Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
29/06/2007

Σε περιοδεία του στις καμένες εκτάσεις, η οποία ξεκίνησε από τα Δερβενοχώρια και κατέληξε στην κορυφή της Πάρνηθας, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στους πυροσβέστες, στους εθελοντές, σε όσους δίνουν τη μάχη σήμερα.

Να επισημάνουμε την ανάγκη επιτέλους να κινηθεί αποτελεσματικά ο κρατικός μηχανισμός. Έχουμε ένα οικολογικό ολοκαύτωμα, το οποίο πλήττει τη βάση του οικοσυστήματος του λεκανοπεδίου Αττικής, όπου μένουν 5 εκατομμύρια άνθρωποι.

Εμείς ζητάμε να κηρυχθούν οι ελεύθεροι πια ορεινοί όγκοι της Αθήνας άβατοι, εθνικά πάρκα που να έχουν καθεστώς περίπου σαν του Αγίου Όρους. Αλλιώς τίποτα δεν θα σταματήσει αυτή την πορεία.

Ζητάμε από την κυβέρνηση να σταματήσει να κλείνει το μάτι με την τροποποίηση του άρθρου 24 και την τροπολογία για τα δασικά αυθαίρετα σε όσους θέλουν την καταπάτηση. Ζητήσαμε να παρθούν άμεσα μέτρα σε όλη την Ελλάδα -και όχι μόνο στους τόπους που καίγονται- για την πρόληψη, μέτρα που έχουν σχέση με υδατοδεξαμενές, με αντιπυρικές ζώνες, με καθαρισμό.

Και ζητήσαμε από τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ να δώσουν το παρών σε οργανώσεις και κινήσεις εθελοντικής δασοπυρόσβεσης.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων εάν υπήρξε καθυστέρηση, ο Αλ. Αλαβάνος δήλωσε:

«Υπήρξαν πραγματικά άσχημες καιρικές συνθήκες. Υπάρχουν όμως τρομερές ελλείψεις στον τομέα της πολιτικής της πρόληψης και της ετοιμότητας του μηχανισμού. Δεν μπορεί να υπάρχουν χιλιάδες κενά στην πυροσβεστική Υπηρεσία ή οι συμβασιούχοι δασοπυροσβέστες να δουλεύουν μισό χρόνο.»

To Γραφείο Τύπου