Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
21/06/2007

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: "Αραβική Αναγέννηση - Σύγχρονη Αραβική Λογοτεχνία". 4 ΙΟΥΛΙΟΥ 2007, 8.30 μμ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΙΑΝΟΣ, ΣΤΑΔΙΟΥ 4.

Tο τμήμα Πολιτισμού του Συνασπισμού, με αφορμή τον ένα χρόνο μετά από to βομβαρδισμό του Λιβάνου, διοργανώνει εκδήλωση με διάλεξη, ανάγνωση ποίησης, μουσική,και κουβέντα, την Τετάρτη στις 4 Ιουλίου, ώρα 8:30, μέσα στο δροσερό πολυχώρο του βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ, Σταδίου 24, με τον Iskandar Habache και θέμα:

Αραβική Αναγέννηση
Σύγχρονη Αραβική Λογοτεχνία

Διάλεξη με το παραπάνω θέμα πρόκειται να δώσει ο ποιητής, διανοούμενος, μεταφραστής και κριτικός λογοτεχνίας στην αραβική εφημερίδα Assafir, Ισκάνταρ Χάμπας (Iskandar Habache) ο οποίος έρχεται  στην Αθήνα από την οικεία του Σεφέρη Βηρυττό. Μέσα από μια κριτική προσέγγιση του θέματος, ο Ισκάνταρ Χάμπας πρόκειται να θίξει μεταξύ άλλων και την επίδραση της ελληνικής σκέψης στην Αραβική  Αναγέννηση και στον Αραβικό κόσμο. Οι πολιτισμικές διασταυρώσεις είχαν αρχίσει με την χώρα των Φοινίκων τότε, όπου γεννήθηκε η γραφή  (στην αρχαία Βίβλο) και ήρθε να γονιμοποιηθεί στην Ελλάδα. Ο ομιλητής θα κάνει επίσης παρουσίαση της σύγχρονης Αραβικής Λογοτεχνίας και θα δώσει το ιδιαίτερο στίγμα μιας γραφής που γεννιέται και σφραγίζεται από τους διάφορους πολέμους, της γραφής που σχηματίζει τη λιβανέζικη λογοτεχνία. Δεν θα παραλείψει να αναφερθεί στο Ρίτσο που έχει επηρεάσει μια ολόκληρη γενιά ποιητών σ' εκείνη την όχθη της Μεσογείου. Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με ανάγνωση ποίησής του στην αραβική και στην ελληνική γλώσσα και το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απευθύνει ερωτήσεις στον ομιλητή. Διαβάζουν ο Ισκάνταρ Χάμπας και ο Σταύρος Στρατηγάκος.

[...] “Βαθιά ανθρώπινος και οικουμενικός, ο Χάμπας καταφέρνει με την παγκόσμια γλώσσα των ποιητών και τους στίχους να αγγίζει τις καρδιές και να εγείρει τις συγκινήσεις πέρα από κάθε σαρκικό και κοινωνικό ανθρώπινο περικάλυμμα”[...] (Μπουμπουλίνα Νικάκη, κριτικός -μεταφράστρια λογοτεχνίας)

Τον ποιητή προσκαλεί το τμήμα Πολιτισμού του Συνασπισμού που διοργανώνει την εκδήλωση με αφορμή τον ένα χρόνο μετά από το βομβαρδισμό του Λιβάνου

Επιμέλεια: Μπουμπουλίνα Νικάκη τηλ: 6974869996, bouboulina.nikaki@gmail.com

Η εκδήλωση θα γίνει στις 4 Ιουλίου στις 8:30, μέσα στο δροσερό πολυχώρο του βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ, Σταδίου 24

Σας ενημερώνουμε ότι υπάρχει δυνατότητα συνέντευξης του Iskandar Habache με email, μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας. Για συνέντευξη κατά τη διαμονή του στην Αθήνα, παρακαλώ επικοινωνήστε στα παραπάνω στοιχεία όσο το δυνατόν εγκαίρως.

pdf Πληροφοριακό υλικό. Ιδιότητες και δραστηριότητες του Ισκάνταρ Χάμπας

Τμήμα Πολιτισμού