Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
25/06/2007

26 Ιουνίου - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

Δήλωση του Θ.Μαργαρίτη, μέλους της Π.Γ. του ΣΥΝ, υπεύθυνου Επιτροπής για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών

Η παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών μας υπενθυμίζει ότι το πρόβλημα αυτό, πρέπει να μετακινηθεί από τα «υπόγεια» της πολιτικής μας ζωής, στην κεντρική ατζέντα των πολιτικών πρωτοβουλιών.

Η χώρα μας εξακολουθεί να βρίσκεται στις κορυφές των αιφνίδιων θανάτων, παρά τη σχετικά χαμηλή διακίνηση εξαρτησιογόνων ουσιών.

Πρόκειται για μια πραγματικότητα που επιβάλλει νέες πολιτικές για τη μείωση της βλάβης.

Ο ΣΥΝ σταθερά αγωνίζεται ενάντια στα ναρκωτικά με βάση 4 βασικές αρχές:

- Την πρόληψη που πρέπει να υπερβαίνει ξεπερασμένες εκκλήσεις ηθικολογίας,

- Την αποποινικοποίηση της χρήσης, δηλαδή την αντιμετώπιση των χρηστών με όρους υγειονομικούς και όχι αστυνομικούς, παράλληλα με την ταυτόχρονα σκληρή δίωξη των εμπόρων,

- Τον θεραπευτικό πλουραλισμό (στεγνά προγράμματα, μονάδες υποκαταστάτων),

- Την κοινωνική επανένταξη με τη δραστική αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού των πρώην χρηστών.

Σε κάθε περίπτωση, κρίσιμες προϋποθέσεις για τη μάχη ενάντια στα ναρκωτικά είναι η αναβάθμιση των πολιτικών δημόσιας υγείας, η στήριξη και όχι η αποδιάρθρωση του κοινωνικού κράτους.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. κινείται, τόσο στις λογικές των ιδιωτικοποιήσεων και των νεοφιλελεύθερων επιδιώξεων μετατρέποντας τους χρήστες σε «αναλώσιμους» ανθρώπους, όσο και στην παραδοσιακή αναποτελεσματική αντίληψη της καταστολής.

Στην πορεία προς τις επερχόμενες εκλογές όλα τα κόμματα οφείλουν να αναζητήσουν  με σοβαρή διαβούλευση ικανές πρωτοβουλίες για να χτυπηθεί ουσιαστικά η μάστιγα των ναρκωτικών.

To Γραφείο Τύπου