Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
20/06/2007

Επίτροπος Αλμούνια: "Σε θέση υψηλού κινδύνου η ελληνική οικονομία"

Δ. Παπαδημούλης: "Ο κ. Αλμούνια διαψεύδει την κυβερνητική θριαμβολογία και αποκαλύπτει την κρυφή κυβερνητική ατζέντα"

«Σε θέση υψηλού κινδύνου βρίσκεται η ελληνική οικονομία», δήλωσε ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Επίτροπος κ. Χοακίν Αλμούνια, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλη.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια συζήτησης ερώτησής του Δ. Παπαδημούλη, ο κ. Αλμούνια κλήθηκε να διευκρινίσει τις δηλώσεις του στις 5 Ιουνίου όταν εξέφρασε «την ανησυχία της Επιτροπής για το υψηλό έλλειμμα στο ισοζύγιο συναλλαγών της ελληνικής οικονομίας» και σύστησε «αυστηρά μέτρα, έτσι ώστε να είναι διατηρήσιμη και συνεχής η μείωση του ελλείμματος και του χρέους.»

Στην απάντησή του ο Επίτροπος τονίζει ότι: «είναι απαραίτητο να βελτιωθεί η μακροπρόθεσμη ικανότητα υποστήριξης των δημόσιων οικονομικών στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι μια από τις έξι χώρες της Ένωσης που, σύμφωνα με την έκθεσή μας, βρίσκεται σε θέση υψηλού κινδύνου.»

Στην συμπληρωματική ερώτηση του Έλληνα ευρωβουλευτή «Έχετε απαντήσεις και δεσμεύσεις από την πλευρά της Ελληνικής Κυβέρνησης για τα μέτρα που εσείς θεωρείτε αναγκαία;» ο Επίτροπος Αλμούνια απάντησε με νόημα:

«… Πρέπει οι ελληνικές αρχές να διατυπώσουν και το ελληνικό Κοινοβούλιο να συζητήσει και να εγκρίνει, μεταρρυθμίσεις που να στοχεύουν στη βελτίωση της βιωσιμότητας, από την οποία πάσχει η ελληνική οικονομία και γι' αυτό δεν τίθεται αμφιβολία για όποιον αναλύει την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τα δημόσια οικονομικά της.

Πρέπει να γίνει μεταρρύθμιση του συστήματος συνταξιοδότησης και του συστήματος κοινωνικής προστασίας, έτσι ώστε να βελτιωθεί η ικανότητα βιωσιμότητας του, τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, και να πηγαίνει πέρα από τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος.

Οι δημοσιονομικές στρατηγικές στην Ελλάδα πρέπει να συνεχίσουν να έχουν ως δομικό στόχο τη μείωση του επιπέδου δημόσιου χρέους επειδή, αν και φθίνον, συνεχίζει να είναι εξαιρετικά υψηλό.»

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ.Παπαδημούλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο Επίτροπος Αλμούνια διαψεύδει την κυβερνητική θριαμβολογία και αποκαλύπτει μέρος της κρυφής ατζέντας της Νέας Δημοκρατίας για μετά τις εκλογές.  Η ελληνική οικονομία παραμένει στη ζώνη υψηλού κινδύνου και όλα δείχνουν ότι η έξοδος από την επιτήρηση, δεν συντελέστηκε άνευ όρων. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας οφείλει να παρουσιάσει και στον ελληνικό λαό τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της Κομισιόν, καθώς όλα δείχνουν ότι τα βάρη θα πέσουν και πάλι στις πλάτες των εργαζομένων και των κοινωνικά ασθενέστερων.»

To Γραφείο Τύπου