Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
26/09/2005

Για τα στοιχεία της EUROSTAT, το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέους του έτους 2004

Δήλωση του Π.Λαφαζάνη, μέλους ΠΓ και υπεύθυνος για την Οικονομική και Κοινωνική Πολιτική του ΣΥΝ

Ο Παν. Λαφαζάνης, μέλος της ΠΓ. και υπεύθυνος για την οικονομική και κοινωνική πολιτική του ΣΥΝ, σχολιάζοντας τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η EUROSTAT για το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος του έτους 2004, έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Η πέρα από κάθε κυβερνητική πρόβλεψη εκτίναξη του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 6,6% του ΑΕΠ για το 2004, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η EUROSTAT, καταδεικνύει το πρωτοφανές μέγεθος των αλχημειών και της πλαστογράφησης που υπέστησαν οι προϋπολογισμοί των τελευταίων χρόνων από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια από την κυβέρνηση της ΝΔ. Η δημοσιονομική αναξιοπιστία και πλήρης αφερεγγυότητα είναι το σήμα κατατεθέν της δημοσιονομικής διαχείρισης του δικομματισμού.

Το χειρότερο είναι ότι το υψηλότατο αυτό δημοσιονομικό έλλειμμα εμφανίζεται σε μια περίοδο που στη χώρα μας αυξάνουν οι κοινωνικές ανισότητες, η συμπίεση μισθών και συντάξεων και η καθήλωση των κοινωνικών δαπανών, όπως οι δαπάνες για την υγεία, την παιδεία, την κοινωνική πρόνοια κλπ.

Το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι η αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος δεν κατευθύνθηκε σε κοινωνικούς στόχους, αλλά χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά και μόνο για την αύξηση του πλούτου μιας οικονομικής ολιγαρχίας, την ενίσχυση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων και την εκτέλεση των «μιας χρήσης» πολυδάπανων ολυμπιακών έργων.

Θεωρούμε ότι το πρόγραμμα «δημοσιονομικής εξυγίανσης» για την μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% μέχρι το 2007 στο οποίο δεσμεύθηκε, στη βάση του απαράδεκτου Συμφώνου Σταθερότητας, έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η κυβέρνηση της ΝΔ, είναι αυθαίρετο, επιλεκτικό, ανεφάρμοστο, και στρέφεται σε βάρος της ανάπτυξης και της κοινωνικής προστασίας στη χώρα μας.

Είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, επιμένοντας σε αυτές τις δεσμεύσεις, θα αξιοποιήσει τα νέα στοιχεία της EUROSTAT για να εντείνει τις πολιτικές της σκληρής μονόπλευρης λιτότητας και της κοινωνικής κατεδάφισης, αλλά και για να εφαρμόσει νέες λογιστικές αλχημείες (π.χ. τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο) που θα πληρώσει πανάκριβα ο ελληνικός λαός.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, την ώρα που αυξάνεται ο πλούτος των ολίγων και τα υπερκέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων, οδηγεί τη χώρα σε εκρηκτικά κοινωνικά αδιέξοδα.»

To Γραφείο Τύπου