Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
22/09/2005

Συνάντηση του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ

"Η κυβερνητική πολιτική για την Ολυμπιακή είναι χωρίς πιλότο"

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος και οι Ν. Χουντής, Γραμματέας της ΚΠΕ του κόμματος και Π. Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ., συναντήθηκαν σήμερα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου για το θέμα της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Αλ. Αλαβάνος δήλωσε:

«Είχαμε μία συνάντηση με τον κ. Παπανδρέου για να συζητήσουμε για το θέμα της Ολυμπιακής. Εμείς θέσαμε εξαρχής την ανάγκη μιας Ολυμπιακής Δημόσιου χαρακτήρα με αυτοτέλεια, με διαφάνεια και με στρατηγικό πρόγραμμα. Αυτό επιβάλλεται και για λόγους ασφάλειας των πτήσεων αλλά και για λόγους περιφερειακούς, κοινωνικούς, εθνικούς. Είναι όμως και η μόνη ρεαλιστική λύση.

Επίσης θα ήθελα να πω προς τον Πρωθυπουργό ο οποίος θαυμάζει το Ιρλανδικό μοντέλο, ότι η Ιρλανδική εταιρεία Αιρ Λινγκους είναι δημόσια και είναι κερδοφόρα.

Επιμείναμε στο ΠΑΣΟΚ στην ανάγκη ύπαρξης μιας δημόσιας, εθνικής επιχείρησης αερομεταφορών, με νέους όρους.

Το δεύτερο βασικό στοιχείο που βάλαμε είναι η δημιουργία μιας εξεταστικής επιτροπής με βάση το άρθρο 149, που θα διερευνήσει την πραγματική κατάσταση της Ολυμπιακής και τις δοσοληψίες μεταξύ Ολυμπιακής και κράτους, διότι δεν έχουν καταγραφεί αυτά με σωστό τρόπο και δεν μπορεί να στηριζόμαστε σε εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είμαστε ένα ολόκληρο κράτος που πρέπει να έχουμε μια δική μας έκθεση και μελέτη για το τι γίνεται, για να στηρίξουμε τις πολιτικές μας.

Δεν μπορεί η πολιτική για την Ολυμπιακή Αεροπορία να είναι χωρίς «πιλότο». Και μ’ αυτή την έννοια το δεύτερο σημαντικό θέμα που βάλαμε είναι η δημιουργία αυτής της επιτροπής του άρθρου 149 του Κανονισμού.»

Ερ. Ο κ. Παπανδρέου πως στάθηκε σ’ αυτό το θέμα της εξεταστικής επιτροπής;

«Νομίζω ότι πιο έγκυρα θα σας απαντήσει ο ίδιος. Στο πρώτο θέμα, το θέμα του δημόσιου χαρακτήρα ανταλλάξαμε απόψεις. Δεν είναι όμως κοινές θέσεις των δύο κομμάτων. Εμείς παρ’ όλα αυτά θα επιμείνουμε στο δημόσιο χαρακτήρα. Στο δεύτερο θέμα, το άκουσε με θετικό προβληματισμό, αλλά νομίζω ότι υπεύθυνη απάντηση θα σας δώσει ο ίδιος. Φυσικά η όλη συζήτηση που κάναμε έχει σχέση με την ανάγκη να κρατηθεί ανοικτή η Ολυμπιακή Αεροπορία και να κρατήσουν τις θέσεις τους οι εργαζόμενοι. Μην ξεχνάμε τον τεράστιο αγώνα που έχει κάνει ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς για όλους τους εργαζόμενους και ειδικά για τους συμβασιούχους, ο οποίος δικαιώθηκε προχθές από τα δικαστήρια.»

Ερ. Συζητήθηκε και κάτι άλλο εκτός από το θέμα της Ολυμπιακής;

«Όχι συζητήσαμε μόνο για το θέμα της Ολυμπιακής Αεροπορίας.»

To Γραφείο Τύπου