Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
25/06/2007

Συνάντηση Αλαβάνου - Κασουλίδη. Δήλωση για την επίσκεψη Καραμανλή στην Τουρκία.

Με τον Ευρωβουλευτή του ΔΗΣΥ  Ιωάννη Κασουλίδη, υποψήφιο για την Προεδρεία της Κύπρου συναντήθηκε ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ  Αλέκος Αλαβάνος. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χρήστος Στυλιανίδης και ο υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΝ Πάνος Τριγάζης.

Μετά τη συνάντηση έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις:

Αλ. Αλαβάνος: Συναντηθήκαμε με τον Ευρωβουλευτή κ. Κασουλίδη και υποψήφιο του ΔΗΣΗ  για την Κυπριακή Προεδρεία. Ευχόμαστε να διεξαχθεί ένας αγώνας δημοκρατικός, με ουσιαστικό διάλογο για το Κυπριακό και τʼ άλλα ζητήματα που απασχολούν την Κύπρο. Ας μην ξεχνάμε ότι  την άνοιξη του επόμενου χρόνου και η Τουρκία και η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία  θα έχουν κάνει εκλογές και έτσι ίσως θα  είναι μια περίοδος που θα ʽπρεπε να αξιοποιηθεί.

Για την Ελλάδα  το Κυπριακό πρέπει να είναι σε προτεραιότητα στην εξωτερική πολιτική.  Πρέπει να το συνδέουμε με όλες τις διεργασίες που γίνονται με τους φακέλους για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση .

Με την ευκαιρία του ταξιδιού του Πρωθυπουργού στην Τουρκία θα ήθελα να επισημάνω δύο σημαντικά θέματα που για μας αποτελούν κριτήριο για την ουσιαστική βελτίωση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Το ένα  είναι η υποχρέωση της Τουρκίας να άρει του casus belli,     -από τη στιγμή μάλιστα που είναι υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε. δεν μπορεί να στρέφεται ενάντια σε μια χώρα μέλος.

Το δεύτερο είναι  ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες για τη μείωση των εξοπλισμών,  που σημαίνει για την Ελλάδα και την Τουρκία μείωση και των στρατιωτικών δαπανών, οι οποίες λειτουργούν ανασταλτικά για όλες τις προσπάθειες για υγεία, παιδεία, έρευνα, κοινωνική πρόνοια. Είναι μια πρόταση που αφορά άμεσα στους δύο λαούς.

Γιαννάκης Κασουλίδης: Είχα την χαρά να έχω αυτή τη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Για μένα οι συναντήσεις με τους επικεφαλείς  των πολιτικών δυνάμεων αλλά και με τους πολιτειακούς αξιωματούχους της Ελλάδος είναι ιδιαίτερα χρήσιμες γιατί μέσα από  την ανταλλαγή απόψεων γινόμαστε και σοφότεροι  και μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ακριβώς κάτω στην  Κύπρο τον διάλογο που θα διεξαχθεί σε πολιτισμένο επίπεδο μεταξύ των υποψηφίων με στόχο να βρεθούν οι κοινές συνθέσεις και συναινέσεις για το καλό της Κύπρου.

To Γραφείο Τύπου