Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
02/07/2007

Συνάντηση αντιπροσωπείας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς με επικεφαλής τον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη, με τον Υπ. Δικαιοσύνης με θέμα τις τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο και το Ψυχιατρείο των Φυλακών Κορυδαλλού

Δ.Παπαδημούλης: «Προσβάλλει την ανθρωπιά και τον πολιτισμό μας - Ζητούμε άμεσα μέτρα»

Αντιπροσωπεία του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς με επικεφαλής τον ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη και τους Δημήτρη Αδαμόπουλο, υπεύθυνο του τμήματος υγείας και Πάνο Λάμπρου, στέλεχος της ΑΚΟΑ, επισκέφτηκαν σήμερα τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Παπαληγούρα. Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Υπουργού, η αντιπροσωπεία έθεσε το ζήτημα των απαράδεκτων συνθηκών που επικρατούν στο Νοσοκομείο και το Ψυχιατρείο των Φυλακών και ζήτησε τη λήψη άμεσων μέτρων, που θα αλλάξουν ριζικά την κατάσταση.

Τις τριτοκοσμικές συνθήκες, που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, παραβιάζουν τους διεθνούς κανόνες και απειλούν την υγεία τόσο των νοσηλευομένων όσο και των εργαζομένων, είχε διαπιστώσει η αντιπροσωπεία κατά την επίσκεψή της στο Νοσοκομείο των Φυλακών Κορυδαλλού «Άγιος Παύλος» την 1η Ιουνίου 2007.

Ας σημειωθεί ότι Έκθεση της Επιτροπής για την πρόληψη των βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης, που δημοσιεύτηκε στις 20.12.2006 υπογράμμιζε τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στο νοσοκομείο και το ψυχιατρικό νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού.

- Το Νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού λειτουργεί περισσότερο σαν "Κέντρο Υγείας" για τους κρατουμένους παρά σαν κανονικό νοσοκομείο. Τους 120 ασθενείς φροντίζουν 6 μόνιμοι ιατροί, 22 επισκέπτες ιατροί και "θεωρητικά" 11 νοσηλευτές. «Οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό έχουν σαν αποτέλεσμα πολλοί από τους σοβαρά πάσχοντες κλινήρεις ασθενείς, να μην τυγχάνουν της απαραίτητης καθημερινής φροντίδας. Αυτή η έλλειψη φροντίδας καταλήγει σε απάνθρωπη συμπεριφορά.».

- Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι η κατάσταση στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο επιδεινώθηκε από την τελευταία επίσκεψη της Επιτροπής το 2001, λόγω του υπερβολικού αριθμού ασθενών, ενώ αντίθετα δεν υπήρξε καμιά μεταβολή στον αριθμό του προσωπικού. «Η Επιτροπή συνιστά στις Ελληνικές Αρχές να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την κάλυψη των κενών θέσεων υγειονομικού προσωπικού… Επιπλέον οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να εξασφαλίσουν ότι όλο το προσωπικό λαμβάνει την απαραίτητη εκπαίδευση για την ορθή άσκηση των καθηκόντων τους.»

Μετά τη συνάντηση ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε τα εξής:

«Η κατάσταση που επικρατεί επί χρόνια προσβάλλει τον πολιτισμό μας. Δεν μιλάμε για πραγματικό νοσοκομείο αλλά για αποθήκη ανθρώπων. Αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει άμεσα και ριζικά.

Ζητούμε:

- Στελέχωση με το κατάλληλο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό

- Σύνδεση του νοσοκομείου και του Ψυχιατρείου με το ΕΣΥ

- Μείωση του αριθμού των νοσηλευομένων ανά θάλαμο

- Ορθή διαχείριση των ιατρικών και μολυσματικών αποβλήτων για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας και των κρατουμένων και του προσωπικού.

- Ένταξη του ψυχιατρικού τμήματος στα συγχρηματοδοτούμενα κοινοτικά προγράμματα για την ψυχική υγεία»

Δυστυχώς ο κ. Παπαληγούρας αναγνώρισε την ύπαρξη προβλημάτων, περιέγραψε τους στόχους και τα μέτρα, που λαμβάνει η κυβέρνηση της Ν.Δ., δεν ανέλαβε όμως καμία συγκεκριμένη δέσμευση επί των προτάσεων που του αναπτύξαμε.»

To Γραφείο Τύπου