Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
20/06/2007

Συνέντευξη Τύπου έδωσε σήμερα o Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς, με θέμα τη συμμετοχή της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Ελλάδας (ΚΟΕ) στο κοινό εγχείρημα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Στη συνέντευξη    μίλησαν  οι Μαν. Γλέζος ( «Ενεργοί Πολίτες») , Γ. Μπανιάς (ΑΚΟΑ),  Ρούντι Ρινάλντι ( ΚΟΕ), Χρ.Κατσούλας (ΚΟΕ) και ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος.

Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Στ. Μπαγεώργος, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ, ενώ παρευρέθηκαν πολλά στελέχη όλων των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων ο Αντ. Νταβανέλος (ΔΕΑ), Γ.Θεονάς (ΚΕΔΑ), Γ. Κοσμάς (ΚΟΚΚΙΝΟ), Ν.Χουντής (Γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ).

Οι ομιλητές  τόνισαν μεταξύ άλλων:

Μ.ΓΛΕΖΟΣ («Ενεργοί Πολίτες»): «Καλωσορίζουμε την Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας, μιας από τις ισχυρότερες εξωκοινοβουλευτικές δυνάμεις της Αριστεράς, στο ΣΥΡΙΖΑ. Το γεγονός αυτό, θεωρούμε ότι αποτελεί ένα μήνυμα προς όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς για μια ισότιμη και χωρίς ηγεμονισμούς συνεργασία.

Χαρακτηριστικό  της συνεργασίας αυτής είναι η διατήρηση της ιδεολογικής, πολιτικής και οργανωτικής αυτοτέλειας και αυτοδυναμίας όλων των συνιστωσών στον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς καθώς και η ταυτόχρονη δυνατότητα κριτικής, με συναίσθηση ευθύνης, των συνεργαζομένων δυνάμεων η μια προς την άλλη.

Η συνεργασία αυτή δεν είναι πλέον ευκαιριακού χαρακτήρα, αλλά γίνεται μόνιμη, προεκλογικά, εκλογικά και μετεκλογικά.

Την κοινή μας προσπάθεια προσδιορίζουν:

-Η στάση μας απέναντι στα εθνικά θέματα, ενάντια στους στρατιωτικούς συνασπισμούς, ενάντια στη συμμετοχή σε πολέμους, και υπέρ της ειρήνης.

-Στο εσωτερικό μέτωπο, είμαστε υπέρ της απλής αναλογικής που είναι η έκφραση της δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα.

-Στο κοινωνικό μέτωπο, είμαστε εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων.

Τον γενικότερο χαρακτήρα της συνεργασίας μας θα διατυπώσουμε σε διακήρυξη-προγραμματικό πλαίσιο που ετοιμάζουμε.»

Ρ.ΡΙΝΑΛΝΤΙ (ΚΟΕ): «Η απόφασή μας για συμμετοχή στις εκλογές με το σχήμα του ΣΥΡΙΖΑ, βασίζεται στο ότι το πολιτικό πλαίσιο βρίσκεται σε σωστή κατεύθυνση. Πιστεύουμε στην ανάγκη συσπείρωσης ευρύτερων δυνάμεων ενάντια στο δικομματισμό,  στην ανάγκη κοινής δράσης όλων των δυνάμεων της Αριστεράς για να αντιμετωπίσουμε την επίθεση που γίνεται εναντίον των εργαζομένων και της νεολαίας.

Η Αριστερά θα πρέπει να κάνει προσπάθεια να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου παίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στις μικρές και μεγάλες μάχες που έρχονται, εκφράζοντας αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα και τις ανάγκες των εργαζομένων και της νεολαίας, επιμένοντας στην ανεξαρτησία της, μη δίνοντας ανοχή ή χώρο στην κεντροαριστερά και γυρνώντας την πλάτη στις σειρήνες της κυβερνητικής συνδιαχείρισης. Τέλος η Αριστερά θα πρέπει να σταματήσει τον εσωτερικός εμφύλιο και να ενωθεί στη βάση ενός μίνιμουμ προγράμματος που θα υπερασπίζει τα συμφέροντα των εργαζομένων. Αν αυτό σήμερα δεν είναι πλήρως εφικτό, είναι αναγκαίο να υπάρξουν συγκεκριμένα παραδείγματα ενωτικής πολιτικής δράσης και διαφορετικού πολιτικού πολιτισμού. Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις η ΚΟΕ θα παρέμβει δραστήρια  στα πλαίσια του ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις μάχες που θα δοθούν μαζί με όλες τις άλλες δυνάμεις έτσι ώστε να αρχίσουν να αλλάζουν τα πράγματα στην κοινωνία, στον τόπο  και στην Αριστερά.»

Γ.ΜΠΑΝΙΑΣ (ΑΚΟΑ): «Με την ΚΟΕ δεν είναι η πρώτη φορά που συνεργαζόμαστε. Συμπορευτήκαμε και στο παρελθόν αρμονικά σε όλους τους μεγάλους αγώνες και τα κινήματα κατά του πολέμου και των στρατιωτικών επεμβάσεων των ΗΠΑ, κατά της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης μέσα από τις γραμμές του Παγκόσμιου, Ευρωπαϊκού και Ελληνικού κοινωνικού Φόρουμ, κατά των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της κυβέρνησης της ΝΔ. Στόχος μας η δημιουργία ενός νέου ισχυρού πόλου της Αριστεράς. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η συμμετοχή της ΚΟΕ στο ΣΥΡΙΖΑ θα αυξήσει σημαντικά τη δυναμική του ενωτικού μας εγχειρήματος. Τώρα είμαστε πιο αισιόδοξοι για το μέλλον της προσπάθειάς μας για τη συσπείρωση της αριστεράς αλλά και για το αποτέλεσμα των επικείμενων εθνικών εκλογών»

ΧΡ.ΚΑΤΣΟΥΛΑΣ (ΚΟΕ): «Η συμμετοχή της ΚΟΕ στο εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ αφορά τρεις πλευρές Να βαθύνει και να ενισχυθεί η αντιπαράθεση με το δικομματισμό και το νεοφιλελευθερισμό. Να τεθεί με διαφορετικούς όρους μια άλλη σχέση της αριστεράς με το μέλλον. Να ξανατεθεί το όραμα μιας κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση που το κέρδος δεν θα κυριαρχεί πάνω στους ανθρώπους. Να υπάρξει μια νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Αριστερά, τους εργαζόμενους και τη νεολαία, καθώς και με αυτή τη γενιά των 600 και 700 ευρώ που βλέπει το μέλλον της με απόγνωση . Είναι ανάγκη να υπάρξουν αριστερά ενωτικά εγχειρήματα που θα συγκινούν, θα συσπειρώνουν και θα εκφράζουν αυτή τη νεολαία.»

ΑΛ.ΑΛΑΒΑΝΟΣ: «Σήμερα είναι μια χαρούμενη μέρα για το ΣΥΡΙΖΑ γιατί προχωράμε σε μια σοβαρή   διεύρυνσή του με την συμμετοχή μιας δύναμης της κομμουνιστικής αριστεράς, μιας από τις μεγαλύτερες οργανωμένες εξωκοινοβουλευτικές δυνάμεις , της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Ελλάδας. Αυτή η εκλογική συμπαράταξη  είναι ένα νέο στοιχείο, παρότι είχαμε κοινές παρουσίες σε αγωνιστικά μέτωπα όλα αυτά τα χρόνια, που δείχνει τις δυνατότητες και την εμβέλεια του εγχειρήματός μας. Πιστεύω πως στην πορεία προς τις εκλογές, ακόμα και αν γίνουν πολύ γρήγορα, θα έχουμε τη δυνατότητα να ξαναβρεθούμε, να μιλήσουμε πάλι για διευρύνσεις του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, και με άλλες δυνάμεις, είτε αυτές προέρχονται από το ριζοσπαστικό σοσιαλιστικό χώρο, είτε από τον οικολογικό χώρο, είτε από αλλού. Εμείς θεωρούμε ότι μια προϋπόθεση για την επιβίωση αυτού του δικομματικού και διπολικού συστήματος, είναι ο κατακερματισμός, η περιθωριοποίηση, και ο αλληλοσπαραγμός της Αριστεράς. Και με αυτή την έννοια η Αριστερά έχει κι αυτή τις δικές της ευθύνες για την κυριαρχία αυτού του συστήματος. Μεγάλος αντίπαλός μας είναι αυτή η έλλειψη κοινής δράσης και συνεργασίας και νομίζω ότι κάναμε ένα μεγάλο βήμα ενάντια σ΄ αυτόν τον αντίπαλό  μας σήμερα. Το εγχείρημα αυτό είναι δύσκολο και γι αυτό έχει μεγαλύτερη αξία. Δεν έχουμε πανομοιότυπες θέσεις, όπως ανέφερε και ο Μαν. Γλέζος. Υπάρχουν ζητήματα στα οποία στις προσεγγίσεις μας μπορεί να έχουμε αποκλίσεις, όπως για παράδειγμα το κόμμα μου είναι ένα κόμμα με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, με προσπάθεια δημιουργίας ενός μετώπου δυνάμεων αλλαγής μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, άλλες δυνάμεις εδώ είναι πιο κριτικές απέναντι στην ΕΕ, έχουμε όμως την ικανότητα να βρούμε ένα κοινό πρόγραμμα στόχων και παρεμβάσεων-που θα δώσουμε τις επόμενες μέρες μέσα από τη διακήρυξη μας- που ενοποιεί τις προσπάθειές μας και που κάνει την αριστερά αποτελεσματική και παρούσα στη δημόσια ζωή. Και νομίζω ότι μπαίνουμε σε μια φάση όπου όλοι πια αισθάνονται τις δυνατότητες της αριστεράς και που πιστεύω ότι η κοινωνία περιμένει με προσδοκίες να ανταποκριθούμε στο ρόλο μας.»

To Γραφείο Τύπου