Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
21/06/2007

Δήλωση Π. Λαφαζάνη με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Γ.Αλογοσκούφη για την ελληνική οικονομία

Ο Παναγ. Λαφαζάνης μέλος της Π.Γ.  και υπεύθυνος  Οικονομικής και Κοινωνικής πολιτικής του ΣΥΝ αναφερόμενος στις δηλώσεις του κ. Γ.Αλογοσκούφη για την ελληνική οικονομία έκανε το παρακάτω σχόλιο:

«Οι προεκλογικές θριαμβολογίες του κ.Γ.Αλογοσκούφη για την πορεία της οικονομίας δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση  με την πραγματικότητα και κυρίως με τη ζωή των εκατομμυρίων  εργαζομένων στη χώρα μας που βλέπουν τις εργασιακές τους σχέσεις διαρκώς να χειροτερεύουν και την οικονομική τους θέση να συνεχίζει να επιδεινώνεται  όλα τα τελευταία χρόνια.

Οι ρυθμοί μεγέθυνσης του ΑΕΠ, για τους οποίους επαίρεται ο κ.Γ. Αλογοσκούφης, δεν είναι διατηρήσιμοι αφού βασίζονται σε σημαντικό βαθμό στην υπερχρέωση της χώρας, κυρίως των νοικοκυριών και σε διογκούμενα, εκτός ελέγχου, ελλείμματα  στο εμπορικό ισοζύγιο και στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών, την ίδια ώρα που οι πραγματικά νέες επενδύσεις (πλην εξαγορών κλπ) συνεχώς υποβαθμίζονται. Ακόμα χειρότερα, αυτοί οι ρυθμοί ανάπτυξης, ενώ μεταφράζονται σε όλο και υψηλότερα κέρδη για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, κυρίως τις τράπεζες, συνοδεύονται με την κλιμάκωση των κοινωνικών ανισοτήτων, την ένταση και παράταση της λιτότητας για μισθούς και συντάξεις και τη διεύρυνση της φτώχειας.

 Ο κ. Γ.Αλογοσκούφης, στο όνομα, της συνέχισης των «μεταρρυθμίσεων» επιβεβαίωσε τις προθέσεις της κυβέρνησης για:

- Τη «σταδιακή μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος»,

πράγμα  που ισοδυναμεί με την μετεκλογική κατεδάφιση ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών  δικαιωμάτων

- Την κλιμάκωση των ιδιωτικοποιήσεων, με πρώτο βήμα το ξεπούλημα του ΟΤΕ και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, πράγμα που θα έχει περαιτέρω αρνητικές  συνέπειες για τους καταναλωτές στις τηλεπικοινωνίες και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα

- Την κατάργηση του τέλους των χρηματιστηριακών συναλλαγών, πράγμα που ισοδυναμεί με πλήρη φορολογική ασυλία της χρηματιστηριακής κερδοσκοπίας

Η προεκλογική εξαγγελία της κυβέρνησης για τη συγκρότηση Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής, όχι μόνο δε συνιστά πολιτική καταπολέμηση της φτώχειας  αλλά αναγνώριση και διαιώνιση της, με αντίτιμο  ψιχία ελεημοσύνης προς τους φτωχούς της χώρας μας.

Σήμερα όσο ποτέ μια προοδευτική οικονομική πορεία προϋποθέτει την αποδοκιμασία στις εκλογές της κυβερνητικής πολιτικής και συνολικά του δικομματισμού, με την ενίσχυση των δυνάμεων της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.                                                          

To Γραφείο Τύπου