Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
02/07/2007

Απειλούνται με έξωση 72 οικογένειες στη Νέα Μάκρη από την Εκκλησία της Ελλάδας

Ερώτηση του Γιάννη Δραγασάκη προς τους Υπουργούς Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων, ΕΣΔΔΑ

Στη Νέα Μάκρη Αττικής, στην περιοχή "Γεροτσακούλι" Άγιου Ανδρέα ζουν, εδώ και δεκαετίες, περίπου 70 οικογένειες. Κάποιοι απ' αυτούς είχαν εγκατασταθεί στη συγκεκριμένη περιοχή εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα.

Εδώ και 30 περίπου   χρόνια, όταν η αξία γης στην περιοχή άρχισε ν' ανεβαίνει, η Εκκλησία της Ελλάδας, διεκδίκησε την παραπάνω έκταση, επικαλούμενη φιρμάνια από την εποχή της Τουρκοκρατίας και τα ιδιωτικά της αρχεία. Συγκεκριμένα, η Εκκλησία, άσκησε αγωγές εναντίον των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι όμως επειδή δεν έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν το κόστος της δικαστικής διαμάχης, αναγκάζονται σε παραίτηση από τη διεκδίκηση των σπιτιών και προχωρούν σε συμβιβασμό, δεχόμενοι τους όρους της Εκκλησίας.

Ο "Σύλλογος Αποκατάστασης Ιδιοκτητών Ακινήτων Γεροτσακούλι Αγ. Ανδρέα Δήμου Ν. Μάκρης" και οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι η Ιερά Μονή Πεντέλης, ο αρχικός ιδιοκτήτης της περιοχής, έχει πουλήσει από τον Μάρτιο του 1930  έκταση 4.500 στρεμμάτων, η οποία συμπεριλαμβάνει το χώρο που βρίσκονται τα σπίτια των οικογενειών. Αυτό αποδεικνύεται από δύο συμβόλαια (υπ' αριθμ. 6165 και 6166 της 6/3/1930). Επίσης, από τη μελέτη της μερίδας της Ι. Μ. Πεντέλης φαίνεται ότι έκτοτε δεν περιήλθε στην ιδιοκτησία της η συγκεκριμένη έκταση.

Την εν λόγω έκταση διεκδικούσε για δεκαετίες το ελληνικό δημόσιο και, προκειμένου να λήξει η διαφορά του με την Εκκλησία, το 1998 ήρθαν σε συμφωνία (ν. 1811/1988 -νόμος "Τρίτση") με βάση τον οποίο η Εκκλησία της Ελλάδας παραχώρησε όλη τη δασική και αγροτολιβαδική της περιουσία στο ελληνικό κράτος. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν δεν είχε πουλήσει το 1930 τη συγκεκριμένη περιοχή, δεν είναι πια ιδιοκτήτης της.

Η Εκκλησία δεν έχει τίτλους ιδιοκτησίας της έκτασης και επικαλείται προεδρικό διάταγμα του 1932, που αναφέρεται με ασάφεια στην ευρύτερη περιοχή, χωρίς να συνοδεύεται από αντίστοιχο τοπογραφικό σχεδιάγραμμα και το Μεγάλο Κώδικα της Ι. Μ. Πεντέλης, δηλαδή το αρχείο της Μονής, που είναι καταγεγραμμένα τα περιουσιακά της στοιχεία, κάτι που βεβαίως δεν αποτελεί απόδειξη, σύμφωνα με την απόφαση αριθμ. 26/2002 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πειραιά.

Προκαλεί, λοιπόν, έκπληξη το γεγονός ότι η Εκκλησία της Ελλάδας, η οποία  θεωρεί ότι είναι κατ' εξοχήν φιλανθρωπικός οργανισμός, να διεκδικεί λυσσαλέα ιδιοκτησία της οποίας το ιδιοκτησιακό καθεστώς δεν είναι ξεκάθαρο.

Κατόπιν των ανωτέρω

ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί

1) Έχει εξεταστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς της συγκεκριμένης έκτασης, τα καινούρια στοιχεία που έχουν προκύψει (συμβόλαια υπ' αριθμ. 6165 και 6166 της 6/3/1930) ώστε να σταματήσουν οι διώξεις που υφίστανται οι κάτοικοι  από την Εκκλησία της Ελλάδας;

2) Θα υπάρξει ρύθμιση για τα ενοίκια που όλα αυτά τα χρόνια κατέβαλαν οι οικογένειες αυτές στην Εκκλησία της Ελλάδας;

Ο ερωτών βουλευτής

Γιάννης Δραγασάκης