Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
28/06/2007

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης Αλ.Αλαβάνου για τη ρύπανση που προκαλεί η λειτουργία του λιμανιού του Βόλου

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ

«ΜΠΟΥΡΔΕΣ» ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ... ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΛΥΣΗ

Σε επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ.Αλ. Αλαβάνου σχετικά με τα προβλήματα της έντονης ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκαλεί η ανεξέλεγκτη λειτουργία του λιμανιού του Βόλου απάντησε σήμερα στη Βουλή ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Μ. Κεφαλογιάννης.

Στην τοποθέτησή του ο Αλ. Αλαβάνος, αφού αναφέρθηκε αναλυτικά στα προβλήματα που δημιουργεί η χύδην φορτοεκφόρτωση και μεταφορά επικίνδυνων και για το περιβάλλον και για την υγεία των κατοίκων της περιοχής φορτίων όπως πετ-κοκ, σκραπ, σιτηρών κ.ά, καθώς και η λειτουργία της γεφυροπλάστιγγας, ζήτησε από τον κ. Υπουργό την λήψη άμεσων μέτρων όπως η διακίνηση των φορτίων εντός σάκων, την απομάκρυνση της γεφυροπλάστιγγας, τον ουσιαστικό έλεγχο στην διακίνηση των φορτηγών.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Υπουργός αναγνώρισε το πρόβλημα και υποστήριξε ότι η Κυβέρνηση σε συνεργασία με τους φορείς του Βόλου έχει προχωρήσει σε μέτρα που περιορίζουν την ρύπανση και εξασφαλίζουν υγιεινές συνθήκες διαβίωσης στους κατοίκους της περιοχής.

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Προέδρου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α κ. Αλ. Αλαβάνου έχει ως εξής:

«Ακούγοντας τον Υπουργό να μιλάει για το συγκεκριμένο θέμα αναρωτήθηκα αν είμαι ξύπνιος ή αν ζω στο όνειρό μου. Διότι μιλήσατε για μια Ελλάδα ευαισθητοποιημένη στα θέματα της περιβάλλοντος κ.λπ.. Είναι δραματική η κατάσταση και σας καλώ να πάτε στην περιοχή και να μιλήσετε με τους κατοίκους. Εγώ πήγα και αιφνιδιάστηκα γιατί είδα δεκάδες και εκατοντάδες γιαγιάδες, παππούδες, παιδάκια που με έβαζαν στα σπίτια τους και ήταν δύο πόντοι οι σκόνη από το πρωί που είχαν ξεσκονίσει. Είναι μια άγρια κατάσταση. Και αυτό που λέτε για επιτροπές κ.λπ. είναι ο καλύτερος τρόπος να υπεκφύγετε. Έχω εδώ μια απάντησή σας που δώσατε σε συναδέλφους της Μαγνησίας το Φλεβάρη του 2007 που λέτε ότι συνήλθε μια επιτροπή και πήρε κάποια μέτρα και εμείς εφαρμόζουμε αυτά τα μέτρα. Τίποτα δεν υπάρχει κ. Υπουργέ.

Άκουσα την απάντησή σας. «Μπούρδες». Και λέω μπούρδες γιατί οι μπούρδες μπορεί να μας δώσουν σε ένα βαθμό τη λύση. Μπούρδες λέγονται οι μεγάλες σακούλες που χρησιμοποιούν για τη μεταφορά του χύμα φορτίου. Και η αναφορά σας στην οδηγία της Ε.Ε. έχει νόημα μόνο γιατί δεν εφαρμόζεται καθόλου αυτή η οδηγία. Υπάρχει ένα αίτημα των κατοίκων. Η μεταφορά των χύδην φορτίων να γίνεται μέσα από τις μπούρδες, δηλαδή μέσα από τις μεγάλες πλαστικές σακούλες. Δεν μπορεί να είναι δικτατορία των βιομηχανιών πετ κοκ που παρανόμως, και το εξετάζουμε αυτό αν θέλετε, επεξεργάζονται και συσκευάζουν το πετ κοκ ως καύσιμη ύλη. Είναι ένα ερώτημα αν το πετ κοκ μπορεί να χρησιμοποιείται ως καύσιμη ύλη.

Η γεφυροπλάστιγγα. Άκουσα την πολύ εκλεπτυσμένη διατύπωσή σας. Έχετε δίκιο κατασκευάζεται η γεφυροπλάστιγγα. Ωραία κατασκευάζεται, εδώ όμως πρέπει να μεταφερθεί από το χώρο που είναι, τι θα πει κατασκευάζεται. Η γεφυροπλάστιγγα είναι έξω από την αυλή τους, δίπλα στις γλάστρες με τα γεράνια είναι η γεφυροπλάστιγγα και πλήττεται μια ολόκληρη περιοχή του Βόλου αλλά και όλος ο Βόλος, ο οποίος είναι μια από τις πόλεις που έχει πολύ υψηλά ποσοστά ρύπανσης, αν βάλουμε και την ΑΓΕΤ, τις άλλες βιομηχανίες κ.λπ.

Επομένως, κύριε Υπουργέ, θα ήθελα και μπορείτε να το κάνετε αυτό, μερικά απλά μέτρα που δείχνουν σεβασμό όχι μόνο στο περιβάλλον, αλλά στην υγεία και τη ζωή των κατοίκων που έχουν από τα πιο υψηλά ποσοστά καρκίνου. Δηλαδή κατάργηση της χύμα φορτοεκφορτώσεως του σκραπ και των άλλων υλικών, έλεγχος πάλι στα χύμα σιτηρά, που προκαλούν τεράστια ρύπανση με μικροβιολογικά στοιχεία, ο καθαρισμός του λιμανιού δεν υπάρχει, η απομάκρυνση της γεφυροπλάστιγγας του λιμανιού, ο ουσιαστικός έλεγχος στη διακίνηση των φορτηγών με τρόπο που να τηρούν τους όρους σεβασμού του περιβάλλοντος κ.λπ.. Τίποτα δεν γίνεται. Ρωτήστε βουλευτή της Μαγνησίας από οποιοδήποτε κόμμα και θα σας το επιβεβαιώσει. Ας αξιοποιήσουμε τις ερωτήσεις που έχουν γίνει και αυτή την ερώτηση προκειμένου να παρθούν κάποια μέτρα».