Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
19/06/2007

Δήλωση Π. Λαφαζάνη σχετικά με την εισήγηση του κ. Γ. Αλογοσκούφη στην Κυβερνητική Επιτροπή «Για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση της φορολογικής δικαιοσύνης»

Ο Π. Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής πολιτικής του ΣΥΝ, σχολιάζοντας την εισήγηση του κ. Γ. Αλογοσκούφη στην Κυβερνητική Επιτροπή «Για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση της φορολογικής δικαιοσύνης», έκανε την παρακάτω δήλωση:

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι η τελευταία που μπορεί να μιλήσει αξιόπιστα για την πάταξη της φοροδιαφυγής και για φορολογική δικαιοσύνη, αφού τρία και πλέον χρόνια τώρα, με την πολιτική της :

-έχει επιδεινώσει το ήδη άδικο, ταξικό και δαιδαλώδες φορολογικό σύστημα της χώρας

-έχει προχωρήσει σε αλλεπάλληλες χαριστικές φορολογικές ρυθμίσεις προς τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και τους μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου

-έχει λάβει πλήθος μέτρα που διευρύνουν τη φορολογική ασυλία του μεγάλου κεφαλαίου και των υψηλότερων εισοδημάτων

-και επιδιώκει τώρα να «νομιμοποιήσει» την παραοικονομία για την αύξηση του ΑΕΠ, προκειμένου να εμφανίσει πλασματικά ευνοϊκότερους οικονομικούς δείκτες και πλουσιότερο τον ελληνικό λαό

Η αναγκαία εκστρατεία για την πάταξη της φοροδιαφυγής, προκειμένου να είναι αξιόπιστη και αποτελεσματική χρειάζεται, πέραν των άλλων, να συνοδευτεί και με μια ριζοσπαστική φορολογική μεταρρύθμιση που θα καταστήσει το φορολογικό σύστημα της χώρας πιο απλό, πιο αντικειμενοποιημένο  και κυρίως πιο δίκαιο. Αλλιώς, οι τυμπανοκρουσίες για μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής, στις οποίες έχουν επιδοθεί όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις, πέφτουν στο κενό, ενώ η φοροδιαφυγή διαρκώς εξαπλώνεται.

To Γραφείο Τύπου