Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
21/06/2007

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος σε Συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα στην Ηλεία όπου και περιοδεύει, τόνισε:

Για τη Σύνοδο Κορυφής και το Ευρωσύνταγμα

Θεωρούμε ότι κάθε προσπάθεια νεκρανάστασης του Συντάγματος, το οποίο έχει απορριφθεί από τους πολίτες των χωρών όπου διεξήχθη δημοψήφισμα, έστω και σε μίνι έκδοση, έρχεται σε αντίθεση με τις προσδοκίες και τις ανάγκες των κοινωνιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν θέλουμε ένα Σύνταγμα το οποίοι κατοχυρώνει τις αρχές της ανεξέλεγκτης αγοράς, το οποίο προωθεί τις ιδιωτικοποιήσεις σε βάρος του δημόσιου τομέα, το οποίο αποδομεί το κοινωνικό Κράτος ωθώντας την Ευρώπη προς το αμερικάνικο μοντέλο και το οποίο ουσιαστικά καθιστά την Ευρώπη μια δορυφορική δύναμη των ΗΠΑ. Πιστεύουμε ότι τις συνταγματικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι οι κυβερνήσεις που θα τις καθορίσουνε, αλλά συντακτικές συνελεύσεις που θα εκπροσωπούνε με αυθεντικό τρόπο τους λαούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και που η κατάληξή τους θα εγκριθεί με δημοψηφίσματα σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.

Δικός μας στόχος είναι οι αρχές αυτές να στηρίζονται στο σεβασμό του κοινωνικού κράτους, στην καταπολέμηση των κοινωνικών προβλημάτων, όπως είναι η ανεργία και οι λεγόμενες ευέλικτες μορφές εργασίας, στην υποστήριξη και σεβασμό του περιβάλλοντος και σε μια ενεργή πολιτική της Ε.Ε. στα παγκόσμια και ευρωπαϊκά οικολογικά ζητήματα, στη δημοκρατία, το σεβασμό των ελευθεριών, στην αυτονομία από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και στην προώθηση μιας πολιτικής ειρήνης από την πλευρά της Ε.Ε.

Για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο των ομολόγων

Όπως γνωρίζετε, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε θέσει το αίτημα για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Πρόταση κατέθεσε από τη μεριά του και το ΚΚΕ και δύο μήνες μετά, λίγο πριν κλείσει η Βουλή, κατατέθηκε και από πλευράς ΠΑΣΟΚ πρόταση για εξεταστική επιτροπή. Η ΝΔ φαίνεται ότι την αρνείται. Είναι προκλητικό να εμφανίζεται στη Βουλή ο Πρωθυπουργός και να κάνει καταγγελίες για ακραίες καταχρήσεις που έγιναν από προηγούμενες κυβερνήσεις και να μην δέχεται εξεταστική επιτροπή για να τις ερευνήσει.

Θεωρούμε ότι η εξεταστική επιτροπή πρέπει να ερευνήσει σε βάθος χρόνου θέματα που έχουν σχέση με την καταλήστευση των Ταμείων είτε μέσω ομολόγων, είτε μέσω Χρηματιστηρίου, είτε μέσω άτοκων καταθέσεων στην Τράπεζα της Ελλάδας, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες καταληστεύσεις που γίνονται με την τεράστια εισφοροδιαφυγή που ξεπερνάει πια τα 4 δις ευρώ το χρόνο.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την αστυνομική βία και τις δηλώσεις Πολύδωρα, ο οποίος σχολίασε το «timing» και όχι την ουσία, απάντησε:

Δεν είναι μόνο θέμα του κ. Πολύδωρα. Είναι θέμα Πρωθυπουργού.

Για την άγρια καταστολή, για τη βία, για την τρομοκρατία, για τους εξευτελισμούς που γίνονται μέσα σε αστυνομικά τμήματα ή έξω στους δρόμους σε βάρος φοιτητών και φοιτητριών, σε βάρος μικροπαραβατών, σε βάρος ομοφυλόφιλων, σε βάρος ατόμων εξαρτημένων από ουσίες, για όλο αυτό το άγριο κράτος καταστολής, ευθύνες έχει ο κ. Καραμανλής. Και για αυτό το λόγο δεν εμφανίζεται δημόσια προκειμένου να δώσει λόγο για αυτή την κατάσταση που επικρατεί.

Είναι σαφές ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένα γεγονότα. Το μαρτυρούν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η Επιτροπή Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Διεθνής Αμνηστία, ο Συνήγορος του πολίτη, οι οποίοι έχουνε σωρεία εκθέσεων και καταγγελιών για πλήρη παραβίαση των στοιχειωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών που έρχονται σε επαφή με την αστυνομία. Η «ζαρντινιέρα» και η «Ομόνοια» δυστυχώς δεν αποτελούν εξαίρεση.

Σε ερώτηση για την ποιότητα και τη φύση του προεκλογικού αγώνα ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, τόνισε:

Όπως γνωρίζετε, εμείς πορευόμαστε στις εκλογές με αιχμή το πρόγραμμά μας. Προσπαθούμε να αναδείξουμε δικούς μας προβληματισμούς και θέσεις. Η προγραμματική μας παρουσία γίνεται, βέβαια, και με έναν κινηματικό χαρακτήρα. Δεν εκθέτουμε απλώς το πρόγραμμά μας, αλλά προσπαθούμε, με τις δυνατότητες που έχουμε, να ανοίγουμε δρόμους για την επίλυση προβλημάτων. Για παράδειγμα σας αναφέρω τους αγώνες για την Παιδεία και τα Δημόσια Πανεπιστήμια, τους αγώνες για την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες, τους αγώνες για τις ελευθερίες που απειλούνται από την καταστολή και την αστυνομική βία, αγώνες που προκάλεσαν την οργή του κ. Πολύδωρα με την κάλυψη του Πρωθυπουργού. Καταθέτουμε ανανεωτικές, ριζοσπαστικές, αιχμηρές προτάσεις στηριγμένες σε μια κινηματική λογική. Αυτή είναι η δική μας θέση.

To Γραφείο Τύπου