Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
28/06/2007

Συμβούλιο: "Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας πρέπει να διεξαχθεί με πλήρη σεβασμό του κράτους δικαίου και των ανθρώπινων δικαιωμάτων". Δημ. Παπαδημούλης: Κενό γράμμα οι διακυρήξεις του Συμβουλίου.

Με ερώτησή του προς το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημ. Παπαδημούλης, αναφερόμενος στις προτάσεις του Συντονιστή   Αντιτρομοκρατικής Δράσης της ΕΕ, κ. Gijs de Vries για την ενίσχυση της ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ των κρατών μελών και στενότερη συνεργασία μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών, ζητούσε από το Συμβούλιο να τον ενημερώσει σχετικά με το «πώς θεωρεί ότι μπορεί να συνδυαστεί η ενίσχυση των πολιτικών ασφάλειας με την προστασία των ελευθεριών και των δικαιωμάτων των πολιτών και πώς μπορεί να ενισχυθεί η διαφάνεια και να ξεκαθαρίσει το θεσμικό πλαίσιο δράσης της FRONTEX».

Στην απάντησή του το Συμβούλιο τονίζει ότι "για τη συνεργασία στον τομέα της δικαιοσύνης και των εσωτερικών υποθέσεων και την προωθημένη ανταλλαγή δεδομένων στα πλαίσια αυτά, είναι σημαντικό, όπως υπογραμμίζει σταθερά η ΕΕ, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας να διεξαχθεί με πλήρη σεβασμό του κράτους δικαίου και των ανθρώπινων δικαιωμάτων."

Ακόμη, υπογραμμίζεται πως "η Ευρωπαϊκή Ένωση, περιλαμβανομένων των θεσμικών οργάνων της, πρέπει να εξασφαλίσει ότι, σε όλους τους τομείς της δραστηριότητάς της, τα θεμελιώδη δικαιώματα όχι μόνο γίνονται σεβαστά αλλά και προωθούνται ενεργά" και πως "η καθιέρωση κατάλληλων προδιαγραφών προστασίας των δεδομένων αποτελεί μείζονα μέριμνα κατά τις εν εξελίξει εργασίες σχετικά με την πρόταση για απόφαση του Συμβουλίου για την ίδρυση Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Υπηρεσίας και την πρωτοβουλία για απόφαση του Συμβουλίου σχετικά με την ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας, ιδίως για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του διασυνοριακού εγκλήματος, καθώς και σχετικά με την ανάπτυξη νέων συστημάτων ΤΠ όπως το Σύστημα Πληροφοριών για τις Θεωρήσεις και το σύστημα πληροφοριών του Σένγκεν δεύτερης γενεάς."

Το Συμβούλιο αποφεύγει να απαντήσει ξεκάθαρα στην ερώτηση για τη δράση της υπηρεσίας Frontex και το κατά πόσο αυτή είναι σύμφωνη με και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναφέροντας μόνο πως "ο κανονισμός σχετικά με τη σύσταση της προβλέπει σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και τήρηση των αρχών που αναγνωρίζονται από το άρθρο 6 παράγραφος 2 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση και που αντανακλώνται στο Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης."

Αναφερόμενος στην απάντηση του Συμβουλίου ο Δημήτρης Παπαδημούλης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

"Δυστυχώς το Συμβούλιο, όπως και η Κομισιόν, άλλα λέει και άλλα κάνει. Παρ' όλες τις δεσμεύσεις και τις διακηρύξεις τους, η μεγάλη πλειοψηφία των αποφάσεών τους οδηγεί σε ενίσχυση του αυταρχισμού και όλο και μεγαλύτερη συρρίκνωση των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων, της ελευθερίας και της διαφάνειας. Θεσμοί όπως η Frontex, της οποίας το θεσμικό πλαίσιο δράσης παραμένει θολό, ενισχύονται και έρχονται σε αυτούς να προστεθούν και νέοι. Ο δημοκρατικός έλεγχος της δράσης των αρχών αυτών και η διασφάλιση της τήρησης των θεμελιωδών δικαιωμάτων είναι επιβεβλημένος και απαραίτητος."

To Γραφείο Τύπου