Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
25/09/2005

Οι μετανάστες στο στόχαστρο της τρομοϋστερίας

Σε πολυπολιτισμικό τριήμερο (23-25.9.2005) που οργάνωσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σάμου σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής πραγματοποιήθηκε ημερίδα στο Δημαρχείο Βαθέος με θέμα «Μετανάστες-Πολιτικές Εντάξεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη».

Συμμετέχοντας στην ημερίδα, εκ μέρους του ΣΥΝ, ο Πάνος Τριγάζης, μέλος της Π.Γ. του κόμματος, τόνισε:

Η Αυτοδιοίκηση πρέπει να αναλάβει περισσότερες ευθύνες για τα προβλήματα των μεταναστών. Οι πολιτικές ένταξης -και όχι αφομοίωσης-, με όλα τα δικαιώματα, για τους μετανάστες, οι οποίες πηγάζουν από την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τις διεθνείς συμβάσεις, μπορούν να καρποφορήσουν με μεγαλύτερη σιγουριά στο τοπικό επίπεδο. Καλούμε τους φορείς της Αυτοδιοίκησης να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν τον Αντιρατσιστικό Χάρτη Αυτοδιοίκησης, όπως έχουν προτείνει οι αντιρατσιστικές οργανώσεις. Η στάση έναντι των μεταναστών αποτελεί κριτήριο προοδευτικότητας για τις αυτοδιοικητικές αρχές.

Οι κυβερνητικές πολιτικές για τους μετανάστες πρέπει να αλλάξουν ριζικά. Είναι ντροπή για την Ελλάδα να είναι τελευταία στην Ευρώπη στις χορηγήσεις ασύλου σε πρόσφυγες. Γενικότερα, χρειάζεται να καλλιεργηθεί στην κοινωνία μια κουλτούρα συνύπαρξης και ειρήνης. Να καταρριφθούν μύθοι, όπως ότι «φταίνε οι ξένοι για την ανεργία», που «βγάζουν λάδι» το σύστημα. Να αποκρουστεί η αντίληψη που αντιμετωπίζει την μετανάστευση ως απειλή. Αυτό χρειάζεται πολύ περισσότερο σήμερα που ο λεγόμενος «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» συνοδεύεται από το ψευτοδίλλημα «ασφάλεια ή δημοκρατία» με πρώτα στο στόχαστρο, τα δικαιώματα των μεταναστών.

To Γραφείο Τύπου