Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
01/07/2007

Δηλώσεις του Προέδρου του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνου απο πυροφυλάκιο στην Πεντέλη

•    Είναι ντροπή το ότι δεν έχει απορροφηθεί ούτε ένα ευρώ από τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την δασοπροστασία από το 2000 έως το 2007

•    Μονιμοποίηση τώρα όλων των συμβασιούχων δασοπυροσβεστών

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, επισκέφθηκε σήμερα το φυλάκιο δασοπροστασίας της εθελοντικής κίνησης «Ρομπέν των Δασών» στο βουνό της Πεντέλης, όπου και έκανε εθελοντική βάρδια. Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους τόνισε τα εξής:

Είμαστε εδώ στο πυροφυλάκιο Νταβέλη στην Πεντέλη μαζί με εθελοντές του Δήμου της Νέας Πεντέλης και άλλων εθελοντικών οργανώσεων όπως ο «Ρομπέν των Δασών», στην οποία είμαι ιδρυτικό μέλος. Βρισκόμαστε εδώ για να τονίσουμε τη σημασία της πρόληψης.

Είναι σημαντικό και απαραίτητο σε όλους τους μηχανισμούς πρόληψης να υπάρχει ενίσχυση από την πολιτεία. Πρώτον, στην τοπική αυτοδιοίκηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Νέα Πεντέλη υπάρχουν 80 εθελοντές. Υπάρχει ένας μηχανισμός παρακολούθησης επαγγελματικής ποιότητας, αλλά δεν υπάρχει αντίστοιχη στήριξη. Και είναι ντροπή διότι από τα 25 εκατομμύρια ευρώ τα οποία προβλέπονταν από το Γʼ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης για δασική προστασία από το 2000 μέχρι σήμερα, δεν έχουμε απορροφήσει ούτε ένα ευρώ. Τρία χρόνια διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και άλλα τρία χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ και δεν έχουμε απορροφήσει ούτε ένα ευρώ.

Το δεύτερο που θέλω να τονίσω είναι ότι έχει σημασία να υπάρξει συντονισμός όλων των υπηρεσιών, όλου του ανθρωπίνου δυναμικού, είτε αυτή είναι η Πυροσβεστική, είτε η Τοπική Αυτοδιοίκηση, είτε οι υπάλληλοι της Δασικής Υπηρεσίας, οι οποίοι πρέπει να έχουν μια συμμετοχή στο συντονισμό.

Και τρίτον, η δασοπυρόσβεση πρέπει και ως πρόληψη, να λειτουργεί όλο το χρόνο. Είναι έγκλημα το ότι συμβασιούχοι δασοπυροσβέστες το χειμώνα στέλνονται ουσιαστικά στο Ταμείο Ανεργίας. Άμεσα η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε ένα καθεστώς μονιμοποίησης των συμβασιούχων δασοπυροσβεστών.

To Γραφείο Τύπου