Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
25/06/2007

Δήλωση Π.Λαφαζάνη σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα στην πώληση νέων πακέτων μετοχών του ΟΤΕ και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

Ο Παν. Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, αναφερόμενος στην πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα στην πώληση νέων πακέτων μετοχών του ΟΤΕ και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (Τ.Τ.) αλλά και στην ιδιωτικοποίηση, μετά τις εκλογές, της ΔΕΗ, έκανε το παρακάτω σχόλιο:

«Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Γ. Αλογοσκούφη στην «Ημερησία», να προχωρήσει, και μάλιστα μέσα στον Ιούλιο, σε πώληση νέων πακέτων μετοχών του ΟΤΕ και του Τ.Τ., συνιστά μείζον εθνικό έγκλημα σε βάρος της χώρας και του ελληνικού λαού.

Ειδικότερα:

- Η πώληση του 10% του ΟΤΕ συνιστά τη χαριστική βολή για τον τηλεπικοινωνιακό φορέα, αφού σηματοδοτεί την ουσιαστική παράδοσή του στα κερδοσκοπικά κεφάλαια με προοπτική την εκχώρησή του σε ξένο στρατηγικό επενδυτή. Αυτή η προοπτική πλήρους ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ, που επιχειρεί να ολοκληρώσει το δρόμο τον οποίο άνοιξαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, θα πληρωθεί πανάκριβα από το καταναλωτικό κοινό, ενώ θα πλήξει βάναυσα καίρια συμφέροντα της χώρας όσον αφορά στην τεχνολογική της ανάπτυξη και την ασφάλειά της.

- Η πώληση, επίσης, νέου πακέτου μετοχών του Τ.Τ. (25%) ανοίγει, μετά την καταλήστευση και μετοχοποίησή του από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, το δρόμο στην πλήρη ιδιωτικοποίησή του. Η προοπτική αυτή θα ενδυναμώσει το ληστρικό χαρακτήρα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας μας και θα υποβοηθήσει τους σχεδιασμούς για τον απόλυτο έλεγχο της αγοράς από δυο-τρεις μεγάλους ιδιωτικούς χρηματοπιστωτικούς ομίλους, σε βάρος των καταναλωτών και της ελληνικής οικονομίας.

Τέλος, το γεγονός ότι ο κ. Γ. Αλογοσκούφης άφησε ανοικτό το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει την απόλυτη παράδοση του στρατηγικού τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας στα μεγάλα εγχώρια και ξένα ιδιωτικά συμφέροντα, πράγμα που θα έχει βαρύτατες συνέπειες στους καταναλωτές και την ελληνική οικονομία με νέες υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτή η κυβερνητική πολιτική υποβάθμισης και ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ εξηγεί γιατί η τελευταία εμποδίζεται χρόνια τώρα, όχι μόνο να κατασκευάσει νέες μονάδες, αλλά και να ανανεώσει παλιές, γεγονός που το πληρώνουμε αυτές τις ημέρες του καύσωνα με πανάκριβες εισαγωγές και εκτεταμένες διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο ΣΥΝ αντιτάσσεται στα σχέδια ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ, του Τ.Τ. και της ΔΕΗ και θα αγωνισθεί για την ματαίωσή τους.

Ο ΟΤΕ, το Τ.Τ. και η ΔΕΗ, αντί να πωληθούν, πρέπει να ανασυγκροτηθούν και να λειτουργήσουν, μακριά από κυβερνητικές εξαρτήσεις και πελατειακά δίκτυα, ως επιχειρήσεις κοινωνικού και αναπτυξιακού προσανατολισμού, με την ενίσχυση του δημόσιου ρόλου τους και του ρόλου των εργαζομένων σ΄ αυτές.»

To Γραφείο Τύπου