Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
21/06/2007

Αλέκος Αλαβάνος:«Ζητάμε πλήρη αλλαγή της διαδικασίας λειτουργίας του Λυκείου και της εισόδου στα Πανεπιστήμια»

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος σε Συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα στην Ηλεία όπου και περιοδεύει, με αφορμή την ανακοίνωση των βαθμολογιών στις Πανελλαδικές εξετάσεις, τόνισε:

Ως Πρόεδρος του ΣΥΝ και ως πατέρας, αυτή τη στιγμή και το μυαλό μου και η καρδιά μου βρίσκονται στους δυστυχείς χιλιάδες υποψήφιους  για την Ανώτατη Εκπαίδευση, οι οποίοι αποκλείστηκαν με τα κυβερνητικά μέτρα, όπως η δεύτερη βάση του 10, αλλά και στις πολλές χιλιάδες υποψήφιους οι οποίοι ενδεχομένως δεν θα μπορέσουν να επιτύχουν στις κεντρικές τους επιλογές. Φυσικά συγχαίρουμε όλους όσους πέτυχαν καλές επιδόσεις και βλέπουν τις φιλοδοξίες τους να είναι κοντά στην πραγματοποίηση.

Θεωρούμε, όμως, ότι όλοι αυτοί οι μαθητές ανεξαιρέτως, βγαίνουν από ένα εκπαιδευτικό σύστημα το οποίο είναι αναίσθητο απέναντι στην ψυχή των νέων ανθρώπων, το οποίο δεν καλλιεργεί την κριτική γνώση, αλλά ωθεί ουσιαστικά στην απομνημόνευση και συντρίβει τη νεολαία στην εφηβεία της.

Με την ευκαιρία αυτή θέλω να εκθέσω τη θέση μας για πλήρη αλλαγή του συστήματος εισόδου στα Πανεπιστήμια, η οποία περιλαμβάνει την κατάργηση των Πανελλαδικών εξετάσεων, την ενεργοποίηση του Λυκείου σε άλλες αρχές όπως είναι η κριτική γνώση, η ομαδική δουλειά, η απλοποίηση της βαθμολογίας και η ελεύθερη πρόσβαση των υποψηφίων είτε στην Ανώτατη Εκπαίδευση είτε σε επαγγελματικές σχολές. Μπορεί αυτή η θέση να ξενίζει κάποιους, δεν είναι όμως ευσεβείς πόθοι, είναι αρχές συστημάτων που εφαρμόζονται σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Ζητάμε, επομένως, πλήρη αλλαγή της διαδικασίας λειτουργίας του Λυκείου και της εισόδου στα Πανεπιστήμια και αυτό θα είναι ένα από τα κεντρικά ζητήματα τα οποία εμείς, ως Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς θα θέσουμε και στις εκλογές που έρχονται.

To Γραφείο Τύπου