Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
25/06/2007

Δήλωση Γιάννη Τόλιου για τις απόπειρες αποδυνάμωσης του ΕΦΕΤ στον έλεγχο της ποιότητας τροφίμων

Μετά από συνάντηση που είχε ο Γιάννης Τόλιος, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και υπεύθυνος για θέματα υγείας-πρόνοιας και αγροτικής πολιτικής, με εκπροσώπους των εργαζομένων στον ΕΦΕΤ, δήλωσε τα εξής: «Οι εργαζόμενοι στον ΕΦΕΤ βρίσκονται σε πολυήμερες αγωνιστικές κινητοποιήσεις κατά των επιλογών της κυβέρνησης, να αποδυναμώσει το ρόλο του στον έλεγχο της ποιότητας τροφίμων και ιδιαίτερα των προϊόντων ζωικής προέλευσης (κρέας και γαλακτοκομικά). Φαίνεται ότι τα γνωστά «καρτέλ» έχουν ενοχληθεί από τους ελέγχους και προσπαθούν να τον «ναρκοθετήσουν» μέσα από ρυθμίσεις που δημιουργούν ασάφειες και σύγχυση αρμοδιοτήτων μεταξύ φορέων ώστε να αδρανοποιήσουν τους ελέγχους και να αισχροκερδούν απρόσκοπτα σε βάρος της υγείας και του πορτοφολιού των καταναλωτών.

Ειδικότερα το ΠΔ 79/2007, δημιουργεί σύγχυση αρμοδιοτήτων στον έλεγχο του παστεριωμένου γάλακτος και της παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων, μεταξύ ΕΦΕΤ και Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και αντίστοιχων διευθύνσεων Νομαρχιών, με αποτέλεσμα την παράλυση των ελέγχων. Αντίστοιχα η μετάθεση των ελέγχων, σχετικά με την παραγωγή, επεξεργασία και εμπόριο κρέατος στις Νομαρχίες (δηλαδή από το μαντρί ως το ράφι), κάνει πρακτικά αδύνατους τους ελέγχους, με τις αδύναμες ελεγκτικές υποδομές των Νομαρχιών. Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για αυτήν την πολιτική, κατάργηση στην ουσία των ελέγχων.

Χρειάζεται άμεση ανάκληση του ΠΔ 79/2007. Ενίσχυση του ελεγκτικού ρόλου του ΕΦΕΤ, με δημιουργία παραρτημάτων σε όλη την χώρα και στελέχωση του με το αναγκαίο προσωπικό (από τις 550 οργανικές θέσεις έχουν καλυφθεί σε 8 χρόνια μόλις οι 180!!!). Να εξασφαλιστεί στον ΕΦΕΤ ο εποπτικός και ο συντονιστικός ρόλος των υπηρεσιών που «εμπλέκονται» στον έλεγχο τροφίμων. Να ληφθούν άμεσα μέτρα καταπολέμησης των διάφορων «καρτέλ» και η προστασία των συμφερόντων, παραγωγών και καταναλωτών, από την κερδοσκοπική τους δράση».

To Γραφείο Τύπου