Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
03/07/2007

Κόλαφος σε βάρος της κυβέρνησης η πορεία υλοποίησης των έργων περιβάλλοντος του Ταμείου Συνοχής

Στο 33,5% η συνολική απορρόφηση. Τα 22 από τα 77 έργα, δεν έχουν καν ξεκινήσει!

Αποκαλυπτική απάντηση της Επιτρόπου Χούμπνερ στον Δημήτρη Παπαδημούλη

Δ.Παπαδημούλης: μηδενική απορρόφηση σημαίνει μηδενική αξιοπιστία και κυβερνητική ανεπάρκεια

Ενάμιση έτος πριν τη λήξη της κοινοτικής χρηματοδότησης του Ταμείου Συνοχής τα είκοσι δύο (22) από τα εβδομήντα επτά (77) έργα που αφορούν στο περιβάλλον δεν έχουν καν ξεκινήσει. Ακόμα όμως και αυτά που βρίσκονται σε διαδικασία υλοποίησης  προχωρούν με «ρυθμούς χελώνας», καθιστώντας αμφίβολη την ολοκλήρωση τους. Η απορρόφηση των έργων περιβάλλοντος είναι μόλις 33,5% κατατάσσοντας την Ελλάδα στην τελευταία θέση της ΕΕ-15.

Τα δυσάρεστα  αυτά στοιχεία για το περιβάλλον, την περιφερειακή ανάπτυξη  και την εθνική οικονομία, προκύπτουν από απάντηση της αρμόδιας Επίτροπου κ. Ντανούτα Χούμπνερ σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη (19.06.2007). Πιο συγκεκριμένα, με ερώτηση του ο έλληνας ευρωβουλευτής ζήτησε να πληροφορηθεί για την πορεία των έργων περιβάλλοντος του Ταμείου Συνοχής, καθώς και συγκριτικά στοιχεία για την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων από τα υπόλοιπα κράτη μέλη για την προγραμματική περίοδο. Η απάντηση της Επιτρόπου, που συνοδεύεται από αναλυτικούς πίνακες με στοιχεία (επισυνάπτονται), αποτελεί κόλαφο για τους μέχρι σήμερα κυβερνητικούς χειρισμούς. Πιο συγκεκριμένα, από τα 77 έργα περιβάλλοντος του Ταμείου Συνοχής, τα 22  παραμένουν στα χαρτιά, ενώ άλλα 24 παρουσιάζουν απορροφητικότητα κάτω από 50%, με κίνδυνο να μην ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2008 και να χαθούν και άλλοι κοιντοικοί πόροι.

Υπενθυμίζεται ότι σε παρόμοια απάντηση της πριν από ένα χρόνο, η Επίτροπος (12-7-2006) ανέφερε ότι η μέση απορρόφηση ήταν 31%. Δηλαδή, κατά την διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών η κυβέρνηση κατάφερε να αυξήσει την μέση απορρόφηση των έργων περιβάλλοντος του Ταμείου Συνοχής μόνο κατά δυόμιση (2,5%) ποσοστιαίες μονάδες!   

Η αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων είναι τραγική. Οι χειρότερες περιπτώσεις με την χαμηλότερη απορρόφηση είναι:

- Αττική: Μια από τις περιφέρειες με τα περισσότερα έργα και με τις χειρότερες επιδόσεις. Από τα έξι   έργα, τα πέντε βρίσκονται ακόμα στα χαρτιά με αποτέλεσμα η μέση απορρόφηση να είναι μόλις 12%

- Βόρειο Αιγαίο όπου η απορρόφηση είναι μόλις 12% και δύο από τα τέσσερα έργα δεν έχουν αρχίσει καν να υλοποιούνται

- Ανατολική Μακεδονία Θράκη όπου  η μέση απορρόφηση είναι μόλις 20%,

- Δυτική Ελλάδα όπου δύο έργα από τα πέντε παρουσιάζουν μηδενική απορροφητικότητα και  η μέση απορρόφηση παραμένει το τελευταίο έτος κολλημένη στο 22%

Και ακολουθούν:  

- Πελοπόννησος:  30%,

- Κεντρική Ελλάδα: 33%

- Νότιο Αιγαίο:  42%.

- Ιόνια νησιά: 47%

- Κεντρική Μακεδονία: η μέση απορρόφηση παραμένει στάσιμη στο 47% και δύο έργα δεν έχουν ξεκινήσει

- Κρήτη και Ήπειρος: 59%.

- Θεσσαλία:  69%.

- Δυτική Μακεδονία : 72%

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε τα εξής: «Την ώρα που ο Πρωθυπουργός περικυκλωμένος από τις φωτιές μιλά για περιβαλλοντική προστασία  στην οικολογική «φίεστα» των Ιωαννίνων η κ. Χούμπνερ αποκαλύπτει ότι η Ελλάδα είναι τελευταία στους 15 όσον αφορά στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων για το περιβάλλον. Για αυτό το θέμα φυσικά τόσο ο κ. Καραμανλής όσο και οι αρμόδιοι υπουργοί του συνεχίζουν να σιωπούν. Φαίνεται ότι δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι μηδενική απορρόφηση σημαίνει μηδενική αξιοπιστία και κυβερνητική ανεπάρκεια. Πριν ένα χρόνο είχαμε προειδοποιήσει για την πορεία αυτών των έργων, δυστυχώς "εις ώτα μη ακουόντων". Αναμένουμε για ακόμη μία φορά τις εξηγήσεις και κυρίως τις ενέργειες των κυβερνητικών αρμοδίων. Αν φυσικά νοιάζονται για την ουσία και όχι απλώς να κόβουν ή να πωλούν προεκλογικές κορδέλες.»  

Επισυνάπτονται πλήρεις πίνακες ανά περιφέρεια με την κατάσταση των συγκεκριμένων έργων.

To Γραφείο Τύπου