Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
21/09/2005

Ετεροχρονίζονται οι υποχρεώσεις της Τουρκίας

Δήλωση του Π.Τριγάζη, μέλους της ΠΓ του ΣΥΝ και υπεύθυνος Εξωτερική Πολιτική

Σχετικά με την αντιδήλωση των «25» στη δήλωση της Τουρκίας περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, το μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ με ευθύνη για την εξωτερική πολιτική του κόμματος Πάνος Τριγάζης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Ετεροχρονίζονται οι υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της Ε.Ε. με τη δήλωση που ενέκριναν οι «25» ως απάντηση στην προκλητική δήλωση της 'Αγκυρας περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Βρετανική Προεδρία με την αντιδεοντολογική και απαράδεκτη στάση της εμπόδισε τη διαμόρφωση μιας προωθημένης δήλωσης.

Το τελικό αποτέλεσμα δεν προσφέρεται για πανηγυρισμό από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. Αντίθετα, η κυβέρνηση φέρει σοβαρές ευθύνες διότι υποτίμησε τις δυνατότητες που προέκυψαν από τα δημοψηφίσματα στη Γαλλία και την Ολλανδία, ώστε να ασκηθούν αποτελεσματικότερες πιέσεις στην Τουρκική κυβέρνηση προκειμένου να συμμορφωθεί με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ακόμα, διότι δεν ανέλαβε πρωτοβουλίες για την σύνδεση των πιέσεων αυτών με τη δημιουργία μιας νέας δυναμικής για τη λύση του Κυπριακού.

Η ελληνική κυβέρνηση συμπεριφέρεται σαν να πρόκειται, η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, να λειτουργήσει ως «αυτόματος πιλότος» για τη λύση του Κυπριακού και των ελληνοτουρκικών προβλημάτων.

Η επόμενη χρονιά θα είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Δεν επιτρέπεται καμιά επανάπαυση και απουσία πρωτοβουλιών από την πλευρά των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Κύπρου. Ούτε πρέπει να υποτιμηθεί η ανάγκη επαναπροσέγγισης και διαλόγου ανάμεσα στις δύο κοινότητες για μια λύση δικοινοτικης-διζωνικής ομοσπονδίας στο πλαίσιο του ΟΗΕ και στη βάση των αποφάσεών του.

Η κυβέρνηση της 'Αγκυρας πρέπει να αντιληφθεί ότι η πορεία στο δρόμο της ευρωπαϊκής ένταξης απαιτεί «διόδια». Κι αυτά είναι ο εκδημοκρατισμός, και η λύση του Κυπριακού και των ελληνοτουρκικών προβλημάτων στη βάση του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, αλλά και η αλλαγή της στάσης υποβάθμισης που τηρεί έναντι του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, όπως εκφράστηκε και με τα πρόσφατα εμπόδια στην επίσκεψη του Πάπα.

To Γραφείο Τύπου