Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
28/06/2007

Απούλητα παραμένουν τα καπνά στις αποθήκες

Ερώτηση της Ασημίνας Ξηροτύρη-Αικατερινάρη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Στις Σέρρες, την Κατερίνη, την Κοζάνη και την Καβάλα περισσότεροι από 2.500 παραγωγοί που καλλιέργησαν το 2006 τις καπνικές ποικιλίες «μπασμά» και «Κατερίνη» έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο, αφού στις αποθήκες τους παραμένουν απούλητοι εκατοντάδες τόνοι καπνών. Για άλλη μία χρονιά είναι «όμηροι» των μεταποιητών, αφού οι καπνέμποροι καταστρατηγούν τα συμβόλαια που συνυπέγραψαν με τους αγρότες και αρνούνται να παραλάβουν το προϊόν. Η καθυστέρηση αυτή έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητάς του, αλλά και τη δραματική μείωση της εμπορικής τιμής των καπνών, η οποία κυμαίνεται από 20 έως 30 λεπτά το κιλό.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι καπνοπαραγωγοί του νομού Σερρών, όπου τα απούλητα καπνά ξεπερνούν τους 600 τόνους, ενώ στην Πιερία, το Κιλκίς  και την Καβάλα, οι αδιάθετες ποσότητες φθάνουν συνολικά τους 600 με 700 τόνους. Όπως προβλέπεται στην υπʼ αριθμ. 67002/16-11-2006 ΚΥΑ που τέθηκε σε ισχύ από πέρσι, αλλά και από τις συμβάσεις καλλιέργειας της εσοδείας 2006, οι παραλαβές των καπνών έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί από τις βιομηχανίες μέχρι τις 30 Μαρτίου.

Το 2006 – πρώτη χρονιά εφαρμογής του καθεστώτος της νέας ΚΑΠ στην Ελλάδα – η καπνοκαλλιέργεια μειώθηκε σε όλη την επικράτεια, ανάλογα με την ποικιλία, σε ποσοστό 80% με 90%. Ωστόσο, γίνεται προσπάθεια από τις κοινοπραξίες και τις ομάδες καπνοπαραγωγών να διατηρηθούν στη χώρα μας οι καπνικές ποικιλίες «μπασμάς» και «Κατερίνη», οι οποίες εξακολουθούν να παρουσιάζουν ζήτηση στην αγορά.     

Στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Μακεδονίας, όπου ο καπνός για χρόνια αποτελούσε μονοκαλλιέργεια, οι περισσότεροι παραγωγοί δεν έσπειραν φέτος τα χωράφια τους, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί στον κλάδο τους από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και των χαμηλών τιμών που τους προσφέρουν οι μεταποιητές.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

-    Πώς διαγράφεται το μέλλον της καπνοκαλλιέργειας στην Ελλάδα, ποιοι οι στόχοι και ο προγραμματισμός του Υπουργείου;

-    Με ποια μέτρα και παρεμβάσεις θα διατεθούν οι ποσότητες καπνού που μένουν απούλητες στις αποθήκες και θα τηρηθούν οι όροι των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί;

Η ερωτώσα βουλευτής

Ασημίνα Ξηροτύρη - Αικατερινάρη