Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
21/06/2007

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ (Γ. Καπόπουλος) για τις πολιτικές εξελίξεις, τόνισε μεταξύ άλλων:

Για τις δημοσκοπήσεις και την πεντακομματική Βουλή:

"Η προοπτική μιας πεντακομματικής Βουλής με αύξηση της Αριστεράς και με μια ιδιαίτερη δυναμική του Συνασπισμού είναι θετική για την ποιότητα της δημοκρατίας και για τον έλεγχο της εξουσίας.

Η Ελλάδα των ισχυρών μονοκομματικών κυβερνήσεων, έχει μείνει ουραγός σε όλους τους κρίσιμους οικονομικούς, κοινωνικούς, περιβαλλοντικούς δείκτες, με μεγάλη απόκλιση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ άλλες χώρες, με μακρά κουλτούρα συνεργασιών και εφαρμογή κυβερνητικών προγραμμάτων συνεργασίας, έχουν προοδεύσει πολύ περισσότερο."

Για την προοπτική κυβερνήσεων συνεργασίας

"Στην Ελλάδα απουσιάζει μια κουλτούρα συνεργασίας σε όλο το πολιτικό σκηνικό. Η Ν.Δ. και το  ΠΑΣΟΚ έχουν συνηθίσει, με την βοήθεια που τους δίνει ο λαός, αλλά και ο εκλογικός νόμος, να κυβερνούν αυτοδύναμα, μονοκομματικά. Αυτό κάνει κακό στη χώρα και φαίνεται σε όλους τους δείκτες. Δεν αναζητούν συνεργασίες. Αναζητούν δεκανίκια, αναζητούν «Κατσίκηδες». Θυμάστε τί έγινε με τον κ. Μητσοτάκη όταν βρέθηκε κάποια στιγμή με 150 βουλευτές. Έψαξε να βρει έναν Κατσίκη, αλλιώς θα πήγαινε σε εκλογές. Είναι λογικό ένα κόμμα της Αριστεράς να μην έχει καμιά διάθεση να γίνει δεκανίκι ή «Κατσίκης». Αν αποκτήσουμε ποτέ έναν εκλογικό νόμο, ο οποίος να μην δίνει αυτοδυναμία στο πρώτο κόμμα- παρά μόνον αν έχει λαϊκή πλειοψηφία- όπως ισχύει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, νομίζω ότι οι πάντες, και τα μεγαλύτερα και τα μικρότερα κόμματα, θα υποχρεωθούν εκ των πραγμάτων να αναζητήσουν προγραμματικές συγκλίσεις.

Σήμερα και ο εκλογικός νόμος και η παράδοση των μονοκομματικών κυβερνήσεων και της αλαζονείας με τη οποία συμπεριφέρονται τα μεγάλα κόμματα προς τα μικρότερα, οδηγεί πχ τον ΣΥΝ, με δεδομένες και τις σοβαρές πολικές διαφορές που μας χωρίζουν, να υποστηρίζει -και ορθά- ότι δεν προσφέρεται να παίξει το ρόλο του δεκανικιού.

Επομένως, σε ένα τέτοιο σκηνικό, ο ΣΥΝ πολύ λογικά λέει: «δεν έχουμε καμιά πρεμούρα να μπούμε στην κυβέρνηση, και μάλιστα όπως-όπως, για να υπηρετήσουμε πολιτικές τις οποίες θέλουμε να αλλάξουμε. Δώστε μας μεγαλύτερη δύναμη να ασκήσουμε έναν ελεγκτικό ρόλο και ας γίνει ο εκλογικός νόμος αναλογικός, ώστε να πάμε στην εποχή των κυβερνήσεων συνεργασίας».

Αυτό θέλει και η πλειοψηφία των πολιτών. Σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, στο ερώτημα «πώς σας φαίνεται το ενδεχόμενο μια πεντακομματικής βουλής;» οι πολίτες απαντούν θετικά, ενώ στο ερώτημα «μονοκομματική κυβέρνηση ή κυβερνήσεις συνεργασίας;» απαντούν κατά πλειοψηφία «κυβερνήσεις συνεργασίας».

Ο κόσμος καταλαβαίνει με το ένστικτό του ότι οι μονοκομματικές κυβερνήσεις, σε συνδυασμό με την κομματικοποίηση του κράτους, ενισχύουν την αλαζονεία, μειώνουν τους ελέγχους, φουντώνουν τα φαινόμενα αναξιοκρατίας και διαφθοράς στη διοίκηση και επιτρέπουν στο «μαύρο χρήμα» να κυκλοφορεί στην Ελλάδα πολύ περισσότερο από τις άλλες χώρες.

Το επιχείρημα ότι οι Έλληνες δεν έτοιμοι για αναλογική και κυβερνήσεις συνεργασίας, ότι πρέπει εσαεί να κυβερνώνται από την κυβερνητική πλειοψηφία του ενός κόμματος και με κόμματα «λόχους», είναι βαθιά οπισθοδρομική άποψη."

To Γραφείο Τύπου