Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
22/06/2007

Συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΝ Αλέκου Αλαβάνου στο ραδιόφωνο του ALPHA (Μπ. Παπαπαναγιώτου)

Για την υπόθεση των ομολόγων

- Να ξεκινήσουμε με την εξέλιξη μετά τον ορισμό εφέτη-ανακριτή για την υπόθεση των ομολόγων, κι αν θεωρείτε ότι αυτή είναι μια εξέλιξη η οποία βοηθάει σε μια κατεύθυνση που δείχνει ότι είναι πολιτικά απαλλαγμένη από σύνδρομα..

Αν αυτή η εξέλιξη εντάσσεται σε μια ευρύτερη αντιμετώπιση του ζητήματος, κανείς θα μπορούσε να πει ότι κάθε δικαστική παρέμβαση είναι σε θετική κατεύθυνση. Αν όμως πάει να κλείσει το θέμα με κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις και με κάποιους απλώς μικροενόχους, νομίζω ότι τότε είναι μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού και διαφυγής.

Γι αυτό εμείς, ο ΣΥΝ, εδώ και δυόμισι, τρεις μήνες, που ξέσπασε το σκάνδαλο, έχουμε προβάλει την ανάγκη για τη λειτουργία εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή, που θα δει το θέμα σ΄ όλες τις διαστάσεις. Εμείς θα θέλαμε να περάσει και σε άλλα ζητήματα σχετικά με την εκμετάλλευση των Ταμείων, όπως είναι η εισφοροδιαφυγή ή όπως είναι οι συμφωνίες για την ένταξη στο ΙΚΑ ή σε άλλα Ταμεία εργαζομένων με ταυτόχρονη μεταβίβαση των υποχρεώσεων των εργοδοτών τους στα ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ.

Είναι ένα κολοσσιαίο ζήτημα το ζήτημα της καταλήστευσης των ασφαλιστικών Ταμείων.

- Είχαμε την άρνηση της κυβέρνησης, την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής αλλά μόνο για την υπόθεση των ομολόγων κι έχετε την πρόταση τη δική σας που λέει να πάτε πίσω στο ΄99-2000 και την πρόταση του ΚΚΕ που πάει ακόμα πιο πίσω, από το ΄51. Τελικά τι θα γίνει;…

Όπως εφαρμόζεται και όπως ερμηνεύεται -γιατί υπήρχαν διαφορετικές ερμηνείες και συνταγματολόγων και βουλευτών- το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής και όπως είχε γίνει και στις προηγούμενες αιτήσεις για εξεταστικές επιτροπές, τελικά είναι η πλειοψηφία η οποία θα αποφασίσει.

Η Ν.Δ. είναι έκθετη αν πει όχι, διότι δεν μπορεί να βγαίνει ο Πρωθυπουργός ο κ. Καραμανλής και να λέει μια ολόκληρη λίστα εξαπάτησης και σκανδάλων που έγιναν κατά τη διάρκεια των προηγουμένων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και να μην δέχεται να διερευνηθούν αυτές. Δηλαδή να βγαίνει ο καθένας και να λέει ό,τι θέλει στη Βουλή και μπροστά στον ελληνικό λαό και όταν ερχόμαστε να του πούμε, έλα να διερευνήσουμε σοβαρά, να λέει, όχι, δεν δέχομαι εξεταστική επιτροπή, είναι η δικαιοσύνη.

Εμείς, επίσης, όσον αφορά στο περιεχόμενο, πιστεύω ότι πρέπει να δώσουμε ένα βάθος χρόνου. Δεν σταματάμε στο ΄98. Έχω δηλώσει κι εγώ επανειλημμένα ότι δεν μας ενοχλεί εμάς να φτάσουμε και στις περιόδους της αρχής της δεκαετίας του ΄90, όταν βρέθηκε ο ΣΥΝ, με το ΚΚΕ τότε, σ΄ ένα κοινό σχήμα σε κυβέρνηση της χώρας και μπορεί να υπάρχουν ευθύνες και τότε και να υπάρχει κι ένα μερίδιο ευθύνης, πολιτικό τουλάχιστον, δικό μας, το οποίο θα ήμασταν έτοιμοι να το αναλάβουμε.

Πρέπει να δούμε το όλο θέμα με διαφάνεια, με τόλμη, ώστε να οικοδομηθεί από κει και πέρα ένα θεσμικό καθεστώς, το οποίο θα προστατεύει όσο γίνεται τα Ταμεία.

- Εσείς στην περίπτωση που διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις –λέμε τώρα, μια πολιτική υπόθεση- μπορεί να περάσει η πρόταση που έκανε το ΠΑΣΟΚ, που δεν έχει το εύρος που έχει η δική σας πρόταση, θα την ψηφίσετε;..

Αυτό είναι υπόθεση η οποία δεν μπορεί να γίνει πραγματικότητα, διότι είναι σαφές ότι θα προσκρούσει στις επιλογές της Ν.Δ. Θα συνέλθει η Κοινοβουλευτική Ομάδα, θα το συζητήσει αυτό το θέμα. Όπως έχει δηλώσει όμως ήδη και ο κοινοβουλευτικός μας εκπρόσωπος, για μας κριτήριο είναι το να μην περιοριστεί η έρευνα στα εντελώς πρόσφατα γεγονότα. Και απ΄ ότι άκουσα και από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ενδεχομένως να γίνει δεκτό κάτι τέτοιο. Νομίζω ότι έκανε μια τέτοια τοποθέτηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπαϊωάννου στη Βουλή, οπότε θα μπορούσαμε να βρούμε μια κοινή τοποθέτηση, που να υποστηριχθεί και από εμάς και από το ΠΑΣΟΚ. Δεν ξέρω το ΚΚΕ τι θα κάνει.

Για την ΕΛ.ΑΣ.

- Τώρα με την ιστορία της αστυνομίας, είπατε ότι τελικά τα περιστατικά της «ζαρντινιέρας» και της Ομόνοιας δεν είναι η εξαίρεση, αλλά είναι ο κανόνας. Μήπως είναι υπερβολική αυτή η τοποθέτηση; Και μήπως έχετε κι εσείς μια βεντέτα με την αστυνομία, όπως λένε κάποιοι; …

Πρώτον, προσπαθούμε να αποφύγουμε εμείς τις βεντέτες γενικώς. Κι εγώ κατάγομαι κι από μέρη που δεν υπήρχε καν το φαινόμενο της βεντέτας.

Δεύτερον. Όταν λέμε ότι είναι ο κανόνας, δεν λέμε ότι όλοι οι αστυνομικοί, όλοι οι υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στην αστυνομία προσφεύγουν σε τέτοιες μεθόδους βασανισμών, τρομοκρατίας, βίας, εξευτελισμών κ.λπ. Λέμε όμως ότι είναι εκτεταμένο φαινόμενο. Κι αυτό δεν είναι ένα πόρισμα του ΣΥΝ. Αυτό βγαίνει από τις εκθέσεις της Διεθνούς Αμνηστίας. Βγαίνει –και αξίζει να παρουσιαστεί- από την Έκθεση του Συνήγορου του Πολίτη. Βγαίνει από την Επιτροπή Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Βγαίνει από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου. Έχουμε δηλαδή, πέρα από την κάλυψη που κάνετε εσείς και οι συνάδελφοί σας και από τις αποκαλύψεις που κάνετε, οι οποίες είναι απανωτές, πέρα από τα κρούσματα που είτε αφορούν σε πολιτικά διωκόμενους, όπως είναι η «ζαρντινιέρα», όπως είναι ο φοιτητής με τα πράσινα παπούτσια κ.λπ., αφορούν και σε ποινικά διωκόμενους. Έχουμε καταγγελίες των πιο αρμόδιων και επίσημων και έγκριτων οργανισμών ότι υπάρχει ένα πρόβλημα μεγάλων διαστάσεων μέσα στις δυνάμεις της αστυνομίας στη χώρα μας.

- Εκεί έχει προσωπικές ευθύνες ο κ. Πολύδωρας; ...

Πιστεύω ότι προσωπικές ευθύνες κυρίως έχει ο κ. Πρωθυπουργός. Ο κ. Πολύδωρας δεν κατέβηκε από τους ουρανούς. Έχει οριστεί από τον Πρωθυπουργό. Όλοι μπορεί να κρίνουμε αν ο κ. Πολύδωρας είναι ο πιο κατάλληλος γι αυτή τη θέση, τη θέση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης –και νομίζω ότι όλοι μας, είναι αρκετό καιρό, έχουμε μια άποψη γι αυτό. Οι ευθύνες για το ότι βρίσκεται εκεί είναι του κ. Καραμανλή. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ο Πρωθυπουργός, μονίμως και με συνέπεια –να την ομολογήσω αυτή- συγκαλύπτει τις ενέργειες του κ. Πολύδωρα. Από το πώς αντιμετωπίζει αυτά τα κρούσματα των βασανισμών και του Γκουαντανάμο που βλέπουμε, μέχρι τις επιθέσεις που έχει κάνει σε πολιτικές δυνάμεις, όπως ο ΣΥΝ, για εξωκοινοβουλευτισμό και για «φωλιά της βίας» κ.λπ. Επομένως έχει ευθύνες ο Πρωθυπουργός. Διπλές κιόλας, γιατί δεν εμφανίζεται και στη Βουλή να μας τις εξηγήσει.

Για τον Αρχιεπίσκοπο

- Για όσους δεν σας ξέρουν, προκάλεσε μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι πήγατε να επισκεφθείτε τον Αρχιεπίσκοπο, με τον οποίον είναι γνωστό ότι σας χωρίζει ιδεολογικοπολιτικό χάος και είσαστε ένα από τα κλασικά δίπολα στην πολιτική ζωή, που είτε αμέσως, είτε εμμέσως αντιπαρατίθεστε και μάλιστα με σφοδρότητα επί της ουσίας. Γιατί το κάνατε αυτό;..

Γιατί νομίζω ότι η αλληλεγγύη είναι πάνω από τις πολιτικές διαφορές και οποιεσδήποτε άλλες διαφορές. Και η αίσθηση ότι ζούμε στον ίδιο κόσμο, με τις προσωπικές χαρές και τις προσωπικούς πόνους που έχει ο καθένας. Και νομίζω ότι κάπου η πολιτική και οι διαφορές δεν πρέπει να μην αφήνουν χώρο ή να καθορίζουν αυτές τις προσωπικές σχέσεις και το στοιχείο της αλληλεγγύης.

To Γραφείο Τύπου