Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
25/06/2007

Συνάντηση ΣΥΝ με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΤΕΔΚΝΑ

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλ. Αλαβάνος και οι Βαγγ. Αποστόλου, μέλος της Π.Γ., υπεύθυνος για θέμα αυτοδιοίκησης και Θ. Μπαρτσώκας, υπεύθυνος του Τμ. Αυτοδιοίκησης του κόμματος, συναντήθηκαν σήμερα με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΤΕΔΚΝΑ, στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος Δημ. Καλογερόπουλος, ο αντιπρόεδρος Σπ. Γεωργόπουλος και τα μέλη Λάμπρος Μίχος και Πέτρος Φιλίππου.

Μετά τη συνάντηση έγιναν δηλώσεις:

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Είχαμε μια συνάντηση με το Προεδρείο της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ν. Αττικής.

Το πρώτο που θέλω να πω είναι ότι η πρωτεύουσα είναι υψικάμινος και δεν μπορεί να ανεχόμαστε ένα ζευγάρι νέων να χρειάζεται περίπου 10 ? ο καθένας προκειμένου να πάει στην παραλία της Αττικής και να πιει κι ένα νερό.

Επομένως, ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις παραλίες. Αξιοποίηση και επέκταση του πράσινου. Ούτε ένα χιλιοστό τετραγωνικό πρασίνου στο χώρο του Λεκανοπεδίου να μην δοθεί για οικοδόμηση. Δεν μπορεί να ζούμε σε 46 βαθμούς Κελσίου και να αναμένεται άνοδος της θερμοκρασίας τα επόμενα χρόνια και να είμαστε η πρωτεύουσα η οποία έχει το λιγότερο ποσοστό πρασίνου σε όλη την Ε.Ε.

Το δεύτερο. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση σήμερα πλήττεται από μια οικονομική ασφυξία. Δεν υπάρχουν πόροι, ενώ υπάρχουν υποχρεώσεις.

Εμείς μεταφέραμε την σκέψη μας, ότι απέναντι στην κοινωνία έχει υποχρεώσεις και η αυτοδιοίκηση,  με τη βοήθεια στο σπίτι, με τη φύλαξη των σχολείων, με τα προγράμματα για τους ηλικιωμένους, με τους παιδικούς σταθμούς και νομίζω ότι έχει φτάσει η στιγμή για μια συλλογική «παρανομία». Δηλαδή μία υλοποίηση των δεσμεύσεων της αυτοδιοίκησης απέναντι στην κοινωνία προκειμένου να ανταποκριθεί και το κράτος, η πολιτεία στις υποχρεώσεις της απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με αλλαγή και των πρακτικών και του νομοθετικού πλαισίου, το οποίο φτάνει στα άκρα. Όπως με τις καθαρίστριες και τους καθαριστές στα σχολεία, που ήταν υποχρέωση του κράτους απέναντι στην Ε.Ε. και την Οδηγία να καλύψει τις νέες συμβάσεις αορίστου χρόνου. Ουσιαστικά  κόπηκε πόρος από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Και, τρίτον, πιστεύουμε ότι σε πάρα πολλά μεγάλα προβλήματα τα οποία υπάρχουν, μπορεί να υπάρξει ένας δρόμος με επιτυχίες όταν η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι κοντά στους πολίτες, έχει κινηματική δράση. Νομίζω ότι το δοκιμάσαμε αυτό στο Ελληνικό. Έφερε καλό αποτέλεσμα και μπορεί να γίνει ένα καλό παράδειγμα.

ΔΗΜ. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ (Πρόεδρος): Βρήκαμε μεγάλη κατανόηση από τον Πρόεδρο του ΣΥΝ στα αιτήματα τα οποία θέσαμε, θεσμικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά. Πιστεύω ότι στην πορεία θα μας συμπαρασταθούν στην οποιαδήποτε διεκδίκηση έχουμε για τα θέματα αυτά. Μάλιστα η πρόταση του Προέδρου είναι να ζητήσει να γίνει συζήτηση στη Βουλή προ ημερήσιας διάταξης για θέματα της Αυτοδιοίκησης. Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών. Είναι και ημέρα περισυλλογής, εκτός από την ημέρα περιβάλλοντος, που την έχουμε καθημερινά πλέον στο μυαλό μας και έχει ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος. Πιστεύω, λοιπόν, ότι όλοι πρέπει να συμβάλουμε και σ΄ αυτόν τον τομέα.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε γιατί πραγματικά η υποδοχή που μας έκανε και η ανοχή χρόνου που είχε ο Πρόεδρος, σημαίνει ότι πραγματικά η αυτοδιοίκηση έχει διαχρονικά προβλήματα που δεν έχουν επιλυθεί και θα πρέπει, επειδή εμείς, άσχετα από ποια πολιτική αφετηρία προερχόμαστε, την στιγμή που εκλεγόμαστε  σ΄ ένα θεσμοθετημένο όργανο της αυτοδιοίκησης, έχουμε υποχρέωση να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας. Κι αυτές είναι κοινές για όλους μας.

Άρα λοιπόν πιστεύω ότι και οι πολιτικοί φορείς θα πρέπει να συμπαραταχθούν με τα προβλήματα της κοινωνίας, που πρώτα απ΄ όλα ακουμπάνε την αυτοδιοίκηση.

To Γραφείο Τύπου