Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
28/06/2007

Φωτιές άναψαν και στα έδρανα της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Ασημίνας Ξηροτύρη Αικατερινάρη, σχετικά με την επάρκεια παραγωγής και την αντιμετώπιση ενεργειακών κρίσεων.

Αυτό που επισήμανε η βουλευτής και ο Υπουργός κ. Σιούφας στην ουσία δεν απάντησε είναι ότι:

«Η εγκατάλειψη του μακροχρόνιου σχεδιασμού ηλεκτρενεργειακής παραγωγής από τη ΔΕΗ μετά το 2001 και η εναπόθεση της κατασκευής νέων μονάδων στην «φιλοτιμία» των ιδιωτών είχαν ως αποτέλεσμα την εκτίναξη του ελλείμματος της παραγωγής εφεδρείας και τη δραστική μείωση της ασφάλειας του εφοδιασμού. Με την έναρξη της απελευθέρωσης και την μετοχοποίηση της ΔΕΗ οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και η Κυβέρνηση της ΝΔ το μόνο που κατάφεραν είναι να οδηγήσουν το ενεργειακό σύστημα της χώρας σε μηδενική εφεδρεία!

Δεν κινδυνολογούμε λοιπόν, είπε η βουλευτής  αλλά ασκούμε υπεύθυνη αντιπολίτευση για ένα δημόσιο για τους πολίτες  αγαθό όπως η ενέργεια, γιατί υπάρχει διάχυτη η αγωνία των πολιτών όχι μόνο πώς θα βγει αυτό το καλοκαίρι, αλλά και τα επόμενα πέντε χρόνια, με δεδομένο ότι η ζήτηση αυξάνεται ετησίως κατά 400 MW και στο υπάρχον σύστημα δεν θα προστίθεται τίποτα!».

Ο Υπουργός δέχτηκε ότι υπάρχουν βλάβες στο δίκτυο σε φυσιολογικό βαθμό, αλλά γη  κ. Ξηροτύρη τόνισε ότι  χρόνια τώρα στη ΔΕΗ δεν γίνονται επενδύσεις, ούτε σε νέες τεχνολογίες για καθαρή ενέργεια, ενώ η ενίσχυση και η συντήρηση των δικτύων έχει εγκαταλειφθεί. Χθες είχαμε τεράστια πυρκαγιά από έκρηξη σε μετασχηματιστή της ΔΕΗ. Είναι διαπιστωμένο επίσης  ότι δεν υπάρχει κανένας έλεγχος και δυστυχώς αποδείχτηκε σήμερα, στα δίκτυα χαμηλής και μέσης τάσης κυρίως στην Αττική, ούτε καν ηλεκτρονική καταγραφή και παρακολούθηση.

Τέλος στην προτροπή του Υπουργού ότι πρέπει να φροντίσουμε για εξοικονόμηση ενέργειας και καθαρή ενέργεια απάντησε ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. διαρκώς, όπως  πρώτος στη Βουλή με επερώτησή του έθεσε τα προβλήματα από την κλιματική αλλαγή και τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, της απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και της επιτάχυνσης των ΑΠΕ.

«Εμείς επαναστατήσαμε, όπως και οι πολίτες για το περιβάλλον. Καιρός είναι και σεις νʼ αφήσετε τα λόγια και να πάρετε μέτρα!» απάντησε η βουλευτής  στον κ. Σιούφα.

Δυστυχώς αυτή την ώρα που γράφεται το δελτίο τύπου ανακοινώνεται ένα ένα εκτεταμένο μπλατ-άουτ στη Βόρεια Ελλάδα μετά από την έκρηξη μετασχηματιστή της ΔΕΗ στο Ωραιόκαστρο.

Η Θεσσαλονίκη, η Ροδόπη, ο Έβρος έχουν διακοπή ρεύματος, όπως και η Βέροια και το Κιλκίς.