Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
26/06/2007

Το Τμήμα Ενεργειακής Πολιτικής του ΣΥΝ για τα έκτακτα μέτρα που ανακοίνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλος για την εξοικονόμηση ενέργειας

Το Τμήμα Ενεργειακής Πολιτικής του ΣΥΝ, σχολιάζοντας την τραγική κατάσταση στην ατμόσφαιρα του Λεκανοπεδίου και τα έκτακτα μέτρα που ανακοίνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλος για την εξοικονόμηση ενέργειας με το κλείσιμο των υπηρεσιών του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα Τρίτη και Τετάρτη στις 12.00, επισημαίνει τα εξής:

Οι εκρηκτικές καταστάσεις αυτές τις μέρες στην ατμόσφαιρα του Λεκανοπεδίου, αλλά και σειράς μεγάλων πόλεων της χώρας μας με τη συσσώρευση ρύπων και όζοντος και τον σχηματισμό μεγάλων «θερμικών νησίδων», καταδεικνύουν τα μεγάλα αδιέξοδα στα οποία έχουμε οδηγηθεί από τις ασκούμενες επί χρόνια περιβαλλοντοκτόνες πολιτικές και κυρίως υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής ενός ριζοσπαστικού προγράμματος μέτρων σε όλους τους τομείς με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, τη βελτίωση της ατμόσφαιρας, την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών.

Ειδικότερα, η αναγκαστική προσφυγή της κυβέρνησης στο κλείσιμο των υπηρεσιών του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα στις 12 το μεσημέρι σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη με κύριο επιχείρημα την εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και οι εκτεταμένες διακοπές ρεύματος και βλάβες στο δίκτυο, έρχονται να επιβεβαιώσουν την αποτυχία της ενεργειακής πολιτικής της Ν.Δ. αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Οι επιλογές της υποβάθμισης και ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, η απουσία επενδύσεων της ΔΕΗ για νέες μονάδες και ανανέωση παλιών, που έχουν οδηγήσει στην απαράδεκτη σε διεθνές επίπεδο μηδενική εφεδρεία παραγωγής, οι νεοφιλελεύθερες λογικές της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και της εύνοιας σε ιδιωτικά συμφέροντα, η ελλιπής συντήρηση δικτύων και υποδομών και η απουσία ενός συνολικού και επεξεργασμένου, με μετρήσιμα αποτελέσματα, προγράμματος για λιγότερη και «καθαρότερη» ενέργεια έχουν οδηγήσει σε μεγάλα προβλήματα την ενεργειακή τροφοδοσία της χώρας και σε πανάκριβες εισαγωγές, την ώρα, μάλιστα, που διαρκώς αυξάνονται τα ηλεκτρικά τιμολόγια.

Είναι αδιανόητο να φτάνουμε στο σημείο να πνίγεται το Λεκανοπέδιο στο φωτοχημικό νέφος και να παραλύει σχεδόν η κρατική λειτουργία και σε έναν βαθμό η οικονομική ζωή της χώρας με μια έκτακτη αλλά όχι μη αντιμετωπίσιμη άνοδο των θερμοκρασιών.

Επιτροπή Ενέργειας