Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
04/07/2007

Ρύπανση στον Ασωπό ποταμό - Απάντηση του Επιτρόπου Στ. Δήμα στον Δημ. Παπαδημούλη: «Οι αρμόδιες αρχές είναι υποχρεωμένες να εξασφαλίσουν την εφαρμογή των δεσμευτικών διατάξεων των οδηγιών»

Δ.Παπαδημούλης: «Η απόφαση του Πλημμελειοδικείο Θήβας ας είναι η αρχή. Ο Ασωπός να πάψει να είναι οχετός με τη "βούλα" της Πολιτείας»

Το πρόβλημα της εκτεταμένης ρύπανσης του Ασωπού ποταμού και της ευρύτερης περιοχής του Ευβοϊκού  και την επικείμενη εγκατάσταση νέων βιομηχανιών, έφερε με ερώτησή του ο Δημήτρης Παπαδημούλης ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στην ερώτηση του ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού ζητούσε από την Επιτροπή να πληροφορηθεί «πώς συνάδει η κατάσταση των μη επεξεργασμένων λυμάτων στο ποτάμι με την αυστηρή ευρωπαϊκή νομοθεσία, την οδηγία IPPC και την αρχή "ο ρυπαίνων πληρώνει"» καθώς επίσης και για τον τρόπο χρηματοδότησης των μελετών και των έργων για την αντιμετώπιση του προβλήματος».

Η απάντηση του Έλληνα αρμόδιου Επιτρόπου κ. Δήμα έρχεται να ενισχύσει την  δικαστική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θήβας που καταδίκασε 6 από τους 18 κατηγορουμένους για τη ρίψη μη επεξεργασμένων βιομηχανικών λυμάτων στο Ασωπό. Ο κ Δήμας στην απάντησή του δηλώνει πως: «οι εκκενώσεις ανεπεξέργαστων λυμάτων δεν είναι συμβιβάσιμες» με την οδηγία IPPC εάν καλύπτονται από το άρθρο 1 και το παράρτημα Ι της συγκεκριμένης οδηγίας. Επίσης κάνει αναφορά στην προθεσμία συμμόρφωσης του βιομηχανικού κλάδου και των εγκαταστάσεων με την οδηγία  IPPC που αφορά στην πρόληψη και τον έλεγχο της ρύπανσης και η οποία εκπνέει στις 30 Οκτωβρίου του 2007.

Αναφορικά με τον τρόπο και τα μέσα χρηματοδότησης της προστασίας του Ασωπού ο Έλληνας Επίτροπος «πετάει το μπαλάκι» στην Ελληνική κυβέρνηση σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Τα κοινοτικά χρηματοδοτικά μέσα, όπως το Ταμείο Συνοχής , το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης  και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης , προβλέπουν ως επιλέξιμα διάφορα μέτρα για την προστασία και την αναβάθμιση της ποιότητας των υδάτων μας – από το σχεδιασμό και την αξιολόγηση έως την εφαρμογή επιχειρησιακών μέτρων. Ωστόσο, εναπόκειται στα κράτη μέλη να επιλέξουν, από αυτά τα επιλέξιμα μέτρα, τις προτεραιότητες και τα έργα τους.»

Στην επισήμανση του Δημήτρη Παπαδημούλη για την επικείμενη εγκατάσταση με Υπουργική Απόφαση και αλλών εργοστασίων στην περιοχή του Ασωπου και το πώς συνάδει αυτή με «τα προγράμματα για την ανάσχεση της απώλειας της βιοποικιλότητας, την προστασία του υδροφόρου ορίζοντα και της θαλάσσιας περιοχής» ο κ. Δήμας περιορίζεται να σημειώσει ότι «η οδηγία πλαίσιο για τα ύδατα περιέχει την αρχή της μη υποβάθμισης π.χ. κατά κανόνα δεν επιτρέπεται η υποβάθμιση της κατάστασης του ύδατος ως προς την καθεστηκυία κατάσταση»

Ο Έλληνας Επίτροπος υπενθυμίζει επίσης με νόημα ότι «Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, τα κράτη μέλη πρέπει: να καθιερώσουν ανάλυση των ασκούμενων πιέσεων και των επιπτώσεών τους (έως το 2004), να δημιουργήσουν αναλυτικό σύστημα παρακολούθησης όλων των υδάτων (με βιολογικά και χημικά κριτήρια, έως το 2006), να καταρτίσουν σχέδια και προγράμματα μέτρων για τη διαχείριση των υδρολογικών λεκανών, στα οποία να καθορίζονται οι αναγκαίες ενέργειες για την επίτευξη του περιβαλλοντικού στόχου (έως το 2009), και να εφαρμόσουν μέτρα έτσι ώστε να επιτευχθεί ο περιβαλλοντικός στόχος έως το 2015».

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δημ. Παπαδημούλης δήλωσε: «Η απόφαση του Πρωτοδικείου της Θήβας, αλλά και οι επισημάνσεις του Έλληνα Επιτρόπου δείχνουν το δρόμο. Ο Ασωπός πρέπει να πάψει να λειτουργεί ως οχετός ρυπαίνοντας την ευρύτερη περιοχή. Η κυβέρνηση οφείλει να θεσπίσει αυστηρότατους περιορισμούς με το νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα αντικαταστήσει αμέσως το χουντικό τερατούργημα του 1969. Οι έλεγχοι πρέπει να ενισχυθούν και οι παραβάτες να τιμωρούνται αυστηρά. Χρειάζεται επίσης η επεξεργασία ενός ολοκληρωμένου προγράμματος σωτηρίας και αναζωογόνησης του Ασωπού και της ευρύτερης περιοχής του Ευβοϊκού και η κατά προτεραιότητα ένταξή του στο Δ' ΚΠΣ. Κάθε καθυστέρηση ή ανοχή στο σημερινό τριτοκοσμικό χάλι, αποτελεί εξακολουθητικό περιβαλλοντικό έγκλημα.»

To Γραφείο Τύπου