Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
18/06/2007

Δήλωση Π. Λαφαζάνη σχετικά με τις δηλώσεις του Προέδρου του ΧΑΑ κ. Σπ. Καπράλου για την κατάργηση του φόρου των χρηματιστηριακών συναλλαγών

Ο Π. Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Προέδρου του ΧΑΑ κ. Σπ. Καπράλου για την κατάργηση του φόρου των χρηματιστηριακών συναλλαγών, έκανε την παρακάτω τοποθέτηση:

Η θέση του Προέδρου του ΧΑΑ για κατάργηση, με αφορμή την εφαρμογή της οδηγίας MiFID, του φόρου επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών είναι απολύτως απαράδεκτη και αποσκοπεί την πλήρη και απόλυτη φορολογική ασυλία όσων επιδίδονται στη χώρα μας σε χρηματιστηριακή κερδοσκοπία.

Η Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια έχει μετατραπεί σε φορολογικό παράδεισο της κερδοσκοπίας στο ΧΑΑ, αφού είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη στην οποία δεν φορολογούνται οι υπεραξίες από την πώληση των μετοχών, ακόμα κι αν οι αγοραπωλησίες έχουν βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα, την ίδια ώρα που δεν φορολογούνται ούτε οι μερισματικές αποδόσεις ως προσωπικό εισόδημα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η κατάργηση και του τέλους επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών θα επιβάλλει στη χώρα καθεστώς τύπου «Κεϋμάν» στο ΧΑΑ, προς απέραντη ικανοποίηση των κερδοσκοπικών κεφαλαίων, ιδιαίτερα των ξένων, που ελέγχουν την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.

Δυστυχώς, οι απαράδεκτες αυτές θέσεις δεν αφορούν μόνο τον Πρόεδρου του ΧΑΑ, αλλά αντιπροσωπεύουν ευρύτερα τις απόψεις των παραγόντων της ελληνικής κεφαλαιαγοράς και της ίδιας της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση αντί να αντιταχθεί στην οδηγία Mi FID, που παραδίδει την Ευρώπη στο έλεος των «απελευθερωμένων» κεφαλαιαγορών και να προχωρήσει σε ουσιαστική φορολόγηση των κερδών στο ΧΑΑ, όλα δείχνουν ότι είναι έτοιμη να καταργήσει κι αυτό το υποτυπώδες υφιστάμενο τέλος στις χρηματιστηριακές συναλλαγές. Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση «εκστρατεύει» για την πάταξη της φοροδιαφυγής, την ώρα που ενισχύει την πλήρη χρηματιστηριακή φορολογική ασυλία.  

To Γραφείο Τύπου