Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
26/06/2007

Το Συμβούλιο της ΕΕ ανησυχεί για την κατάσταση στην Ιερουσαλήμ αλλά ούτε λέξη για την άρνηση του Ισραήλ να αναγνωρίσει το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Απάντηση στον ευρωβουλευτή Δ.Παπαδημούλη

Σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη σχετικά με την μη αναγνώριση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων από το Ισραήλ, απάντησε το Συμβούλιο της Ευρ. Ένωσης.

Πιο συγκεκριμένα ο Δ. Παπαδημούλης στην ερώτησή του τόνιζε ότι: «Η ισραηλινή κυβέρνηση ασκεί πιέσεις προς το ελληνορθόδοξο πατριαρχείο Ιεροσολύμων ζητώντας -ως προϋπόθεση για την αναγνώριση του νέου Πατριάρχη- την ολοκλήρωση της πώλησης των ακινήτων στην πύλη της Γιάφας, που ανήκουν στο πατριαρχείο, σε εταιρίες ισραηλινών συμφερόντων. Από τις 22 Αυγούστου 2005 οπότε ο Αρχιεπίσκοπος Θαβωρίου κ. Θεόφιλος εξελέγη ομόφωνα 141ος Πατριάρχης Ιεροσολύμων εκκρεμεί, ακόμη η αναγνώρισή του από τις ισραηλινές αρχές.» και καλούσε το Συμβούλιο να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να αναγνωριστεί ο νέος πατριάρχης από τις ισραηλινές αρχές.

Το Συμβούλιο στην απάντησή του αναφέρει ότι: «Η ΕΕ έχει επανειλημμένα εκφράσει τη βαθειά ανησυχία της για την κατάσταση εντός και γύρω από την Ιερουσαλήμ, συμπεριλαμβανομένων των θρησκευτικών πτυχών και της ειρηνικής συνύπαρξης όλων των σημαντικών θρησκειών στους Αγίους Τόπους. Τα θέματα αυτά αναφέρθηκαν εκ νέου με εμμονή από την ΕΕ και τέθηκαν στην ισραηλινή πλευρά κατά τη διάρκεια του πολιτικού διαλόγου ο οποίος διεξήχθη σε όλες τις διμερείς συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ - Ισραήλ, ιδίως στο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ - Ισραήλ της 5ης Μαρτίου 2007.»

Και καταλήγει: «Η παράγραφος 16 της δήλωσης της ΕΕ που εγκρίθηκε με την ευκαιρία αυτού του Συμβουλίου Σύνδεσης επισημαίνει ειδικότερα: «Τυχόν διαβήματα και μέτρα που μεταβάλλουν μονομερώς το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών και θρησκευτικών πτυχών του, είναι αντίθετα προς το χάρτη πορείας και το διεθνές δίκαιο».

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ.Παπαδημούλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η απάντηση του Συμβουλίου της ΕΕ σχετικά με την μη αναγνώριση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων εκ μέρους του Ισραήλ, χαρακτηρίζεται από αοριστία ενώ σε όλο το κείμενο αποφεύγεται οποιαδήποτε αναφορά στο Πατριαρχείο. Είναι σαφές ότι, εκ μέρους του Συμβουλίου της ΕΕ, δεν υπήρξε κανένα διάβημα για το συγκεκριμένο πρόβλημα της ιδιότυπης ομηρίας του Πατριάρχη Ιεροσολύμων. Η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή η οποία θα όφειλε να θίξει το θέμα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ – Ισραήλ και να ζητήσει την επίλυση της απαράδεκτης εκκρεμότητας. Το μπαλάκι βρίσκεται στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών. Έχει θέσει το ζήτημα της ομηρίας του Πατριαρχείου στην Ευρ. Ένωση και το Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ; Περιμένουμε απάντηση.»

To Γραφείο Τύπου