Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
28/06/2007

Δήλωση του Προέδρου του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνου για τις πυρκαγιές

 Δεν πρόλαβε να τελειώσει ο καύσωνας, που εξαιτίας της υποβάθμισης της ΔΕΗ, παρέλυσε σχεδόν το κράτος και σʼ ένα βαθμό την οικονομική ζωή, και η χώρα έχει παραδοθεί σʼ ένα πύρινο κλοιό με πολλά μεγάλα και μαινόμενα πύρινα μέτωπα. Ζούμε ένα παρατεταμένο εθνικό έγκλημα, το οποίο συνεχίζεται επί πολλά χρόνια κάθε καλοκαίρι. Βλέπουμε επί χρόνια να καίγονται τα ομορφότερα δάση μας που αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες κληρονομιές και ένα ανεκτίμητο πλούτο για τη χώρα. Βλέπουμε να κλιμακώνεται μια εθνική οικολογική καταστροφή που μετατρέπει σταδιακά την Ελλάδα σε κρανίου τόπο.

Λυπούμαι να πω ότι υπάρχουν πελώριες διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων γιʼ αυτήν την ανυπολόγιστη καταστροφή. Παρά το γεγονός ότι είναι γνωστοί οι κίνδυνοι των πυρκαγιών κάθε καλοκαίρι, δεν υπάρχει ο ανάλογος σχεδιασμός ούτε τα αναγκαία μέτρα σε εξοπλισμό και προσωπικό κυρίως για την πρόληψη αλλά και την γρήγορη κατάσβεση των πυρκαγιών.

Πολύ φοβούμαι ότι η πολιτεία έχει περίπου συμβιβασθεί με το μοιραίο και εναποθέτει τη σωτηρία του ανεκτίμητου δασικού πλούτου περισσότερο στην τύχη και τις καιρικές συνθήκες παρά στο σχεδιασμό, τον συντονισμό, το πρόγραμμα και την ετοιμότητα.

 Αυτήν την ώρα και ενόψει ενός καλοκαιριού που προβλέπεται ιδιαίτερα θερμό, καλούμε την κυβέρνηση να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης και κινητοποίησης για να αποφευχθούν κατά το δυνατόν νέες ανεπίστρεπτες δασικές καταστροφές, από τις οποίες επωφελούνται ποικιλώνυμα μεγάλα και μικρά συμφέροντα.

To Γραφείο Τύπου