Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
22/06/2007

Φώτης Κουβέλης: Κυβερνητική ευθύνη για την αστυνομική αυθαιρεσία

“Η συμπεριφορά σας προτρέπει και δεν αποτρέπει τις έκνομες συμπεριφορές. Σας ενοχλεί ο Συνασπισμός διότι σταθερά καταγγέλλει τις παράνομες συμπεριφορές αστυνομικών οργάνων και αξιώνει το σεβασμό των δικαιωμάτων και ελευθεριών του πολίτη” τόνισε κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης με θέμα τα απαράδεκτα περιστατικά που προσβάλλουν τα ατομικά δικαιώματα, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης.

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας στην ομιλία του παραδέχθηκε ότι οι παρατηρήσεις του ΣΥΝ και του βουλευτή Φώτη Κουβέλη είναι αξιοσέβαστες, και δήλωσε ότι κανείς δεν ανέχεται εγκληματογόνες εστίες στα Αστυνομικά Τμήματα, ενώ πρόσθεσε ότι όσο είναι Υπουργός, θα αγωνίζεται για μια καλύτερη Αστυνομία. Τέλος, ο κ.Πολύδωρας ζήτησε να μην αλλοιώνονται οι φράσεις του και να απομονωθούν πολιτικά και ηθικά οι λάτρεις της βίας.

Ειδικότερα, ο Φ.Κουβέλης δήλωσε:

“Σας ενοχλεί ο Συνασπισμός διότι είναι επίμονος στη διεκδίκηση σεβασμού των δικαιωμάτων του πολίτη. Σας ενοχλεί ο Συνασπισμός διότι αταλάντευτα υπερασπίζεται τη σύννομη λειτουργία των Σωμάτων Ασφαλείας. Δεν αντιλαμβάνεσθε ότι έχουν αναπτυχθεί θύλακες μέσα στα Σώματα Ασφαλείας με έκνομες συμπεριφορές αστυνομικής αυθαιρεσίας, που κατάφορα προσβάλλουν τα δικαιώματα των πολιτών; Τραυματίζεται η σχέση εμπιστοσύνης του έλληνα πολίτη με μία αστυνομία που σε πολλές εκφάνσεις της λειτουργεί παράνομα και προσβλητικά για τον ίδιο τον πολίτη. Ποια εξήγηση μπορεί να δώσει κανείς στην απαράδεκτη επιλογή σας να ονομάζετε το Συνασπισμό φωλιά της βίας και έκνομο, εκτός κοινοβουλευτικού πλαισίου; Αντιλαμβάνεσθε την βαρύτητα των διατυπώσεων για το «εκτός νόμου, φωλιά της βίας,» όταν αυτές αφορούν σε ένα κοινοβουλευτικό κόμμα που είναι στη Βουλή με λαϊκή εντολή; Γιατί σας ενοχλούν οι συνδικαλιστές όταν διατυπώνουν αυτά που μεταφέρει και ο Πρόεδρος του Συνασπισμού στην ερώτησή του; Οι συνδικαλιστές είναι αστυνομικοί και ζουν μια πραγματικότητα και αντιλαμβάνονται ότι η Αστυνομία με αυτές τις συμπεριφορές δεν εξασφαλίζει σχέση εμπιστοσύνης με την ελληνική κοινωνία. Αυθαιρεσία, ανοχή από την άλλη μεριά, προτρεπτικός λόγος ότι οι αστυνομικοί είναι το κράτος και υπεράνω του κράτους. Δεν αντιλαμβάνεσθε ότι όλα αυτά διαμορφώνουν συγκεκριμένη αντιδημοκρατική συνείδηση, την ώρα που θα έπρεπε να είναι συστηματική και επίμονη η διαδικασία της δημοκρατικής διαπαιδαγώγησης των αστυνομικών; Και άλλο βίντεο είδε το φως της δημοσιότητας. Βίντεο με συγκεκριμένες απεικονίσεις γυναικών που εξευτελίζονται από κάποιους αστυνομικούς μέσα στα αστυνομικά τμήματα. Δεν σας ενοχλούν αυτά; Είναι τυχαίο το γεγονός ότι συμβαίνουν θάνατοι μέσα στα κρατητήρια ή λίγο μετά την έξοδο κρατουμένων από αυτά; Όλα αυτά διαμορφώνουν συγκεκριμένη κυβερνητική ευθύνη. Τα γεγονότα της έκνομης και προσβλητικής συμπεριφοράς αστυνομικών οργάνων, της προσβλητικής των ελευθεριών του πολίτη, δεν προέκυψαν από παρθενογέννηση, είναι το αποτέλεσμα παραλείψεων και είναι και το αποτέλεσμα συγκεκριμένης πολιτικής συμπεριφοράς εκ μέρους σας που προτρέπει, ενώ θα έπρεπε να αποτρέπει και θα έπρεπε να ελέγχει επιλογές αυθαιρεσίας, αστυνομικής βίας και παράνομων ενεργειών.

Στη δευτερολογία του ο Υπουργός υποσχέθηκε ότι οι εν λόγω επιβαρυντικές περιπτώσεις για τον πολιτισμό μας θα τιμωρηθούν παραδειγματικά.