Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
25/06/2007

Η Κομισιόν εξετάζει ενδεχόμενη παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρ. Δικαστήριο για μη εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών – γυναικών

Απάντηση του Επιτρόπου Σπίντλα στον Δ. Παπαδημούλη

Η Επιτροπή αναλύει την απάντηση των ελληνικών αρχών πάνω στο ζήτημα της εξίσωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και «στη βάση αυτή, θα αποφασίσει κατά πόσον θα παραπέμψει την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο», απάντησε ο Επίτροπος Σπίντλα, αρμόδιος για τις κοινωνικές υποθέσεις στον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη.

Ο ευρωβουλευτής με την ερώτησή του επανήλθε στο ζήτημα της εξίσωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης μεταξύ ανδρών και γυναικών στο δημόσιο και τις ένοπλες δυνάμεις ζητώντας να μάθει την πορεία του ζητήματος, που απασχολεί ιδιαίτερα την ελληνική κοινωνία. Όπως αναφέρει ο Επίτροπος στην απάντησή του: «Η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή προς τις ελληνικές αρχές τον Ιούλιο του 2005. Μετά από ανάλυση της απάντησης, η Επιτροπή εξέδωσε αιτιολογημένη γνώμη τον Ιούλιο 2006. Η Επιτροπή τη στιγμή αναλύει την απάντηση των ελληνικών αρχών. Στη βάση αυτή, η Επιτροπή θα αποφασίσει κατά πόσον θα παραπέμψει την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.»

Όπως είχε τονίσει ο κ. Σπίντλα σε προηγούμενες σχετικές απαντήσεις του προς τον Δ.Παπαδημούλη: «το σύστημα συνταξιοδότησης για δημοσίους υπαλλήλους και μέλη των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων ενδέχεται να παραβιάζει το άρθρο 141 της συνθήκης ΕΚ (αρχή της ισότητας αμοιβής μεταξύ ανδρών και γυναικών) εφόσον προβλέπει διαφορετικές ηλικίες συνταξιοδότησης και διαφορετικές απαιτήσεις προϋπηρεσίας για άνδρες και γυναίκες.»

Ο Επίτροπος είχε κάνει και ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αναφέροντας ότι: «Η Επιτροπή ακολουθεί τη γραμμή που υιοθέτησε το Δικαστήριο σε παρόμοιες υποθέσεις, όπως στις υποθέσεις Beune (C-7/93), Griesmar (C-366/99) και Niemi (C-351/00). … Το Δικαστήριο έκρινε ότι ένα σύστημα συνταξιοδότησης δημοσίων υπαλλήλων, παρʼ όλο που καθορίζεται από το νόμο, εμπίπτει στο άρθρο 141 ΕΚ. Το Δικαστήριο έκρινε ότι ένα σύστημα συνταξιοδότησης που προβλέπεται απευθείας από το νόμο, παρʼ όλο που προβλέπει σαφώς ότι οι παροχές που καταβάλλονται σύμφωνα με το εν λόγω σύστημα είναι παροχές κοινωνικής ασφάλισης, δεν αρκεί αφʼ εαυτού για να αποκλειστεί το εν λόγω σύστημα από το πεδίο εφαρμογής του άρθρου 141 της συνθήκης.»

To Γραφείο Τύπου