Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
19/06/2007

Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής ΣΥΝ για κινητοποίηση κτηνοτρόφων

Νέα μεγάλη διάκριση και ανισότιμη μεταχείριση μεταξύ των κτηνοτρόφων δημιουργεί η ανακοίνωση των ονομάτων των δικαιούχων της πριμοδότησης, μέσω ΕΛΟΓ, του ποιοτικού παρακρατήματος της ενιαίας ενίσχυσης. Από τις 123.000 οικογένειες των κτηνοτρόφων τελικά μόνο οι 14.000 (δηλαδή 1 στους 9), είναι αυτές που πληρούν τις ποιοτικές προδιαγραφές του ΕΛΟΓ για την τελική πριμοδότηση. Με δικαίωμα ένστασης εντός 7 ημερών καλούνται οι κτηνοτρόφοι να διεκδικήσουν «το χυμένο γάλα» της αβέβαιης πριμοδότησης που τους είχαν υποσχεθεί οι κυβερνώντες.

Άλλη μια διάκριση και ταξική αντιμετώπιση των κτηνοτρόφων (διότι οι τελικοί δικαιούχοι θα είναι οι μεγάλοι κτηνοτρόφοι με βιομηχανοποιημένες μονάδες και αρμεκτήρια). Η εφαρμογή της ΚΑΠ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ από την κυβέρνηση της ΝΔ δημιουργεί νέες μεγάλες ανισότητες και κοινωνικές διακρίσεις και οδηγεί σταδιακά τον κόσμο της κτηνοτροφίας προς την έξοδο.

Ολοένα γινόμαστε επίσης μάρτυρες της ασυδοσίας των μεσαζόντων και εμπόρων που ακόμα εκβιάζουν και τους αιγοπροβατοτρόφους, προσφέροντας εξευτελιστικές τιμές στα αρνιά και τα κατσίκια με αποτέλεσμα να μένουν ακόμη απούλητα από το Πάσχα (Κομοτηνή, κλπ.), ενώ οι καταναλωτές αγοράζουν το αιγοπρόβειο κρέας σε διπλάσια και τριπλάσια τιμή.

Καλούμε την κυβέρνηση:

- Να σταματήσει τη διάκριση μικρών και μεγάλων κτηνοτρόφων. Όλοι οι κτηνοτρόφοι να είναι δικαιούχοι του ποιοτικού παρακρατήματος.

- Να πάρει μέτρα δημόσιας παρέμβασης στη διαμόρφωση των τιμών παραγωγού (γάλα, κρέας, κλπ.), ώστε να γίνει κλείσιμο της ψαλίδας τιμών παραγωγού-καταναλωτή.

- Να γίνει νομοθετική ρύθμιση ορθολογικής χρήσης βοσκοτόπων.

- Να πάρει μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής με ανάπτυξη της έρευνας, με προγράμματα κατάρτισης, με ενίσχυση μαζικών μορφών παραγωγής, με έλεγχο των τιμών των εισροών.

- Να πάρει μέτρα πάταξης της γραφειοκρατίας σ' όλα τα επίπεδα των ενισχύσεων και των προγραμμάτων.

Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής