Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
27/06/2007

Δ.Παπαδημούλης: Σειρά ενεργειών των τουρκικών αρχών αμφισβητούν τον οικουμενικό χαρακτήρα του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως

Ερώτηση - παρέμβαση προς το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ερώτηση για την αμφισβήτηση της οικουμενικότητας του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως ύστερα από απόφαση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου της Τουρκίας, κατέθεσε σήμερα προς το Συμβούλιο της Ευρ. Ένωσης ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης.

Στην ερώτησή του, ο ευρωβουλευτής αφού αναφέρεται σε σειρά ενεργειών των τουρκικών αρχών, που αμφισβητούν την οικουμενικότητα του Πατριαρχείου ζητά από το Συμβούλιο της Ευρ. Ένωσης να παρέμβει υπέρ του Πατριαρχείου.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Αναφέρω σειρά γεγονότων, που αποδεικνύουν προσπάθεια των τουρκικών αρχών να αμφισβητήσουν τον οικουμενικό χαρακτήρα του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως

Πιο συγκεκριμένα, (α) ο Υπουργός Εξωτερικών με δηλώσεις του απέκλεισε ρητά το ενδεχόμενο να αναγνωρίσει η τουρκική κυβέρνηση τον οικουμενικό χαρακτήρα του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. (β)Απαγορεύτηκε σε Τούρκους αξιωματούχους να παρευρεθούν σε δεξίωση του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως γιατί στην πρόσκληση ο Πατριάρχης αναφερόταν ως οικουμενικός. (γ) Το νέο δόγμα εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας αναφέρεται στο πως "πρέπει να εμποδιστούν οι προσπάθειες να ξεπεραστεί το υπάρχον καθεστώς του Πατριαρχείου". (δ) Με χθεσινή απόφασή του (26.6.2007) το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της Τουρκίας έκρινε ότι το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως στερείται οικουμενικότητας και ότι ο Πατριάρχης είναι ο επικεφαλής της ελληνορθόδοξης κοινότητας της Κωνσταντινούπολης.

Ερωτάται το Συμβούλιο: Η στάση των τουρκικών αρχών απέναντι στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως είναι σύμφωνη με τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης και τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία στο πλαίσιο της προενταξιακής της πορείας; Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί προς τις τουρκικές αρχές;»

To Γραφείο Τύπου