Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
28/06/2007

Συνέντευξη του Νίκου Βούτση στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ (Γ.Ρουμπάτης-Γ.Παντελάκης)

Για το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ

- Γιατί είστε αντίθετοι με το νομοσχέδιο;

Για την ποιότητα αυτού του νομοσχεδίου ως προς την κεντρική του στόχευση, θέτω ένα ρητορικό ερώτημα. Γιατί ουδείς εξ αυτών οι οποίοι διαχειρίστηκαν ή και κερδοσκόπησαν πάνω στην ασυδοσία του 15ετούς τηλεοπτικού τοπίου έχει αντιδράσει αρνητικά για το νομοσχέδιο;

-    Εννοείτε τους ιδιοκτήτες καναλιών;

Προφανώς. Πρόκειται για μία θεσμοθέτηση, για μια νομιμοποίηση όλου αυτού του ασύδοτου τοπίου, με βάση την αρχή «όποιος πρόλαβε τον Κύριο οίδε»; 

- Υπάρχει ένα θέμα, αν δεν κάνω λάθος.. στην αρχή δημιουργήθηκε ένα πρόβλημα, όταν με μια διακομματική συμφωνία διαμορφώθηκε το πρώτο τοπίο ελεύθερης T.V.

Προπατορικό αμάρτημα της Οικουμενικής, με την συμμετοχή της Αριστεράς...

Εκείνο το λάθος -γιατί περί λάθους πρόκειται- δεν το συζητάμε, τουλάχιστον όσον αφορά την Αριστερά έχουμε τοποθετηθεί επανειλημμένα. Θα έπρεπε να υπάρχει η ευρωπαϊκή εμπειρία και από τότε να υπάρχει ένας πολύ στενός κορσές σ΄ αυτά τα πράγματα, ώστε να αποτρέπεται η διαπλοκή και η απαξίωση της πολιτικής. Με μία ταυτόχρονη πολιτική εθνική, πραγματικά διακομματική προσπάθεια για την αναβάθμιση της ΕΡΤ. Διότι αυτά πηγαίνουν μαζί, είναι πακέτο. Όταν έχεις μια ΕΡΤ που και τα τρία της κανάλια, με όσες ενέσεις γίνονται στο πρόγραμμά της –που δεν θα το κρίνω αυτή τη στιγμή- φτάνουν το14-15%, σε αντίθεση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες,  δεν μπορείς να κάνεις  καναλιζάρισμα ποιότητας και πίεση για πλουραλισμό. Να έχεις δηλαδή έναν κεντρικό αγωγό ποιότητας, πολιτισμού, πληροφόρησης που, αν όχι να επιβάλλει, τουλάχιστον να βοηθάει και τον ιδιωτικό τομέα να συγκλίνει θετικά.

Έπρεπε να ληφθούν από τότε όλα τα μέτρα, ώστε με την αναβάθμιση του προγράμματος να επέλθει και η δυνατόν μεγαλύτερη θεαματικότητα για να υπάρχει  ένας μοχλός στα χέρια του δημοσίου και της κοινωνίας απέναντι στους επιχειρηματίες.

- Μήπως η κοινωνία επιβραβεύει;

Υπάρχει μια ανατροφοδοτούμενη κατάσταση ανάμεσα στην κοινωνία και το υποβαθμισμένο πολιτικά μιντιακό περιβάλλον, που έχει οδηγήσει σε μεγάλο βαθμό στην παραπέρα συντηρητικοποίηση της κοινωνίας.

Θάπρεπε όλοι μαζί να καθίσουμε να σκεφτούμε πώς θα στηθεί καλύτερα στα πόδια της η δημόσια ραδιοτηλεόραση, πώς θα ενισχυθεί ποικιλότροπα και από κει και πέρα οι άλλοι οι κύριοι να πληρώνουν ανά τριετία, πενταετία ένα υψηλό ποσό για το ενοίκιο και εν πάση περιπτώσει να είναι σε κάποια συνταγματικά πλαίσια, που να σέβονται εαυτούς και αλλήλους, με τήρηση ασυμβιβάστων και κολασμό των διαπλεκομένων. Οι ελίτ της Ε.Ε. επέβαλαν το να θεωρείται η τηλεόραση κάτι σαν την φέτα ή τα καρπούζια..

Αντί πολιτισμικού κρίσιμου για τη δημοκρατία θέματος, η ελεύθερη τηλεόραση θεσμοθετείται ως εμπόρευμα προς κατανάλωση και ως ασύδοτη εξουσία που υπονομεύει εν δυνάμει την πολιτική και υποβαθμίζει τη δημοκρατία.

To Γραφείο Τύπου