμε προβλήματα της περιοχής, για το Ιράκ, για τον Περσικό κόλπο, τις κατεχόμενες Παλαιστινιακές περιοχές, το Λίβανο, την ανάμειξη των μεγάλων δυνάμεων στην περιοχή μας, και άλλες περιφερειακές διενέξεις.

Δυστυχώς, υπάρχει και ένα θέμα για το οποίο ενημέρωσα τον κ. Αλαβάνο και αφορά την κράτηση Ιρανών διπλωματών από τους Αμερικανούς στο Ιράκ εδώ και πέντε μήνες. Κάνουμε έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση και σε όλες τις δυνάμεις να συνεισφέρουν για την απελευθέρωση τους.»

To Γραφείο Τύπου